用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: Rachethew
go

校際音樂節 [複製鏈接]

原文章由 neighbour931 於 08-3-26 22:15 發表
HKSMA 長編大論, 講到自己咁大委屈, 其實復課日期已經係預計中最早的日子, 但結果都係一樣, 即係話早有決定, 只不過如果遲點開課就有更強理由而已, 佢既損失相對各小朋友,父母的心血,時間,金錢間直係............. ...

佢地一早有準備取消,係等教署佢地講完野先公報...真係幾無奈

想問下,有無idea關於中提琴呀?

你囡囡想學 ?
之前問問過老師, 只係差一條限弦, 同埋睇譜要適應下, 一般學開小提琴會好快上手
原文章由 Sindy 於 08-3-26 22:55 發表

佢地一早有準備取消,係等教署佢地講完野先公報...真係幾無奈

想問下,有無idea關於中提琴呀?

原文章由 neighbour931 於 08-3-26 23:22 發表
你囡囡想學 ?
之前問問過老師, 只係差一條限弦, 同埋睇譜要適應下, 一般學開小提琴會好快上手

幫人問的呀,又搵唔到中音譜睇下........

原文章由 neighbour931 於 08-3-26 22:15 發表
HKSMA 長編大論, 講到自己咁大委屈, 其實復課日期已經係預計中最早的日子, 但結果都係一樣, 即係話早有決定, 只不過如果遲點開課就有更強理由而已, 佢既損失相對各小朋友,父母的心血,時間,金錢間直係............. ...

付出左咁多心血, 只期望一刻鐘實踐既機會, 或一個認同, 我可以接受佢地量體溫, 戴口罩, 甚至一個一個入去比賽, 亦接受唔到取消這個決定!~  

佢地都退款得好委屈 . . .  不過我地唔止委屈, 仲係心酸!

e 個已經係改變唔到既事實, 我地可以做既, 當然只可以係來屆再努力;  而佢地, 我覺得係反省同檢討一下佢地僵硬既態度同政策!

[ 本文章最後由 Zoey 於 08-3-27 00:30 編輯 ]

原文章由 Sindy 於 08-3-26 23:43 發表

幫人問的呀,又搵唔到中音譜睇下........

Sindy,

還以為妳囡囡想轉學中提琴?

原文章由 Zoey 於 08-3-26 23:53 發表

Sindy,

還以為妳囡囡想轉學中提琴?

阿女話個營好好玩喎.....又會咁鬼啱既,你仲報唔報其他呀?又有呀

唉! 我地唔係好熱衷比賽既家長,校際音樂節就係比小朋友交流同見識既機會,宜家都無埋,只係差兩日(原本15/3 比賽),就嗟左一年既心機.

ME TOO, 亞女都係15/3 比賽. 好失望 !

原文章由 Glau 於 08-3-27 09:25 發表
唉! 我地唔係好熱衷比賽既家長,校際音樂節就係比小朋友交流同見識既機會,宜家都無埋,只係差兩日(原本15/3 比賽),就嗟左一年既心機.

真係難委左hksma, 用左呢兩星期寫左編咁長既通告, 結尾仲攞番果條例出黎'大'd参與者, 佢d所謂損失咪又係政府撥款和各參賽者(少量捐款)既貢獻, 作為一個政府資助的非牟利組織, 應該增加透明度, 攞d會議記錄出黎, 睇下有幾努力去解決問題, 定係成班委員攪盡腦汁編寫這份通告.
下下攞d條款黎'撻'人, 好似銀行信用卡咁, 消委會都會遣責條款不合理喇. 如果佢要下下要跟regulation 做, 既然中學無停課, 有d中小學混合既比賽, 佢應該比中學生繼續參賽, 反正場地,評判是已出之物, 如果覺得唔公平既, 可以係張cert或分紙特別註明是次安排.
不過官僚就係官僚架喇...........意見接受, 態度照舊

不如參加呢個比賽?

