用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為: ...
樓主: popcorncat
go

自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為:   [複製鏈接]

Oh, didn't konw that there's professional work just requiring low English proficiency !!

It's my first time hearing it needs to think seriously before writing correct English, and casual writing will end up with wrong grammar !! Thumbs up for you !!

Didn't need to perform grammatical check for you at all... Poor English is just so obvious here ...

wellmax 發表於 16-12-15 16:50
Oh, didn't konw that there's professional work just requiring low English proficiency !!

It's my f ...

Don't be childish, u dare to say u have never made any typo, grammatical mistake? U sure u can get full mark if u take any English exam?

Be humble pls, and from what u have written, your English is far from perfect!

回覆 Guaichu 的帖子

你說有關小朋友學英文的好處感覺只是老生常談,我不會反對的。我只是說我們很多時只著眼、甚至放大了好處,而忽略可能之壞處,或能操雙語之同時,其實會否犧牲了甚麼。

外國的雙語絕對不似我們這個幼稚園區的雙語,如你所說,你期望是native的,但肯定大部份非英語國家所說的雙語,只是學習另一種語言作基本用途,主要學習還是用母語,而不是我們般,反要求小朋友用非母語及非社會流行語言(即英語)作主要學習。我在澳洲讀書時,認識大量歐洲國家朋友來學英文。大部份頂尖大學學者,不論甚麼國家,大概都能用英文寫論文,以方便溝通交流,包括中國學者,但我相信他們的英文都不是從小建立的。

用非母語及非社會流行語言學習的國家/地區其實不多,亦因此這樣學習對普遍學生的影響有待確定,但相信若天生智能不高,還要花腦力在學習雙語上,帶來負面效果潛在風險不小。(更甚中英文語系分別其實頗大,相反歐洲語言與英語分別就可能較小...)

當然,我們大都會期望自己子女有比常人更高的智慧,但事實如何,我們要待10年8年後才會知道。

http://faculty.ucmerced.edu/khakuta/research/publications/(1986)%20-%20MIRROR%20OF%20LANGUAGE%20THE%20DEBATE%20ON%20BILINGUALISM.pdf

Of course I wouldn't score full marks in Eng exam each time. Just like a caucasian might not score full marks in SAT tests either. Typo will happen sometimes, but for a casual writing in Eng, slang words are allowed but not wrong grammar, especially for so-called professionals.

Sentences like "it's easier said than done I am afraid.",  "I do strong agree" are just so interesting... I believe even a local HK high school teacher will frown on your use of English!

And it's so funny of you asking people to be humble. It's you looking down on voucher schools with a higher proportion of lower class people in the first place. But the fact is not! My two kids go to private schools but some of my friends let their kids go to voucher schools and then also government subsidized schools, they're wealthier than me. They won't say my choice proves that I am weak on financial planning, etc.

There are many well-off families in voucher schools, especially the middle part of island side.

香港人就是這樣,討論時會用英文去分別人之高低,怪不得大家都想子女英文好,好英文好多時都係一個美麗的包裝。

相反用中文討論,就唔會有人對中文咬文嚼字,針對文法語體詞彙去評論別人。

感覺其實返去論點比較好,不過正反映為何雙語英文幼稚園受歡迎。

其實管理員係咪應該再禁止大家發言呢?明明討論梗學券同私幼利弊,跟住又變咗財經版講識唔識理財,而家仲要互相指罵對方英文文法!大家都是媽媽,成熟點吧!

樓主是爸爸吧!不能想像一個媽媽每天只與小朋友共渡半小時'quality time'。

ckdaisuki 發表於 16-12-15 23:16
其實管理員係咪應該再禁止大家發言呢?明明討論梗學券同私幼利弊,跟住又變咗財經版講識唔識理財,而家仲要 ...

這個帖的確開始離題,去到討論英文文化就真係太無謂,但亦的確有唔少人寫出了一些高質素論點,相信大家都獲益良多!

kbi 發表於 16-12-15 23:22
樓主是爸爸吧!不能想像一個媽媽每天只與小朋友共渡半小時'quality time'。

的確很多全職媽媽也是這樣,實際情況亦不是很差,都可以同孩子有良好關係

popcorncat 發表於 16-12-16 09:59
的確很多全職媽媽也是這樣,實際情況亦不是很差,都可以同孩子有良好關係
...

