用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有感而發
樓主: 小山竹
go

有感而發 [複製鏈接]

認同你所講, 因我仔仔都係上年自己決定讀邊間呢!  在interview時你已清楚,明白!

培正 - 關於培正, 我兩個侄仔都係由幼稚園開始讀到小學, 但家姐覺得小學老師太守舊, 不接立意見, 要靠家長跟進小孩的學業否則難有好成績....fyi, 侄仔都在小學拿到優異生的佳績,  但家姐話係自己教出來的, 不是培正教得好.  所以大仔於中學轉讀直資英中了!  所以如你要選擇小學, 請三思!

原帖由 NICOLE123 於 10-11-10 14:31 發表
其實我覺得小朋友會自己選擇讀邊間
去年我仔仔去年面試表現非常好 (佢有佢自己既一套)
有你地而家講九龍塘k 既offer (除左km reject左)
我仔仔知道自己得左都無咩反應
直到最後佢知道培正收左佢
佢開心到係屋企跳跳 ...

原帖由 Freeb 於 10-11-10 15:37 發表
認同你所講, 因我仔仔都係上年自己決定讀邊間呢!  在interview時你已清楚,明白!

培正 - 關於培正, 我兩個侄仔都係由幼稚園開始讀到小學, 但家姐覺得小學老師太守舊, 不接立意見, 要靠家長跟進小孩的學業否則難有好 ...

多謝你既提點. 佢既守舊 完全feel到 傳統學校就係有自己既一套.
其實而家邊個小學生唔係家長栽培出來. 單靠老師係無可能
我知培小既家長個個都好緊張子女既成績 唔谷就假
不過我相信呢個情況係所有果d所謂"名校"都會出現
升中呢個問題未想到 因為都要睇自己小朋友既進展
係培正進可攻退可守
而我最睇既係小朋友既品德 成績係次要
一個好人就算係學業無成就 都唔會行差x錯

原帖由 NICOLE123 於 10-11-10 14:31 發表
其實我覺得小朋友會自己選擇讀邊間
去年我仔仔去年面試表現非常好 (佢有佢自己既一套)
有你地而家講九龍塘k 既offer (除左km reject左)
我仔仔知道自己得左都無咩反應
直到最後佢知道培正收左佢
佢開心到係屋企跳跳 ...

你講漏左 interview 之前你成日同佢經過培正,又同佢講培正乜乜,培正物物........

先入為主對小朋友來講都幾受用的,所以佢 in 時又會盡力 d,收到 offer letter 時又會開心 d

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-10 16:08 發表

你講漏左 interview 之前你成日同佢經過培正,又同佢講培正乜乜,培正物物........

先入為主對小朋友來講都幾受用的,所以佢 in 時又會盡力 d,收到 offer letter 時又會開心 d ...

培正日日佢番學都經過.
其實佢interview真係盡左力..因為佢發燒氣管炎 咳到甩肺...

唔知大家有無在 interview 之前幾日 or 1 week,同你地的 bb 去一次心儀的學校睇下呢?當然入唔到去睇啦,o係門口度話俾佢知呢間學校的事,問下佢想唔想o係度返學之類。

到 interview 當日 remind 下佢之前來過,其實佢真係記得的。對個環境不感陌生,不安感覺會少 d,表現都會較好。

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-10 16:13 發表
唔知大家有無在 interview 之前幾日 or 1 week,同你地的 bb 去一次心儀的學校睇下呢?當然入唔到去睇啦,o係門口度話俾佢知呢間學校的事,問下佢想唔想o係度返學之類。

到 interview 當日 remind 下佢之前來過,其實佢真係記 ...

無錯 呢點好重要. 仲要講下入面幾好玩

[quote]原帖由 NICOLE123 於 10-11-10 16:15 發表

I tried!  That really work!.  Whenever i passed by that school , i will say to my girl "we will come to this school to play toys a few days later"  and let her have a look of the front door.  On the date of the interview, she felt very interested after go inside.  Even a teacher brought her to a room without me, she soon can clam down  after I said 'its ok, the teacher bring you to get toys'.

咁我又分享一下先,我個囝囝都係大B,但我唔識同佢解釋咩叫面試,我通常只會同佢講今日去學校玩,去老師傾計,但小朋友要有禮貌要答人問題,SO FAR IN咗3間都有答老師問題,我都好安慰啦~其實你地D小朋友真係好叻明白咩叫面試,我個囝講完都唔明,可能仲好冇咩壓力,同埋小朋友真係自己會揀咖,因為3間中,其中一間係九龍城靈糧堂,佢IN嘅時候要我引導一下先肯答,雖然最後答咗9成,但我感覺到我小朋友唔鍾意間學校,所以我同自己講佢收我都唔會讀,真心係為自己小朋友感受而出發,唔係咩吃唔到莆萄是酸的,我見好多家長盲目咁跟風,都冇諗過自己小朋友鍾唔鍾意,其實IN嘅時候小朋友可以反映出嚟,但好多家長都只會怨學校ARRANGMENT唔好,唉........我都唔知我突然有D咁嘅有感而發~

一個好人就算係學業無成就 都唔會行差x錯 <<< Agreed !!!!

原帖由 NICOLE123 於 10-11-10 15:43 發表

多謝你既提點. 佢既守舊 完全feel到 傳統學校就係有自己既一套.
其實而家邊個小學生唔係家長栽培出來. 單靠老師係無可能
我知培小既家長個個都好緊張子女既成績 唔谷就假
不過我相信呢個情況係所有果d所謂"名校"都 ...

回覆 1# 小山竹 的文章

totally agree!

