用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 10/11 小一家長請進
樓主: KaHeiBaBa
go

10/11 小一家長請進 [複製鏈接]

而家好彩功課唔係太多, 佢每日都會抽時間做, 反而星期六日就唔係好得閒做.  你小朋友係咪出前一丁呀?

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-10-6 00:21 發表

我知道你囡囡做網上練習都好勤力 !!

原帖由 Jen2008 於 10-10-6 02:56 發表
KaHei is very quick with homework.  My daughter has to spend almost 1 hour today (5/10).   I don't know how to make her faster.

Besides, I don't know how she revise.  To me, the textbooks are very ...

睇多D 書, 做下閱讀理解, 開始用詞語作下句,段, 因為下學期開始就冇乜時間做太多嫁啦!

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-10-5 23:15 發表

我知道,KaHei 放學返嚟都有同我講,就係因為評估週,所以課外活動取消,變咗多咗時間喺學校做功課,返嚟屋企基本上只係上網做 exercise、check 功課、溫書 (spelling) !!

我都有睇你哋舊年 ...

Thank you....personally I am not too 緊張 on the marks, but I am more angry to see careless mistakes! And that happens a lot!

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-10-5 23:29 發表

"家家食出前一丁,個個實會高興" !!

-D-1eopScAA

KaHeiBaBa 你真攪笑.
"KaHei 讀出前一丁, 爸爸實會高興" !!

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-10-5 23:15 發表

我知道,KaHei 放學返嚟都有同我講,就係因為評估週,所以課外活動取消,變咗多咗時間喺學校做功課,返嚟屋企基本上只係上網做 exercise、check 功課、溫書 (spelling) !!

我都有睇你哋舊年 ...

KaHei 好叻呀, 喺學校做完功課.  我個仔返到屋企仲有好多未做完, 問佢點解, 佢竟然話特登留返喺屋企做, 因為一次過做晒會好辛苦喎, 俾佢激死.

原帖由 ahtan 於 10-10-6 22:21 發表

Thank you....personally I am not too 緊張 on the marks, but I am more angry to see careless mistakes! And that happens a lot!

畢竟佢地都係幾歲人仔, 呢個係一個必經嘅學習階段.

Thanks.  She reads a lot already and is catching up on comprehension.  But she is an idiot on composition.  She even has difficulties in thinking of the comments for the reading schemes which are just one sentence!

原帖由 ahtan 於 10-10-6 22:17 發表

睇多D 書, 做下閱讀理解, 開始用詞語作下句,段, 因為下學期開始就冇乜時間做太多嫁啦!

原帖由 aupatrick 於 10-10-7 10:19 發表
"KaHei 讀出前一丁, 爸爸實會高興" !!

點解我成日俾你嘅印象係我玩你嘅?我真係要好好地反省了!

我係真心架,因為做得PTA都係要有熱誠同服務大家嘅心,所以我先話支持你,唔係玩你架!

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-10-5 22:16 發表

唔會 (何德何能 ??) ,不過都要多謝你嘅支持 (你又玩我喇 ) !! ...

到時你著一件曼聯波衫,我會在遠方默默地送上祝福。

講笑咋,有緣嘅話我地一定可以見到!我隻仔都係叫 Hei Hei,係 Ka Hei 隔離班架咋。

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-10-5 22:16 發表

會參加步行籌款,到時見 !! (其實可以點樣相認呢 ?? ) ...

My son also makes a lot of careless mistakes. At the 2nd interview, Headmistress specifically told us that the school will train the kids to avoid such mistakes because they believe that kids admitted to the school would be capable enough to do that. So don't worry and don't be angry!

原帖由 ahtan 於 10-10-6 22:21 發表

阿仔星期五攞左條毛巾仔番學,應該係上成長課幫學校清潔課室。

跟住呢兩日佢竟然主動洗露台個地下同抹露台隻玻璃門!雖然佢以前有時都會幫姐姐做下家務,但係呢兩次佢係前所未有咁認真同專注!我都想好似學校咁對佢咁有影響力啊!

