用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 救世軍卜凱賽琳幼兒園 有沒有油麻地救世軍卜凱賽琳幼兒園的小朋友既家長入來傾 ...
樓主: sanlocama
go

有沒有油麻地救世軍卜凱賽琳幼兒園的小朋友既家長入來傾下計??*o* [複製鏈接]

Re: 有沒有油麻地救世軍卜凱賽琳幼兒園的小朋友既家長入來傾下計??*o*

hi ETET&SANLOCAMA
我也有看報紙,而個女兒亦和那小朋友是同學,其實我覺得是那家長有問題,想別人留意她的小朋友,而令到一個有前途的老師再沒信心教學.為何?
其實那位老師,校長和全校的老師也很好人,尤其是校長,她教書多年,樂於助人,如家長在家庭上有問題,她一定想辦法幫助,
我就覺得學校冇問題.你們認為呢??

Re: 有沒有油麻地救世軍卜凱賽琳幼兒園的小朋友既家長入來傾下計??*o*

hi judy媽媽:
我女女返學都好開心,沒有發現有什麼問題,老師每天都好有笑容去迎接每一個小朋友及放學後老師都會交帶一兩句小朋友在校情況,所以對老師好放心,看不出有什麼不好
還有姐姐,好利害,八面玲瓏守在門,兼且見過一次就認得出是誰學生的親人,所以都好佩服.

聽說投訴的兩位家長是親戚?

及報導說20招,原來是集合埋其他個案,不是全部20招對付學生,所以看一件事情不能只看一面,要從不同角度去看.
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

judy媽媽 寫道:
hi ETET
你不是跟學校一齊去嗎?  
如你在油麻地去可坐6C.在長沙灣廣場落.

judy媽媽:
我原先唸住坐地鐵去,不過宜家唔洗喇,我嗰日臨時有事去唔到喇 :cry:
[/url]

judy媽媽 寫道:
hi ETET&SANLOCAMA
我也有看報紙,而個女兒亦和那小朋友是同學,其實我覺得是那家長有問題,想別人留意她的小朋友,而令到一個有前途的老師再沒信心教學.為何?
其實那位老師,校長和全校的老師也很好人,尤其是校長,她教書多年,樂於助人,如家長在家庭上有問題,她一定想辦法幫助,
我覺得學校冇問題.你們認為呢??

judy媽媽&SANLOCAMA:
我都覺得校長和老師也好好人,很用心去教小朋友,如果因為呢件事而影響咗佢地嘅工作士氣和熱誠就很可惜!
[/url]

Hi ETET,

我沒有去家長會,因為我覺得沒有需要和我信賴卜凱賽琳的老師.

我兒子真的像猴子一樣,快樂的時候總是這樣子,沒他辦法  :  :  :
Thanks god giving me a happy family.

雖然那位老師走了,但我仍然支持她!因為整件事中,只是那些家長玩大咗,還損失了一位副園長,真可惜!
ETET 寫道:
[quote]
sanlocama 寫道:
hi judy媽媽 & ETET:
最近你地有沒有看電視,講緊我地學校,到底是誰是非?你們知不知呀?
不過,我見教我女女d老師都好好,好親切,好有愛心,好有經驗,可能人夾人.
      :wink:  

sanlocama,
我都有睇到呀!不過嗰個老師都走咗啦!我見宜家教阿囝d老師都好好人,有個仲好錫佢tim,可能真係人夾人!我有時都問阿囝老師有無蝦你,佢都話無,再問佢咁有無錫你,佢就笑笑口話有,問佢錫邊,佢就指住塊面! [/quote]

各位媽咪,
你們好! 雖然有關於一d報導, 但我係亞女約3個月大時己交form報名,對呢間學校極有信心,我好想比芷霖讀呢間學校, 星期六我有去開放,個個老師都好nice, 高班的學生做示範好叻。

我個女是10月28日出世,係咪好難先入到?

我星期六都參觀左校社, 教學方式深深吸引我, 尤其是英文, 雖然學校無請外籍老師, 但小朋友D英文都吾錯, 請問K1設有幾多班呢??可吾可以俾多d學校既意見俾我地呀???

hi siuyufung:
我都聽到其他家長說:是那兩位家長不斷問其他家長有沒有小朋友被虐待,而他們是有親戚關係(比較疏的親戚).玩大左.

我都好同意你的說法
siuyufung 寫道:
雖然那位老師走了,但我仍然支持她!因為整件事中,只是那些家長玩大咗,還損失了一位副園長,真可惜![quote]

sanlocama,
我都有睇到呀!不過嗰個老師都走咗啦!我見宜家教阿囝d老師都好好人,有個仲好錫佢tim,可能真係人夾人!我有時都問阿囝老師有無蝦你,佢都話無,再問佢咁有無錫你,佢就笑笑口話有,問佢錫邊,佢就指住塊面!
[/quote]
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

hi kk-can:
每級一班.要一早報名,因有好多人排緊.

