用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無愉城方方家長?
樓主: meta
go

有無愉城方方家長? [複製鏈接]

我個囡今日都話食包。以前海濱有通粉我囡好鍾意食架!宜家都無聽佢提過。講真我個囡雖然返左成年n班,到宜家同佢著校服時,都係唔聽話。重行黎行去都唔肯著。唉!好似玩咁!
原文章由 薳然媽媽 於 07-8-30 11:00 硐表
家晞媽咪,

今日有無試吓由工人幫家晞著校服呀 ?  好唔好d ?

因為薳然扭計多d, 所以老師每日都打黎, 所以我就順便問吓老師學校昨天食咩, 引証阿囡尋晚講得啱唔啱.  (不過今個星期老師touchwood無打黎啦, 唔知阿 ...

哈哈, 我都同意meta呢幾點.
其實有得揀返上午班好d, & 讀雙語班好d, 因為國際班無中交教.  依家中文好重要架.

原文章由 meta 於 07-8-30 11:32 硐表
唔好要讀國際班就讀下晏。其實雙語班都唔錯。我個囡囡讀雙語班,同工人講係英文,同我講係廣東話,現在學埋普通話,都幾好呀!日後返小學全日制基本無問題。有機會轉返上晏啦!上晏既好處,多到不得了 我重安排到(綜合語音及閱讀 ...

thanks, meta.  咁阿囡無講錯嘞.  
可能依家啱啱開學, 學校驚d小朋友manage唔到食通粉, 粥粥, 搞到污糟個個要換衫, 所以呢期多d食麵包 & 餅餅, 遲d或會轉啦 ?

原文章由 meta 於 07-8-30 12:09 硐表
我個囡今日都話食包。以前海濱有通粉我囡好鍾意食架!宜家都無聽佢提過。講真我個囡雖然返左成年n班,到宜家同佢著校服時,都係唔聽話。重行黎行去都唔肯著。唉!好似玩咁!
...

Dear everyone,

唔係wor...我記得星期二係食通粉呀

原文章由 薳然媽媽 於 07-8-30 12:25 硐表
thanks, meta.  咁阿囡無講錯嘞.  
可能依家啱啱開學, 學校驚d小朋友manage唔到食通粉, 粥粥, 搞到污糟個個要換衫, 所以呢期多d食麵包 & 餅餅, 遲d或會轉啦 ?

...

呀!星期一、二忙到番到屋企佢都睡左覺無問到添 今日佢話食粟米粥。[quote]原文章由 opheliay 於 07-8-30 17:00 硐表

[/quote]

meta,

yes, my son is studying in senior love II, AM.

重有四個舊生(海濱讀完N班)我個囡囡晴晴、MACUS、樂民、賢賢。係M小朋友,頑皮外。其他都好乖。
囝囝叫?名?

原文章由 yansy 於 07-8-30 18:15 硐表
meta,

yes, my son is studying in senior love II, AM.

[ 本文章最後由 meta 於 07-8-30 19:32 編輯 ]

但係我地講緊係尋日(即星期三)呀.

原文章由 opheliay 於 07-8-30 17:00 硐表

我阿囡今日都話食粥粥,我再問佢有無corn,佢話有corn & meat

原文章由 meta 於 07-8-30 18:04 硐表
呀!星期一、二忙到番到屋企佢都睡左覺無問到添 今日佢話食粟米粥。[quote]原文章由 opheliay 於 07-8-30 17:00 硐表

唔係wor...我記得 ...

薳然媽媽,

我今天起床後自己在睡房梳洗, 等工人姐姐幫她梳洗及換校服, 我久不久在廳與房之間行來行去扮路過看看她的情況, 不知是否巧合, 今天幾順利, 姐姐重夠時間幫她扎辮仔.  下星期兩個哥哥都開學, 尤其是二哥哥上學時間跟家晞差不多, 可以一起換校服及出門口, 應該會好好多!