詳情 -

http://kidscontest.atnext.com/inside.html

Thanks Ms Chan Chan, 呢個都係一個機會比小朋友多一個經驗, 反正已經練了歌.  不過, 亞女4月中考呈分試, 真係要同佢商量下先.....
原文章由 Ms.ChanChan 於 08-3-27 12:03 發表
不如參加呢個比賽?
http://www.zurich.com.hk/chi/images/kidscontest_banner_246x92.jpg

詳情 -

http://kidscontest.atnext.com/inside.html

壹傳媒的比賽我覺得好奇怪
因為無規定要彈甚麼 可能一個小朋友彈一級的樂曲另一個彈演奏級的樂曲 咁點比?

係喎, 無分既.
原文章由 concerttime 於 08-3-27 14:34 發表
因為無規定要彈甚麼 可能一個小朋友彈一級的樂曲另一個彈演奏級的樂曲 咁點比?

呀女仲慘,她仲有3場未比賽,而其中長笛是她第一年參加,她的老師對佢有好大希望,因為老師另外一個學生吹同一首歌,在另一場取了冠軍,而老師話呀女吹得仲好過那位學生,所以估計會有頭三名,現在希望落空了,過往的付出亦得不到外人(評判)的肯定,因為老師總是稱讚學生的,究竟是否真的好也不知,已報了暑假考皇家試,仲唸住作為試前熱身添.真係世事難料。:;pppp:

原文章由 Glau 於 08-3-27 09:25 發表

雖然比賽取消了
但大家唔好咁唔開心啦
小朋友們過去努力的過程,學到既野,先至係最大的得着
D 心機都唔係話"sai"晒o既

今日收到通知 
話"Toyama亞洲青少年音樂比賽"報名deadline 延長至5月31日
各位可以去Parsons 攞資料同老師研究下

醒目開學勳章

原文章由 concerttime 於 08-3-27 14:34 發表

concerttime,

你講得岩呀,6-12歲又唔分級,咁樣好難比較,

好似我女女岩岩16號先比賽完,
女女佢參加第一屆香港青少年藝術節既~樂器比賽,
西樂獨奏(鋼琴),點知去到,原來加埋小提琴一齊比賽,
佢地係有分組既,我女女係小學A組,一年級至二年級為一組,

比賽當日,就好似你咁講,無規定要彈甚麼,個個都唔同,
只係報名既時候揀咗你自己要彈既歌,去到彈就得喇,

當日攞冠軍既係拉小提琴,
亞軍既就彈給愛麗絲,
一個季軍既係彈二級考試歌,另一個季軍就彈一級校際歌,

我女女就彈Bach Minuet in G
佢攞咗個優異獎,(都好啦)
嚟緊7月會有個頒獎禮去攞獎,

所以好難有個準則去評分,
小提琴同鋼琴根本就係兩樣野嚟,都唔同樂器,
但偏偏今次比賽就將佢地放係一齊,
唔係好明 ??????

原文章由 Zoey 於 08-3-26 23:51 發表

付出左咁多心血, 只期望一刻鐘實踐既機會, 或一個認同, 我可以接受佢地量體溫, 戴口罩, 甚至一個一個入去比賽, 亦接受唔到取消這個決定!~  

佢地都退款得好委屈 . . .  不過我地唔止委屈, 仲係心酸!

e 個已經係 ...

唉.... 我做mami都好唔開心, 佢地唔搵法子解決... 仲講到...... 我+miss+埋亞仔寧願唔cancel好過...... 亞仔舊年成績91分好好, 最開心系演繹方式得到應同而唔系名次, 今年同miss有商有量去搵方式彈奏, lee點我最開心.... 當然佢都有期望, 而miss今年除左亞仔外, 有4個學生參加中有3個有名次, 佢覺得好可惜....

http://hk.news.yahoo.com/080327/60/2rdlz.html

250場賽事, 報名費超過100萬, 扣除埸組, 有90萬收入, 平均每場差不多有4000元收入, 一個職員加一個評判, 你估會用幾多錢, 扣埋d admin cost, 都好好搵, 如果第日佢唔攪, 通知聲.
原文章由 ling0323 於 08-3-29 18:08 發表
http://hk.news.yahoo.com/080327/60/2rdlz.html
‹ 上一主題|下一主題