用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 NCC 課堂問題
樓主: 坤囡囡
go

NCC 課堂問題 [複製鏈接]

哦! 好在問下你地啫, 咁我今日都叫囡囡帶番學校啦! tks!

我買比佢個件中國服喺小鳳仙款, 佢成日就去"r"條頸, 可以"速"住佢, 所以佢好炆, 所以我諗住比佢著便服算了!

原帖由 jasons_hk 於 09-9-23 09:12 發表
係呀要喺24號前交一個燈籠俾班主任,今日囡囡都帶咗返學校
生日會嗰日你會唔會俾囡囡著中國服呀?

有時晚上想同個囡温下書, 但睇黎睇去都唔知佢邊d教過, 邊d重未教? 好似尋晚咁, 佢話比我聽喺學校貼張貼紙喺第17頁(上學去), 但點解第13頁都眼耳口nose的貼紙還未貼上, 就已經跳到去第17頁 , 究竟點呢?

我哋上晝班就做咗P.13先,P.17就未做
你囡囡生日會嗰日開唔開心呀?

原帖由 坤囡囡 於 09-9-24 11:24 發表
有時晚上想同個囡温下書, 但睇黎睇去都唔知佢邊d教過, 邊d重未教? 好似尋晚咁, 佢話比我聽喺學校貼張貼紙喺第17頁(上學去), 但點解第13頁都眼耳口nose的貼紙還未貼上, 就已經跳到去第17頁 , 究竟點呢? ...

坤囡囡 & jasons_hk,

唔好意思啊,之前部電腦壞左....撞啱要攪哥哥小一自行派位既野.....唔得閒拎去整~
而家交左表就聽天由命lu~
電腦又整返,即刻上黎睇下...hehe~

之前我都有同樣既問題,本"上學去"做左p.17,未做p.13
我問妹妹,佢話未做....
我諗有2個可能:
1.唔係順序教/做...
2.之前有2日打風下午班都唔洗返,頭一日上午班都有返,可能係咁...唔想拖慢進度...skip左

以我睇課程進度表,再問返妹妹...佢地學左既有:

睇左"上學去" ...知道山山解決問題既方法一&二
唱"我的座位在哪兒?"..有玩椅子遊戲
學左數字" 1" & 紅色
認左" 手" & "杯"兩字

英文
學左 講" i am hungry"
字母 "s" ...妹妹話s既生字係"太陽" ,"蛇"

午安歌
快樂笑笑
我的座位在哪兒
讚美主

如果妹妹無講錯....呢個月都學左幾多野...
係差少少未教....因為妹妹話未學字母"c"

我而家一路打字一路問佢架....因為佢friday放學後有微燒,
睇左醫生,第2日就退左....不過諗全比佢抖多日,
所以今日都請左假~

原帖由 坤囡囡 於 09-9-24 11:24 發表
有時晚上想同個囡温下書, 但睇黎睇去都唔知佢邊d教過, 邊d重未教? 好似尋晚咁, 佢話比我聽喺學校貼張貼紙喺第17頁(上學去), 但點解第13頁都眼耳口nose的貼紙還未貼上, 就已經跳到去第17頁 , 究竟點呢? ...

ivysham, 多謝分享,你唔講我都唔知原來已經教咗咁多野

原帖由 ivysham 於 09-9-28 15:10 發表

唔好意思啊,之前部電腦壞左....撞啱要攪哥哥小一自行派位既野.....唔得閒拎去整~

之前我都有同樣既問題,本"上學去"做左p.17,未做p. ...

我個囡只喺一咪話有玩具玩, 話開心喎! 你呢, 囡囡都開心嗎?

原帖由 jasons_hk 於 09-9-28 12:39 發表
我哋上晝班就做咗P.13先,P.17就未做
你囡囡生日會嗰日開唔開心呀?

ivysham

明白晒, 多謝你!

要囡囡小心身體呀, 依個時候好多人都病(包括我啦)

原帖由 ivysham 於 09-9-28 15:10 發表

之前我都有同樣既問題,本"上學去"做左p.17,未做p. ...

haha...我女一放學就bi li ba la自己係咁講...
所以我聽到識背咁滯~

原帖由 jasons_hk 於 09-9-28 16:29 發表
ivysham, 多謝分享,你唔講我都唔知原來已經教咗咁多野

多謝關心,大家同小朋友都要小心身體啊!
據知聖心uk同一班已有3個小朋友中了豬流感.
我覺得都算多...
touchwood我大仔間幼稚園都未有個案.
所以妹妹響屋企都要帶口罩,
唔想傳染到比哥哥.

原帖由 坤囡囡 於 09-9-28 17:16 發表
ivysham

明白晒, 多謝你!

要囡囡小心身體呀, 依個時候好多人都病(包括我啦)

ivysham

好耐冇黎依度啦~

依個星期五喺聖誕表演喎, 你囡囡做表演什麼呀? 我個囡只喺唱隻歌仔+少少動作, 但我其實都唔知佢做緊咩?

陳老師比咗將紙條話星期五著棕色衫+黑褲+黑鞋, 好似怪怪咁

ivysham

好耐冇上黎依度啦~

依個星期五喺聖誕表演喎, 你囡囡表演什麼呀? 我個囡只喺唱下歌仔+做少少動作, 但我都唔知佢做緊咩?