原文章由 薳然媽媽 於 07-8-30 11:00 硐表
家晞媽咪,

今日有無試吓由工人幫家晞著校服呀 ?  好唔好d ?

因為薳然扭計多d, 所以老師每日都打黎, 所以我就順便問吓老師學校昨天食咩, 引証阿囡尋晚講得啱唔啱.  (不過今個星期老師touchwood無打黎啦, 唔知阿 ...

原文章由 meta 於 07-8-30 19:30 硐表
重有四個舊生(海濱讀完N班)我個囡囡晴晴、MACUS、樂民、賢賢。係M小朋友,頑皮外。其他都好乖。
囝囝叫?名?

he is Max, 晰駿. He likes Miss Yeung very much!!

家晞媽咪,

咁就好啦, 繼續順利.

Dear All,

今日開生日會, 唔知d小朋友唔駛上堂有咩玩呢 ?
係咪全部小朋友一齊開, 家係分班分時段架 ?

原文章由 lsw0316 於 07-8-31 00:50 硐表
薳然媽媽,

我今天起床後自己在睡房梳洗, 等工人姐姐幫她梳洗及換校服, 我久不久在廳與房之間行來行去扮路過看看她的情況, 不知是否巧合, 今天幾順利, 姐姐重夠時間幫她扎辮仔.  下星期兩個哥哥都開學, 尤其是二哥哥 ...

生日會

生日會係每月最尾星期五舉行,全校八月份既同學仔慶祝。每個囡囡或囝囝該月份生日。都要比錢學校(300元正)等學校幫您地小朋友慶祝。
今日大家應該有個橙、麥提莎、維他奶架!

[ 本文章最後由 meta 於 07-9-1 01:14 編輯 ]

原文章由 yansy 於 07-8-31 01:03 AM 硐表

he is Max, 晰駿. He likes Miss Yeung very much!!

我個囡囡,上年讀書時都提楊老師,楊老師話唔可以咁咁咁!做小朋友要乖!有陣時學費貴都係值得比!試問老師講一句,好過我講十句。有時比個女玩番轉頭,佢話佢係老師,叫我唔好講野!您話係咪得啖笑呀!

yes, he said he can eat the cholcolate only after finishing the orange.

晴晴多左一位舊同學…

佢叫ming ming 呀囡好開心。佢都係乖架!

[ 本文章最後由 meta 於 07-9-2 23:57 編輯 ]

其實同學的standard如何? Is our competitive to those kids graduated in Kowloon Tong?  Is any considering applying another kinder in Kowloon Tong in K2 or K3??

Thanks for your information, Meta.

學校仲有司葛脫朱古力糖.  不過我覺得派呢d小食(除左個橙&維他奶)唔係好有益 .

原文章由 meta 於 07-9-1 01:12 硐表
生日會係每月最尾星期五舉行,全校八月份既同學仔慶祝。每個囡囡或囝囝該月份生日。都要比錢學校(300元正)等學校幫您地小朋友慶祝。
今日大家應該有個橙、麥提莎、維他奶架!  ...

首先,要考慮你住既地方距離九龍塘車程有幾遠!
其實方方教授K1課程就等餘其他幼稚園K2教學.即是K3就等餘小1教學.唔一定去九龍塘口者!

原文章由 yansy 於 07-9-3 10:09 AM 硐表
其實同學的standard如何? Is our competitive to those kids graduated in Kowloon Tong?  Is any considering applying another kinder in Kowloon Tong in K2 or K3??

好多謝你地咁多位mummy同我分析呀! 其實唔開心. 只係一早已經plan好晒好有野. 因為我係在職媽咪, 可以自己幫bb換衫同送佢上校車. 會sweet好多...嘻嘻...不過, 而家就要假手於人. 不過, 我先生好喜歡個位班主任, 所以都係決定跟佢讀下晝.

希望到時有機會認識大家!
‹ 上一主題|下一主題