用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心今日interview
樓主: yslgirl
go

聖心今日interview   [複製鏈接]

總結: IN7左間, 5間WAITING, 2間REJECTED, 冇晒心機... 呢個星期六仲有SPK & SKH, 不過都唔抱期望了

回復 jaus 的帖子

多謝你的鼓勵!  但我無報SPK, 因為佢唔係我杯茶。現在還有2間未派彩, 不過唔敢再有期望, 真係希望越大失望越大。 我都相信天主自有計劃, 把所有困難變成祝福, 簡選最適合的給我女兒。
祝願各人都有理想的offer.

8月B
報左12間, 考了8間,
兩間收左AM (只留一間學位),
5間WAITING,
1間REJECT..

好感恩其中一間心儀既收左.. 唔係龍校.. 所以努力寫緊求位信.. 希望有奇蹟.. 如果唔得.. 條路係難行D.. 但又督促我更加要好好栽培小朋友.. 3年後再決戰

回復 joannechow7 的帖子

我女是去年的畢業生而我也做過新生面試時的義工家長. 老師說收生不一定看小朋友是否答得對. 懂得跟隨指令和回答問題時有禮貌也很重要.  聖心很主力培養小朋友的德育.

bbkiuho1306 發表於 13-1-31 11:49
總結: IN7左間, 5間WAITING, 2間REJECTED, 冇晒心機... 呢個星期六仲有SPK & SKH, 不過都唔抱期望了 :think ...
唔駛太擔心啦!之前聽講過有waiting的小朋友到8月31日收到通知9月1日可以開學,但我忘記了那一間港島龍校了

bbkiuho1306  Thx. 都唔到我擔心了, 好彩仲有佢而家讀梗果間做後備, 如果唔係...阿囡應該冇書讀了  發表於 13-1-31 13:33

總結:1間reject,2間waiting, 5間offer, 報左11間,暫時in左8間,有2間冇去,還有SPK

事前所定的心儀學校是一間非龍校,而面試後也第一批收到取錄正位信,已經非常高興,之後在龍校面試只希望增廣見聞,也感恩的是也收到offer

尋日上堂, 學左一句 : 就是, "天主自會照料".
所以不用擔心, the best is yet to come!

回復 vinik 的帖子

其實聖心小學(津/私)都好照顧自己幼稚園學生,只要有心想升番聖小,大部份都會收番

有關聖心升小問題, 我之前睇睇埋埋的內容如下:
聖心小學上午校為私校, 會收晒聖幼學生, 但聖幼學位多過小學上午校, 所以有d聖幼生收不到, 但不用擔心, 因有些人大抽獎或考到更適合的會唔讀聖小, 所以佢又可以再收多d聖幼生.  而且聖小下午校為津校, 扣門位亦留給聖幼生.  所以總結, 差不多所有想升聖小的聖幼生都有得讀.

而聖小上午是私立, 所以據聞深d, 下午校是津校則跟政府課程.

有錯請指教!

petercck  近日聖商結束,你估下第日會唔會改成...  發表於 13-1-31 14:42

yslgirl 發表於 13-1-31 13:52
有關聖心升小問題, 我之前睇睇埋埋的內容如下:
聖心小學上午校為私校, 會收晒聖幼學生, 但聖幼學位多過小學 ...

咁聖幼讀AM同PM有冇關係? 因為我係 PM offer。見其他家長講又要畀portfolio既?

petercck  聖幼上下午是同一間學校,聖小就分私小和津小。  發表於 13-1-31 14:47

vinik 發表於 13-1-31 14:28
咁聖幼讀AM同PM有冇關係? 因為我係 PM offer。見其他家長講又要畀portfolio既?

幼稚園AM, PM 報小學沒有preference: 交portfolio 是聖幼生報聖心私小的要求.

fefemom 發表於 13-1-31 14:51
幼稚園AM, PM 報小學沒有preference: 交portfolio 是聖幼生報聖心私小的要求.

咁樣即係呢幾年又要忙整好個portfolio? 升私小會好睇重此部份?

回復 Ursula 的帖子

你說的她也全做到, 也做得很好, 而當日面見的老師應該是資深老師, 因為part 1時是她負責mark分. 看似她也很滿意小囡的表現, 所以才會令我抱很大期望!  期望大失望大,  昨晚半夜醒來也哭了, 真的痛了.  曾經歷過的媽媽一定會明白.

Sassa  感同身受, 可能自己問卷填得唔好  發表於 13-1-31 17:25

所以唔收的小朋友, 不一定是她做得不夠好, 只說無緣無運。

vinik 發表於 13-1-31 14:55
咁樣即係呢幾年又要忙整好個portfolio? 升私小會好睇重此部份?
私小有幾睇重portfolio 我不大清楚,只知道要交。我女明年UK現在也未plan portfolio

引用:回復+Ursula+的帖子 你說的她也全做到,+也

原帖由 joannechow7 於 13-01-31 發表

你說的她也全做到, 也做得很好, 而當日面見的老師應該是資深老師, 因為part 1時是她負 ...
唔好唔開心啦,幼稚園只係人生其中一個階段,塞翁失馬,焉知非福

回復 fefemom 的帖子

其實老師嘅許價都好重要。profolio我當時都係10月先做。

fefemom  是LK老師嗎?即今次見家長老師的評語......  發表於 13-1-31 21:48

引用:回復+Ursula+的帖子 你說的她也全做到,+也

原帖由 joannechow7 於 13-01-31 發表

你說的她也全做到, 也做得很好, 而當日面見的老師應該是資深老師, 因為part 1時是她負 ...
唔好咁唔開心啦! 聖心我係reject!  其實我都唔開心!

但我安慰自己,阿女之前in 嘅,大部份都收。 之前老實講,真係有啲飄飄然, 所以之前都諗過要經過挫折, 先會更努力!

2年後, 大家又要再戰!只要更努力裝備就得!

要成功有offer, 真係要睇評分老師眼緣,又要睇in嘅時間係咪小朋友瞓覺時間,又要睇小朋友like唔like間學校,要多方面配合,即一個—緣字!

幼稚園只係人生其中一個階段,塞翁失馬,焉知非福
x2

引用:回復+joannechow7+的帖子 前兩年有個媽咪

原帖由 jaus 於 13-01-31 發表
回復 joannechow7 的帖子

前兩年有個媽咪同你一樣,女女in了十間都冇offer,但到最後一間SPK收左。可能這 ...
好鼓舞!

‹ 上一主題|下一主題