貢獻勳章

原帖由 shmom 於 10-10-10 13:17 發表
阿仔星期五攞左條毛巾仔番學,應該係上成長課幫學校清潔課室。

跟住呢兩日佢竟然主動洗露台個地下同抹露台隻玻璃門!雖然佢以前有時都會幫姐姐做下家務,但係呢兩次佢係前所未有咁認真同專注!我都想好似學校咁對佢咁有影響 ...

可能佢想攞番個 "清潔獎" 都未定 !!

shmom,不如妳就先頒個屋企獎俾囝囝,到囝囝真係攞到學校個 "清潔獎",就一家人出去 "擦餐勁" 慶祝 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 shmom 於 10-10-9 12:54 發表
My son also makes a lot of careless mistakes. At the 2nd interview, Headmistress specifically told us that the school will train the kids to avoid such mistakes because they believe that kids admitted ...

講開 "2nd in",我都有件事想同妳分享,pm 傾 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 shmom 於 10-10-9 12:44 發表
到時你著一件曼聯波衫,我會在遠方默默地送上祝福。

講笑咋,有緣嘅話我地一定可以見到!我隻仔都係叫 Hei Hei,係 Ka Hei 隔離班架咋。

...

OK,到時我會著件長袖曼聯波衫 .... 喺底,再喺面笠學校件短袖 Polo shirt,咁妳見到著到最不倫不類嗰個就係"我"喇 !!

貢獻勳章

原帖由 shmom 於 10-10-9 12:31 發表
點解我成日俾你嘅印象係我玩你嘅?我真係要好好地反省了!

我係真心架,因為做得PTA都係要有熱誠同服務大家嘅心,所以我先話支持你,唔係玩你架!

...

"服務大家嘅心" 我就有喇,反而 "熱誠" 就重爭些少 !!

喺學校其中一張通告關於 "義工家長",我喺 "其他" 方面係有填到 .....,希望將來有機會可以出一分力 !!

貢獻勳章

原帖由 aupatrick 於 10-10-7 10:31 發表

KaHei 好叻呀, 喺學校做完功課.  我個仔返到屋企仲有好多未做完, 問佢點解, 佢竟然話特登留返喺屋企做, 因為一次過做晒會好辛苦喎, 俾佢激死. ...

咁就證明你囝囝,咁細個就已經明白 "臨急抱佛腳" 嘅唔好處 (一次過讀哂會好辛苦);平時已經溫好書,考試便可鬆容面對;你老人家放心之餘,囝囝成績必定標青,真係羨煞旁人 !!

貢獻勳章

原帖由 lokloklin 於 10-10-6 08:45 發表
而家好彩功課唔係太多, 佢每日都會抽時間做, 反而星期六日就唔係好得閒做.  你小朋友係咪出前一丁呀?

你已經知道答案 !!

英文嘅網上練習,KaHei 比較遲起步,依家唯有逐步慢慢追,追得幾多得幾多 (雖然補做係冇分) !!

貢獻勳章

原帖由 Jen2008 於 10-10-6 03:01 發表
Please return the book on time as my girl said she was going to borrow one today.  (Just kidding.)

Will the teacher has anything to say if KaHei do it so quickly?  They suggest one read one re ...

KaHei 上星期三準時還書,妳囡囡借唔借到呀 ??

上星期五,老師派番份讀書報告記錄表;老師冇咩講喎,只係 tick 哂 6本書 + 蓋印 (閱),重寫咗一句 comment 俾 KaHei:讀後感能從不同角度出發,好 !!

貢獻勳章

原帖由 Jen2008 於 10-10-6 02:56 發表
KaHei is very quick with homework.  My daughter has to spend almost 1 hour today (5/10).   I don't know how to make her faster.

Besides, I don't know how she revise.  To me, the textbooks are very ...

其實有時快未必好,整潔唔駛改先係最佳 !!

既然都唔係太深,咁我就贊成三多 (唔係燒味鋪 ):"多聽、多讀、多寫" !!
‹ 上一主題|下一主題