用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無人學芭蕾舞?
樓主: DengCK
go

有無人學芭蕾舞? [複製鏈接]

giver 發表於 21-2-20 22:15
" 天下烏鴉一樣掠 "     ⋯  不過公道啲講,藝術家無奈被困於臭皮囊,都係要食飯嘅。當老師將畢生 ...
有料有心又夾到的老師真的可遇不可求

giver    發表於 21-2-21 00:18

DengCK 發表於 21-2-20 09:03
可惜佢將會讀果間應該無呢樣ECA。我就係覺我呢樣興趣好似剩係得自己睇咁,連在家練習都不會(不似樂器)

如果只係 pre primary 就睇情況 ... 唉!疫情期間大家都捱,... 全停又可能阿女遲啲唔肯返啊!一般來講,學芭蕾基礎的黃金時間係八至十五歲,仲有記住儘可能發育完全後才穿足尖鞋。   

寒舍狹小,我家兩猴子幼小時常在足球場上奔馳,最好係草地,唔常掂到個波㗎,只貪佢日曬雨淋,出到成身臭汗。其次係游泳。最好梗係海灘,可惜我們兩老懶,都係泳池多。唔係想離題,只想提議不同時期有不同的 最佳eca

幼兒 eca 從來都係親子活動,您同阿女一齊跳一齊玩,您又可以做運動,咁咪開心囉!都有啲小型器材可以擺喺屋企一齊練習一齊玩,等我搵啲YouTube link 俾你呀。

國際學校應該有體操?在校內學的師資較有保證,應該安全好多? 體操的拉筋及翻騰動作,絕對幫到芭蕾和爵士舞。

DengCK 發表於 21-2-20 14:05
可否pm我是那間學校?現在學的是間連鎖店,我覺得如再學上去能搵間pro點
呢度唔俾直接講喎,等我諗吓偈仔話您聽吓。不過阿女仲細,未 pro 得住呀。

PTL_L 發表於 21-2-20 18:57
我小朋友芭蕾舞、中國舞、JAZZ都學過,一開始都係學BALLET,覺得細細個時,著啲靚靚衫轉來轉去好得意,但我 ...
恭喜小朋友找到至愛!開心就好。 運動做得多,肌肉就會發達,但係點解多數只集中在小腿,有老師答過,話應該要用埋大腿嘅肌肉,好似係通常香港小孩 turn out 唔夠大,同埋叫我哋留意運動之後要拉筋、cool down

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

giver 發表於 21-2-21 00:36
恭喜小朋友找到至愛!開心就好。 運動做得多,肌肉就會發達,但係點解多數只集中在小腿,有老師答過,話應 ...
因為通常明顯見到人地小腿,唔會刻意望大腿,所以唔太覺。。。。。。亦唔會因此而擔心

giver    發表於 21-2-21 01:00

giver 發表於 21-2-21 00:36
恭喜小朋友找到至愛!開心就好。 運動做得多,肌肉就會發達,但係點解多數只集中在小腿,有老師答過,話應 ...
發唔發都好睇乜運動和dna, eg, 冇見過肌肉發達的馬拉松選手

MrBeast 發表於 21-2-21 15:54
發唔發都好睇乜運動和dna, eg, 冇見過肌肉發達的馬拉松選手

嗯,講到運動與肌肉嘅理論,其實好專業,好多修/健身教練都要靠佢搵食,真係識多樣嘢傍身都好,請賜教。  即時諗到嘅係肌肉與爆發力嘅關係,即係相對於馬拉松跑手,短跑選手需要嘅爆發力肯定強好多,部份肌肉就會更發達。   

芭蕾舞者常用一個足尖支撐整個身體重量,加上反地心吸力的動作、或快或慢的高低轉換、跳躍和着地,以上種種,如果認真練習,對肌肉的要求亦不輕。男士們還常常要舉起拍檔呢,應該重過舉啞鈴?  可以上網找找看,有些職業舞者喜歡展示他們充滿完美線條的兩條腿,骨肉勻稱,充滿力量。

giver 發表於 21-2-21 17:06
嗯,講到運動與肌肉嘅理論,其實好專業,好多修/健身教練都要靠佢搵食,真係識多樣嘢傍身都好,請賜教。   ...
以我非專業觀察,玩某些運動叻的人身型較fit, eg skating, 某些就肌肉發達,eg, 短跑。至於ballet, 上台表演的通常都fit, 但自從看過#9 的表演,就改觀了,不過可能真的冇時間練習。anyway, 與其怕某種運動令到腳腫,不如留意下均衡飲食

giver    發表於 21-2-21 17:40

MrBeast 發表於 21-2-21 17:33
以我非專業觀察,玩某些運動叻的人身型較fit, eg skating, 某些就肌肉發達,eg, 短跑。至於ballet, 上台表 ...

學生表演始終是業餘的,不能要求太高,專業ballerina 對身型要求好高,身型不達標的都很難晉身專業,而且佢地運動量好大一般不易長胖。

964000 發表於 21-2-23 07:33
學生表演始終是業餘的,不能要求太高,專業ballerina 對身型要求好高,身型不達標的都很難晉身專業,而且 ...
正所謂唔怕貨比貨,去skate rink 望下,玩得好的身型通常好fit, ballet 我冇玩過唔知,skating玩兩三個中真的好累

giver 發表於 21-2-20 03:52
芭蕾舞嘅好處,係要學咗好多年之後先明顯:
-   專注力、毅力、自律、自理
-   團隊合作、EQ、AQ

極之同意!我也習芭蕾於微時,到中五停止了。但工作之後又重拾舞鞋,與興趣於運動,對這藝術有着一生的鍾愛!

giver    發表於 21-3-9 21:18

Chacha2012 發表於 21-3-9 16:39
極之同意!我也習芭蕾於微時,到中五停止了。但工作之後又重拾舞鞋,與興趣於運動,對這藝術有着一生的鍾 ...

多謝你的親身經驗分享!

想問下呢度有無男仔學緊芭蕾舞.... 想問下家長當初點解同仔仔開始芭蕾舞... 男仔真係好少咁呀
‹ 上一主題|下一主題