其實真係好想放輕鬆, 的確我已經要自己唔好報太多間幼稚園, 我亦有咁做到(但真係唔知岩唔岩), 因為我唔想自己同小朋友都因為壓力而唔開心...我總共報咗4間, 第四間係因為人地比張form我, 我先報, 最後呢間唔係我心目中既收咗! 另外一間rejected, 一間等緊消息, 仲有一間未in....

係等呢段時間, 真係唔好受, 相信大家都有同感, 但係大家有無係攞form同填form既時候都有壓力?  我就有...其實我都dl咗一堆form, 但我無報到, 因為我真係覺得好驚, 究竟點為止盡力幫自己個小朋友呢?  我所做既又會唔會over咗? 心中千萬個問號...我知我同大家一樣都失晒方向...

不過我好努力調較自己, 雖然到目前為止心中常有矛盾, 掙扎...呢種又迷失又清醒既心情真係好折磨~  希望快啲見埋最後一間, 快啲收到取6通知...希望大家都可以為自己既寶寶快快趣趣settle down一切~~

=)

醒目開學勳章

原帖由 小山竹 於 10-11-9 13:36 發表
我想現階段大家都IN緊好多幼稚園, 大家都好想小朋友入到一間理想的幼稚園, 大家都有一定的壓力, 其實我自己都是! 我想沒有父母不想自己的子女成材, 其實我都很想!

我亦都想大家的子女都試過生病, 又或是發生家居小 ...
so true! 競爭白熱化至迷失,人性醜態亦透過網絡平台盡現眼前! 隔離條thread簡直係縮影!

條link我是在yahoo搜尋出來的, 在yahoo可以直接開到個powerpoint file,但開之前佢會問你有巨集, 或會有病毒,問你開唔開, 不過唔駛怕, 我係公司和屋企都開過, 無問題

條link  http://hk.search.yahoo.com/search;_ylt=A8tU3wlnTdtM43QB1X_wzAt.?p=%E8%B3%9E%E8%AD%98%E6%95%99%E8%82%B2&ei=UTF-8&meta=rst%3Dhk&fr=FP-tab-web-t&xargs=0&pstart=1&b=11

第三個項目, [ppt] AppreciationEducatio..>, 你按下便可開, 開左後可以在檔案拉下另存檔案, 便可儲存到自己的電腦內,

原帖由 嘻嘻 於 10-11-10 15:33 發表
條link睇唔倒呀!!

無錯, 失晒方向, 尤其報名同 IN 果時見到成村人. 如果唔係阿仔讀緊一間N1可直上在手, 我諗我肯定晚晚無覺訓. 我果區, 名校林立, 可以話幾乎間間都人山人海, 又好似間間都各有吸引, 本來我諗住佢係年頭出世, 報心儀三幾間咪算, 點知報下報下, 都 7 間, 接下來仲有 "添食" 可能. 究竟岩唔岩呢? 有時又會諗, 萬一, 萬一果間N 咁多人名校收左, 即使我唔太喜歡, 又會唔會貪圖名氣, 滿足自己虛榮心, 俾阿仔去讀呢? 人人心中都有魔鬼架啦.

而家我心情好輕鬆, 可能見阿仔IN 得幾好, 即使入唔到, 佢同我都盡左自己能力, 好多事情亦要睇天. 我好幸運, 暫時 interview 都好愉快, 好似去玩咁. 可能因為我揀學校時都唔係著學術果類, 都揀晒以老師有愛心出名的教會學校. 你地有無睇另外一個TOPIC 個媽咪去 ST CAT, 佢無怨天尤人, 反而得到寶貴經驗, 又不吝嗇同大家分享, 睇完真係好開心, 得失反而係其次了.

其實我都dl咗一堆form, 但我無報到, 因為我真係覺得好驚, 究竟點為止盡力幫自己個小朋友呢? 我所做既又會唔會over咗? 心中千萬個問號...我知我同大家一樣都失晒方向...

今年仲有個奇怪現象, 係連爸爸都插埋手一份, 早幾年少好多架. 我老公話呢兩個月, 返到公司, C9 又好, 男人堆又好, 傾完升小就傾考 K, 以前都無咁多討論.

我大女三年前, 我都只係報左3 間咋, 仲要年尾細女添, 你話今年家長係咪 SHORT 左.

真係好易迷失...當你收到唔同既offer仲驚...
驚幫個小朋友選錯學校..間間都有人講好有人講唔好.
到時都唔知點好.
我覺得in 完既就暫時忘記左佢先
唔好再想番轉頭喇
再努力黎緊既interview.
收到offer果時真係怕晚晚都訓唔著 唔知讀邊間好.

原帖由 w_y 於 10-11-11 10:13 發表
今年仲有個奇怪現象, 係連爸爸都插埋手一份, 早幾年少好多架. 我老公話呢兩個月, 返到公司, C9 又好, 男人堆又好, 傾完升小就傾考 K, 以前都無咁多討論.

我大女三年前, 我都只係報左3 間咋, 仲要年尾細女添, 你話 ...

有個爸爸個女一出世就問我KLT學校d料
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

哈哈, 真係有得煩呢樣野又唔拘喎.
我識得最勁個DADDY, 係老婆大肚時問左我好多, 因為係女仔我女又係女校. 點知, 生出來係仔, 一天光晒, 因為 DADDY 係津貼名男校畢業, 你話係咪整定.

原帖由 NICOLE123 於 10-11-11 10:17 發表
收到offer果時真係怕晚晚 ...

講得好好吖~
‹ 上一主題|下一主題