用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 取消TSA
樓主: sallyshlau2
go

取消TSA   [複製鏈接]

Doray 發表於 15-11-16 11:37
對我來說,除非大部啲課程大部份的學生都唔需要父母幫手,或去補習先攪得掂,我就認為佢唔谷!而家香港教育 ...

部份底子好又有良好學習習慣的, 當然可以自己攪掂.

但現實是一般學童靠自己都會出現問題.

而在學童開竅前, 佢地已經要呈分及升中.

除非學童有番咁上下, 否則選擇唔幫的家長, 會在呈分試承受很大壓力, 怕預備不足影響孩子升中.

我地當年讀書係要預備現時的競爭, 而現時孩子讀書是要面對將來的競爭, 預期競爭只會越來越大.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:Quote:原帖由+Doray+於+15-11-16+發表但係

原帖由 shadeslayer 於 15-11-16 發表
你話係就係?

點解批評壞校(包括壞校長和教師)會建築在好老師學生身上?好老師學生不為TSA發瘋,跟本不 ...
唔好神化所有老師。 當然有啲好有心   但這亦是一份職業。有評該。就走多兩步。無評該。當然樂得清靜。 一個考試比啲動力佢哋。也不錯吧

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-11-16+發

原帖由 bartsimpson0317 於 15-11-17 發表
唔好神化所有老師。 當然有啲好有心   但這亦是一份職業。有評該。就走多兩步。無評該。當然樂得清靜。 一 ...
係啦,應即刻將教育學院剔除於八大之外啦,出黎d人原來用多一個教試就能加添動力,駛咩嘥錢去培育呢d專業人士啫。你係得嘅!

bartsimpson0317 發表於 15-11-17 01:29
唔好神化所有老師。 當然有啲好有心   但這亦是一份職業。有評該。就走多兩步。無評該。當然樂得清靜。 一 ...

其實, 不少教師都盡心盡力同有抱負的, 佢地工作壓力大, 工時也很長.

只係有部份學校短視地操練一個不值得也不應該操練的TSA.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:取消TSA

現今教育界為求交數或做數,可以去到幾盡?

‹ 上一主題|下一主題