我B出世就立即申請!
hi kk-can:

hi kk-can:

下???得一班????一班有幾多人架, 請問課室係咪係開放日果層呢???

hi kk-can:
幼兒園1:14
一班通常2~3位老師
每班約24個左右(每年都有些出入)
n1,2ago
k1,3ago
k2,4ago
k3,5ago
學校就是你看到咁大,有三個課室,一個大肌肉室,會輪流去不同課室上課,因每個課室有不同用法.
kk-can 寫道:
[quote]
hi kk-can:

下???得一班????一班有幾多人架, 請問課室係咪係開放日果層呢??? [/quote]

hi kk-can:
幼兒園1:14
一班通常2~3位老師
每班約24個左右(每年都有些出入)
n1,2ago
k1,3ago
k2,4ago
k3,5ago
學校就是你看到咁大,有三個課室,一個大肌肉室,會輪流去不同課室上課,因每個課室有不同用法.
[quote]
kk-can 寫道:
[quote]
hi kk-can:

下???得一班????一班有幾多人架, 請問課室係咪係開放日果層呢??? [/quote][/quote]

sanlocama,
吾該晒, 你個女有無讀n1架, 你果時除左報考e間, 仲有無報第二間呀??入學試容易嗎??我怕好難入, 因只開一班~~~~~~~

HI KK-can:
我女有讀n1,但唔係依間讀.
我之前報左好多間,又讀過其他,每間都有好及不好,依間在學術方面比起之前讀的都優勝,如果再加多些課外活動及表演就更好.
卜凱賽琳地點比較方便所以會很多人報讀,所以你今日就要去入表排隊,大多數人都等一至兩年左右,如果你好需要快些入讀,可報多幾間,海富條隊短些,應該唔駛等很耐,果間教法都一樣,只是環境位置不同,祝你小朋友入到心儀的學校.

HI KK-can:
我女有讀n1,但唔係依間讀.
我之前報左好多間,又讀過其他,每間都有好及不好,依間在學術方面比起之前讀的都優勝,如果再加多些課外活動及表演就更好.
卜凱賽琳地點比較方便所以會很多人報讀,所以你今日就要去入表排隊,大多數人都等一至兩年左右,如果你好需要快些入讀,可報多幾間,海富條隊短些,應該唔駛等很耐,果間教法都一樣,只是環境位置不同,祝你小朋友入到心儀的學校.

sanlocama,
多謝您的意見, 我揀卜凱都係貪方便, 而且油尖佐敦區都揀吾到其他, 海富比較吾就腳, 你有無報過e區學校呀??你小朋友e家讀邊間呀??

hi kk-can:
我女女之前n1唔係救世軍到讀,k1依家係救世軍到讀.
聽說基督教服務處楊震幼兒學校及進匯(係朗豪坊附近)都不錯,你可考慮下,或先交表,收左先再想清楚自己想小朋友在那種環境.教學方法成長及方便自己接送.最好你先聽聽小朋友在這裡就讀的家長經驗先會好些.
kk-can 寫道:

sanlocama,
多謝您的意見, 我揀卜凱都係貪方便, 而且油尖佐敦區都揀吾到其他, 海富比較吾就腳, 你有無報過e區學校呀??你小朋友e家讀邊間呀??

今天一早同女女到公園裡拾樹葉,她好開心話要用樹葉做圖工,返到學校換完鞋一見到區老師就抱實老師,而區老師又好開心抱實我女女,見到老師咁有愛心對小朋友,自己都好開心沒選錯學校.   

[quote]
hi kk-can:
我女女之前n1唔係救世軍到讀,k1依家係救世軍到讀.
聽說基督教服務處楊震幼兒學校及進匯(係朗豪坊附近)都不錯,你可考慮下,或先交表,收左先再想清楚自己想小朋友在那種環境.教學方法成長及方便自己接送.最好你先聽聽小朋友在這裡就讀的家長經驗先會好些.[quote]

sanlocama,
楊震都有聽過, 不過吾近mtr, 好似遠左d, e家留意緊德信....老師都好重要, 雖然一級一班, 可以令老師同小朋友有親切感。

hi kk-can:
楊震係窩打老道(油麻地地鐵站)出口行過消防局少少就係,真光女書院,不是離mtr很遠,不過下雨天就沒瓦庶頭.   
‹ 上一主題|下一主題