陳老師比咗將紙條話星期五著棕色衫+黑色褲+黑鞋 (唔知喺咪個個都一樣呢?)
但好似怪怪咁

Hi NCC parents

My girl is Chelsea in NCC PM and she is going to wear white top, white pants and white shoes.  while my other girl in NCB, Nicole, is going to wear white top, blue jeans and white shoes.

jasons_hk

請問你個囡囡只有放學先搭校車, 咁校車收費有冇的平D呢?

原帖由 jasons_hk 於 09-9-17 17:24 發表
我囡囡都係細囡12月架,佢無乜同我講喺學校做過乜,只係聽佢有時講"music music please",有時唱下"吚比呀呀""讚美主"咁,你個囡幾月架?

老師話佢仲適應緊,食茶點比較慢同少,成日週圍走

我個囡番8:25分,放11:55分,我每朝返工前8 ...

可愛小B
係呀,我囡囡只有放學先搭校車,校車費係2/3校車月費

原帖由 可愛小B 於 09-12-16 14:07 發表
jasons_hk

請問你個囡囡只有放學先搭校車, 咁校車收費有冇的平D呢?

唔該曬~~
原帖由 jasons_hk 於 09-12-16 14:44 發表
可愛小B
係呀,我囡囡只有放學先搭校車,校車費係2/3校車月費

Hi 坤囡囡,
我都好耐無上黎啦,
據我囡所講,著棕色衫既同學仔係扮鹿,而著白色既係扮小天使.佢地會做動作表演"We wish u a merry Christmas."

真係唔好意思,大家傾左咁耐都未知你囡囡咩名?
相信你囡囡都巳收到我囡送的聖誕卡,她叫凱瑩Tania.

原帖由 坤囡囡 於 09-12-15 12:33 發表
ivysham

好耐冇上黎依度啦~

依個星期五喺聖誕表演喎, 你囡囡表演什麼呀? 我個囡只喺唱下歌仔+做少少動作, 但我都唔知佢做緊咩?

陳老師比咗將紙條話星期五著棕色衫+黑色褲+黑鞋 (唔知喺咪個個都一樣呢?) ...

Hi Martha.twins,

我囡囡Tania成日提起Chelsea架.佢地好似一樣係熊仔組?
Tania話自己同Chelsea最friend, Haha,所以我們一家都成日聽到Chelsea這名字,她又會返黎同我講Chelsea係講英文既,同有個妹妹讀NCB.

佢地之間的對話好得意架,好似我問Tania,平時Chelsea係咪都稱呼你Tania? 佢話唔係呀,Chelsea叫我hoi ying架,我就話,你可以介紹返自己的英文名,咁Chelsea咪可以叫返你做Tania囉.跟住我囡就話唔洗啦,我鍾意佢叫我hoi ying.

還有, 謝謝Chelsea & Nicole 送給 Tania的聖誕卡.

Nice to meet you! ^^

Ivy

原帖由 martha.twins 於 09-12-16 11:06 發表
Hi NCC parents

My girl is Chelsea in NCC PM and she is going to wear white top, white pants and white shoes.  while my other girl in NCB, Nicole, is going to wear white top, blue jeans and white shoe ...

ivy

我問咗個囡, 佢話比我聽佢扮鹿, 但又冇表演比我睇, 所以我好期待快d收到dvd呀

我個囡叫玟儀

收到凱瑩張聖誕咭呀, 多謝~

原帖由 ivysham 於 09-12-21 09:26 發表
Hi 坤囡囡,
我都好耐無上黎啦,
據我囡所講,著棕色衫既同學仔係扮鹿,而著白色既係扮小天使.佢地會做動作表演"We wish u a merry Christmas."

真係唔好意思,大家傾左咁耐都未知你囡囡咩名?
相信你囡囡都巳收到我囡送 ...

原來係玟儀媽咪,你好啊!
我都代凱瑩謝謝玟儀送的聖誕卡^^

我都係好期待隻dvd啊...
我囡就有喺屋企扮演過比我地睇,
佢地會講"我地係NCC班小朋友,請大家欣賞"
全班一齊一定好得意。

原帖由 坤囡囡 於 09-12-21 12:23 發表
ivy

我問咗個囡, 佢話比我聽佢扮鹿, 但又冇表演比我睇, 所以我好期待快d收到dvd呀

我個囡叫玟儀 (佢個樣不似中國人架)

收到凱瑩張聖誕咭呀, 多謝~

...

Hi ivysham,

Yes, Chelsea also mentioned Tania a lot, but Chelsea called Tania " 可瑩 " and when I tried to correct her, she said she likes to call her " 可瑩 ". I guess they are starting to have more personal expressions and behaviour now.  Thanks your Christmas card to the girls too.

原帖由 ivysham 於 09-12-21 09:56 發表
Hi Martha.twins,

我囡囡Tania成日提起Chelsea架.佢地好似一樣係熊仔組?
Tania話自己同Chelsea最friend, Haha,所以我們一家都成日聽到Chelsea這名字,她又會返黎同我講Chelsea係講英文既,同有個妹妹讀NCB.

佢地之間 ...
‹ 上一主題|下一主題