用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 9/2009入讀保良局羅氏基金中學請進
樓主: MaMaTracy
go

9/2009入讀保良局羅氏基金中學請進 [複製鏈接]

咁快知係乜社?乜唔係月尾收信先知咩?

原帖由 MaMaTracy 於 09-7-14 23:41 發表
JSCfamily,

今晚聽完幾位老師嘅講解, 我就好擔心阿仔到時會吸收唔切啊 係呢, 阿仔係黃社, 妳個小朋友呢, 係咩社

MaMaTracy,

真係好啱喎! 我阿仔都係黃社! 你阿仔昨天係邊個課室考, 我阿仔係105室...我地真係要認識一吓啦, 又會咁啱!

我同你一樣, 聽完昨天各科主任講完後真的擔心! 擔心佢地可否以最快速度適應, 又要練習音樂和體育科, 好似好多野黎緊!

pls check pm!

原帖由 MaMaTracy 於 09-7-14 23:41 發表
JSCfamily,

今晚聽完幾位老師嘅講解, 我就好擔心阿仔到時會吸收唔切啊 係呢, 阿仔係黃社, 妳個小朋友呢, 係咩社

Patlychan,

昨天考試時已於早上係list到出晒d社資料啦, 當時老師有叫學生睇埋,方便買PE衫! 你孩子無話你知咩?? 可以打電話番去學校問?

原帖由 patlychan 於 09-7-15 00:42 發表
咁快知係乜社?乜唔係月尾收信先知咩?

唔該晒,因當日阿仔九秒九跑返學考試,所以阿仔聽唔到。咁我聽日打電話問吓。Thankyou!

原帖由 JSCfamily 於 09-7-15 18:42 發表
Patlychan,

昨天考試時已於早上係list到出晒d社資料啦, 當時老師有叫學生睇埋,方便買PE衫! 你孩子無話你知咩?? 可以打電話番去學校問?

patltchan,

唔好客氣! 昨晚你有無返去學校聽升一簡介會呀?

原帖由 patlychan 於 09-7-15 21:05 發表
唔該晒,因當日阿仔九秒九跑返學考試,所以阿仔聽唔到。咁我聽日打電話問吓。Thankyou!

我有去聽講座。

原帖由 JSCfamily 於 09-7-15 21:20 發表
patltchan,

唔好客氣! 昨晚你有無返去學校聽升一簡介會呀?

咦, 真係好啱喎, 阿仔喺106室考,唔知幾時先知讀邊班呢?
係呀, 不過我問過ms liu, 佢話初初返學會由淺入深喎,希望阿仔真係吸收到啦

原帖由 JSCfamily 於 09-7-15 18:32 發表
MaMaTracy,

真係好啱喎! 我阿仔都係黃社! 你阿仔昨天係邊個課室考, 我阿仔係105室...我地真係要認識一吓啦, 又會咁啱!

我同你一樣, 聽完昨天各科主任講完後真的擔心! 擔心佢地可否以最快速度適應, 又要練 ...

hi patlychan,

妳好呀, 仔仔叩門成功咗呀, 恭喜哂, 到時大家要多多聯絡啊

原帖由 patlychan 於 09-7-15 22:27 發表
我有去聽講座。

好開心加入羅氏既大家庭!

小兒剛剛係尋日註冊, 趕得切出席講座.
聽完講座, 真係有D擔心...

你地買齊書同校服未呀?

MAMa Tracy

Thankyou! 我都係星期一註冊。尋日阿仔都係106考試,唔知佢哋有無溝通呢?

原帖由 MaMaTracy 於 09-7-15 23:38 發表
hi patlychan,

妳好呀, 仔仔叩門成功咗呀, 恭喜哂, 到時大家要多多聯絡啊

仔仔編咗去黃社;以後大家可以聯絡吓互通消息喇。其實買校服除佐顆幾間外,係九龍有無得買呢?

hi,我想問吓有無人知銜接班洗唔洗帯書?

MaMaTracy & Patlychan,

我地3個仔都係入左黃社, 真係有緣份了.
原來payltchan你個個仔仔係剛剛加入, 恭喜哂你和仔仔, 希望大家多多交流!

我在天寶買校服的, 有無佢地九龍可不可以買, 佢地有鋪頭你旺角, 但係老闆話唔可以, 只有將軍澳鋪才有. 我只買左恤衫和訂左PE衫褲, 7月底才有得! 條西褲可能會係出面d國貨買, 因為平宜d! 810日前才去買!

MaMaTracy:
我依家開始叫阿仔睇d新書,先睇數學書! Pre-study一吓!
你的仔仔小學是中文定英文架?

Oliyeung,
恭喜哂你和仔仔加入這個大家庭!

Ivory,
我問左學校, 佢地話銜接班應該唔洗帯書, 照上年經驗,老師會為佢地準備material, 但最好都係第一日問問老師要不要帶書!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

另外提提大家, 第一天著的運動衫是夏季的,而運動長褲是冬季,可以向校服商購買的.因為學生通常會穿長褲的.

Thanks JSCfamily

Hi JSCfamily,Thankyou!

聽聞這學校的面試,好似考狀元咁考。

唔知各位有冇此感覺呢?你地囝囡面試有冇考埋/表演樂器啊?

Hi! every body !!! How to know the result of 「中一編班試」

ett,

按7/14校長講, 會於8/10銜接課程時會知結果, 果日會分埋班啦!

原帖由 ett 於 09-7-16 22:38 發表
Hi! every body !!! How to know the result of 「中一編班試」

大家好:

因有朋友孩子給我一些舊書和校服:

多 : 綠社夏季運動衫一件

我阿仔係黃社不合用!

有興趣者, 可pm我!

各位mama,

買齊哂d書未呀? 我仲未齊呀,朋友比咗本upstream elementary a2, 但冇cd, 咁要唔要買過本呢?唔知隻cd重唔重要呢?
‹ 上一主題|下一主題