這就是香港的「專業」生活。得到了很多錢、但只有錢。

回覆:自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為:

路過, 忍唔住發表下意見, 其實樓主只不過好坦白咁講出一部份中產人士既想法, 唔覺得樓主有睇唔起任何人, 只係可能太坦白, 講者冇心, 聽者有意。  反而好欣賞樓主用心研究過邊種教育最適合自已仔女, 睇得出樓主係會花心機落仔女度, 其實樓主提供一個平台比大家係唔同角度討論私幼同學卷我覺得幾好呀, 我都學到野, 但之後有d人開始人身攻擊同特登曲解樓主就自已降低左自已質素, 好在樓主都回答得不慍不火

利申: 仔女讀私幼一定唔會讀學卷

kbi 發表於 16-12-16 11:07

除非你做全職媽媽,如果做working mom,即使你6點準時放工,返到屋企可能已經7點,食埋飯將近8點。又假設仔女返學要搭校車,早上7點要起身,咁其實9點幾都要上床訓。從8點到9點半呢一個半鐘內,如果你有兩個仔女,每人真系得45分鐘左右,每晚既quality time得半個鐘我又唔覺得同系咪專業人士系咪中產無關,你做一般文員都未必可以6點準時放工啦。你可以唔認同樓主或其理論,但如果一個working mom每晚真系確保到每個小朋友有半個鐘quality time,呢樣野系值得尊重既。

kbi 發表於 16-12-16 11:07

但有假期㗎,我哋假期會全日自己照顧小朋友同埋同佢哋玩,唔會靠工人,以前佢哋細個餵奶換片樣樣親力親為

可能大家對quality time 定義不同,一齊開開心心食飯有傾有講,一齊沖涼,一齊洗碗,pillow talk,都好quality。

似乎我地越來越離題。

aurora2020 發表於 16-12-16 11:16
路過, 忍唔住發表下意見, 其實樓主只不過好坦白咁講出一部份中產人士既想法, 唔覺得樓主有睇唔起任何人, 只 ...

有關金錢、收入等話題,預咗有爭議,見怪不怪,網上討論,不會太在意其他人講既野,但亦有幸有不少人提出了很好的見解

超級版主

大家都係為人父母,緊張自己子女,要知道每人對子女教育及栽培嘅方式都唔會完全一樣,希望大家討論時請謹記要互相尊重,討論偶有離題實屬常有事,但不可有違版規或網絡禮儀。

如情況沒有改善,版主會將主題關閉,另外如發現有人以言語惡意攻擊其他會員,請按舉報通知版主處理,違規者有可能會收到警告牌或甚至被禁言,敬請大家留意! 謝謝合作!

popcorncat 發表於 16-12-15 10:44
你可能無睇到之前的留言

讀私校當然不直接等於理財不嚴謹,但要有充分理由,例如沒有好的學卷幼稚園收, ...

其實人地理財關你咩事?錢搵嚟就係洗 你可以儲,但人地讀私學引申到去不善理財,仲要有埋理由學卷唔收?真心想問你係邊位?
你覺得啱嘅咪做囉,上嚟講到自己交幾多幾多稅(其實真係未見過大蛇呵尿咁樣)就應該要用盡政府,用到政府資源又話唔會慳外補嘅錢,跟住又話人地唔用學卷係不善理財,你真係昨日的我打倒日日的自己

引用:Quote:popcorncat+發表於+16-12-15+10:44+

原帖由 moonwalkbaby 於 16-12-16 發表
其實人地理財關你咩事?錢搵嚟就係洗 你可以儲,但人地讀私學引申到去不善理財,仲要有埋理由學卷唔收?真 ...

咪係囉!等我轉返中文台,迎合樓主水平,費事佢唔明又話人離題!
佢識計數,生活一切都要一分一毫洗得好值,唔好蝕,包括搵另一半,都要揾'專業人士', 一樣人工的,otherwise 就跌watt , 做唔到中產!都唔知佢係男人定女人,係男人就真係omg !!! 係女人的,認為每日半小時 'quality time' 俾小朋友已好足夠,真係一個超好媽媽囉!大把working moms, 俾唔夠時間小朋友內心多麼歉疚,盡最大努力去補償及珍惜一分一秒,唔會大大聲話半個鐘已係咩咩咩 !

‹ 上一主題|下一主題