用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 糾結!李國寶 vs 基崇
樓主: bryancsy
go

糾結!李國寶 vs 基崇 [複製鏈接]

conniewktang 發表於 22-3-24 11:43

不論成績、關愛或是校風,李國寶贏曬,還用比較嗎?! ...

冇錯,所以我果陣崇小都唔直上選李國寶

conniewktang 發表於 22-3-24 11:43

不論成績、關愛或是校風,李國寶贏曬,還用比較嗎?! ...

如果有人將你呢段「李國寶」三字改為「基崇」二字,你話叫網友點判斷?
成績可以比較,關愛同校風就真係要同時係兩校用家先有得比較!
眾家長可做個調查,試吓去問不同學校校長呢個問題,睇佢點答?
「貴校校風好不好?老師關愛學生嗎?」
若有校話自己校風不好,老師不關愛學生,請開名!

Arabellahk    發表於 22-3-25 10:19

bigpatpig 發表於 22-3-24 14:02
如果有人將你呢段「李國寶」三字改為「基崇」二字,你話叫網友點判斷?  
成績可以比較,關愛同校 ...

我識2間家長,也知小朋友入了去的變化,所以才會這樣說。
李國寶的確係好好的b1校!
基崇,b2校,即使免費,我也不會比子女讀,寧可選校風好的官津b2校!
GCEAL是市場策略,到時開了班,咪知可收幾多個學生囉,唔好以為入了去就一定可讀AL先得㗎!

JojoDad    發表於 22-3-26 17:43

回覆樓主:

一陣隻pig又出來講,話識2間家長,比較下都係基崇好!到時真係審死官!
所以基崇係EK兩大箭靶之一,一D都冇錯!

回覆樓主:

如果自己唔係目標比較高,DSE/GCE個人覺得分別不大,英國大學若要求GCE起碼ABB,即係要你DSE選修科544,難度仲似乎高DD,又即係保險度難達D。GCE課程係香港街外支援難D,相反,DSE全港支援你。EK吹捧嘅GCE效能,要抱懷疑態度,自己研究一下~~~

成績,似乎係LKP穩陣D~~~

JojoDad    發表於 22-3-26 17:44

醒目開學勳章

一講基祟,一定會有某位JM出嚟講間學校唔好,話識家長,識人喺入面讀,學生又亂攪男女關係,咁果間JM又知唔知當學校知道咗之後會點處理?果位JM又知唔知呢?,如果講事實,又或者係你小朋友真係喺入面讀,咁可信性可能會高啲。真心覺得每間學校都會有佢地既支持者,我只係覺得別因為你的個人偏見而影響到各位家長為自己的兒女選校..

bbpochacco 發表於 22-3-26 16:31
一講基祟,一定會有某位JM出嚟講間學校唔好,話識家長,識人喺入面讀,學生又亂攪男女關係,咁果間JM又知唔 ...

以前有人問,點解基崇咁多人出帖!
我亦曾分析過。理由如下:
1.  TTAC係真資男女校,人人有權報。
2.  坊間傳言實力在B1c-B2a之間,B1 當水泡,B2 又想入!所以吸引好多人報。
3.  校舍在SSP,地點適中,交通方便!
4.  分兩輪放榜,可計住數睇住食!
5.  位多收生多,自然多人報。
6.  學費非天價,好多人比得起!

以上都是一些客觀因素,街外人都睇得到!至於那些校風關愛等,就真係要讀過先知!JM留言好壞,同 Open Rice留言呢間好吾好食,根本就冇乜分別!

攪男女關係?是否好嚴重?還是單一事件?
名女校都有老師與學生發生關係被告到上court!這是否就會冇人報?

所以我話基崇係EK箭靶,一D都冇錯。

回覆樓主:

基崇
‹ 上一主題|下一主題