用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教大家,覺得九真如何?校風好嗎?謝謝! ...
樓主: qqkkChivas
go

請教大家,覺得九真如何?校風好嗎?謝謝! [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-11-2 09:38
個人認為,"九真"現階段喝求""學術成績""好嘅會多DD,因為九真需要坐穩Band1組別係好需要有好的D ...
近年九真都要求自行收生既學生要成績好, 操行好 (B+以上), 有課外活動, 如果單靠成績好除非張成績表好亮麗啦, 不過又咁講, 如果個女仔成績超班既又會唔會揀九真呢?
非九龍城區既學生都收但大部份都係該區一線學校既B1生, 咁KathyTung又要考慮一下由葵青區轉九龍城區會唔會跌band喎.

利申: 我女係現時九真學生.

PuffyBobby 發表於 20-11-2 12:03
近年九真都要求自行收生既學生要成績好, 操行好 (B+以上), 有課外活動, 如果單靠成績好除非張成績表好亮麗 ...

明白。但我校過往入"九真"嘅女孩子中,有的屬B1c成績,且只有成績見得人,無其他特異功能,我哋估計她們入都只係單單靠成績和面試取勝。

YmOra 發表於 20-11-2 20:42
明白。但我校過往入"九真"嘅女孩子中,有的屬B1c成績,且只有成績見得人,無其他特異功能,我哋估計她 ...

我識的入左的也是!

KathyTung 發表於 20-10-30 21:46
不好意思,阿囡自行想揀九真,葵青區二線小學Band1B生,鐘意打籃球同畫畫,有機會嗎?謝謝🙏 ...

葵青還有兩間不錯的女校 - 蕭明 和 保綠六世。

九真其實是較注重英文表達能力和學術水平, 學校每年都有 英文音樂劇 來提升 英文表達能力。

subb 發表於 20-11-2 20:50
我識的入左的也是!

係呀!我校老師係把"九真"推薦給D只有成績的B1c女孩子,如果有些獎狀或運動的B1c學生都會叫她們搏一搏"聖家"。不過,我估都有機會同分嘅時候,九真也會多考慮埋學生的其他技能。

33222 attainment rate:86%,Chinese Language Level 4+: 66%,English Language Level 4+:50%,Liberal Studues Level 4+:51%,Degree offer :95%
唔知勒啲成績算唔算好,參考。:)

PuffyBobby 發表於 20-11-2 12:03
近年九真都要求自行收生既學生要成績好, 操行好 (B+以上), 有課外活動, 如果單靠成績好除非張成績表好亮麗 ...
請請問大部分是該區一線學校既B1生,意思是外區還是九龍城區?

回覆樓主:

同學仔上年自行備取入(收到學校電話暗示),深水埗一線小學,b1b-c 的成績
開學後功課多,dict, quiz 也多,好忙

lawiskcyu 發表於 20-11-3 09:41

葵青還有兩間不錯的女校 - 蕭明 和 保綠六世。

mall 發表於 20-11-22 23:52
請請問大部分是該區一線學校既B1生,意思是外區還是九龍城區?
九龍城區同外區都有, 又可能因為學校位處九龍塘地鐵站旁邊, 好多外區學生都喜歡報讀九真, 我聽過最遠既學生係住喺東涌同埋深圳, 新界北都有.

anitamos 發表於 20-11-23 08:40
同學仔上年自行備取入(收到學校電話暗示),深水埗一線小學,b1b-c 的成績
開學後功課多,dict, quiz 也多 ...

如果同其他B1A學校比 (例如油真, 協恩) 咁九真係多功課既, 但好多時都係一個星期交一兩次, 咁樣做係鼓勵學生學習自主同埋妥善時間管理.  至於默書同埋quiz我都覺得唔算好多, 係臨近測驗考試前會多啲密啲, 咁樣係幫助同學溫書啫.  不過課程係有點深同埋教得快, 對於B1B-B1C學生來講都有少少壓力, 如果係B2A甚至B2B生我真係唔敢諗...

PuffyBobby 發表於 20-11-23 11:22
如果同其他B1A學校比 (例如油真, 協恩) 咁九真係多功課既, 但好多時都係一個星期交一兩次, 咁樣做係鼓勵學 ...

想請教是否有一班中文班?如果係,咁是否對英文較弱嘅學生有幫助?

estw 發表於 20-11-23 12:36
想請教是否有一班中文班?如果係,咁是否對英文較弱嘅學生有幫助?
係呀, 但只係部份科目用中文教, 例如數學, 地理同埋歷史, 其他科都係用英文教.
另外, 中文班只有廿幾人, 可以算係小班教學囉.

PuffyBobby 發表於 20-11-23 14:01
係呀, 但只係部份科目用中文教, 例如數學, 地理同埋歷史, 其他科都係用英文教.
另外, 中文班只有廿幾人, 可 ...

謝謝提供資料

estw 發表於 20-11-23 14:04
謝謝提供資料
唔好客氣!
我見呢度好多人對九真有誤解, 咁我作為用家之一都應該澄清下既

anitamos 發表於 20-11-23 08:40
開學後功課多,dict, quiz 也多 ...
想知備取入,是7月學校致電通知後補入?

PuffyBobby 發表於 20-11-23 11:12
九龍城區同外區都有, 又可能因為學校位處九龍塘地鐵站旁邊, 好多外區學生都喜歡報讀九真, 我聽過最遠既學生 ...

"九真"由當年嘅B2a中學到(B1c-B2a)到現在嘅B1c中學,一直都好受女孩子歡迎,真係無論區內或區外學生皆慕名而來。

mall 發表於 20-11-23 17:42
想知備取入,是7月學校致電通知後補入?

對,備取一定要7月先知,
友人於4月7日之後收到電話,告訴他九真歡迎女女7月去叩門,友人在大抽獎冇選九真,收到派位證才知入了。另一友人(banding 較後的)也自行九真和德雅,結果自行被德雅正取,九真冇電話(包括邀請叩門的電話)。

YmOra 發表於 20-11-23 17:47
"九真"由當年嘅B2a中學到(B1c-B2a)到現在嘅B1c中學,一直都好受女孩子歡迎,真係無論區內或 ...
近年九真不斷進步緊, 由十多年前既中中進步至現時既英中, 我相信校長, 老師以及學生們都下過不少苦功.  

PuffyBobby 發表於 20-11-24 10:06
近年九真不斷進步緊, 由十多年前既中中進步至現時既英中, 我相信校長, 老師以及學生們都下過不少苦功.   ...

十分認同呀!真係睇住"九真"成長和成熟。我哋班jm都係早年時睇好九真可以上到B1英中行列,故老早就投下信心的一票一早入咗去讀,e+真係享受緊學校進入的"收成期"。

‹ 上一主題|下一主題