用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A校同B1c校用書一樣,成績唔同?
樓主: tomato100hk
go

B1A校同B1c校用書一樣,成績唔同?   [複製鏈接]

gigayan 發表於 20-9-16 23:07
邊間幼稚園教材咁值錢呀?

《私幼同券幼的分別》#17

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3844037&pid=48775133

應該咁講︰係教科書清單有無分別。
英文應該係樓主關心的。
不過我見B1a,甚至有些B2a中學的英文書清單,其實係好多時都一樣,因為後者收左1-2班BAND1生,長遠要升band1。
不過,莫講話B1a,其實band1b都未必用英文課本。我見小學都係,小朋友小五﹑小六的英文書,其實老師都唔跟足用書,都係另外派材料教為主。二線小學尚且如此,相信一線小學會更有自己一套。
至於其他科,例如中文科,都係見中學都會自己另印筆記。無太跟足課本。

YmOra 發表於 20-9-16 20:51
"教材"對孩子學習係好好喎!其實,中學生都好需要,利用教材學習可以快DD明瞭書本內容。
...
教材編排的好,的確是唔少傳統名校的優勢。

YmOra    發表於 20-9-17 09:27

Poyau 發表於 20-9-17 00:10

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=384 ...

嘩~~ 大開眼界

tomato100hk 發表於 20-9-16 16:54
B1A校同B1c校用書一樣,但出來嘅成績唔同。其實因為B1A校師資好啲?定學生自己補習補番來?
...
用書同成績無太大既相關性;好多B1C既師資可能更好。主要差異係學生質素,同埋學生之間既互動。

b3410 發表於 20-9-17 08:23
教材編排的好,的確是唔少傳統名校的優勢。
請問邊間理科教材編排得好?

cafeva 發表於 20-9-17 10:09
請問邊間理科教材編排得好?

幾間top男校, 中英大概要搵男女校/女校

要識好多人先搵的齊“狀元教材”

medicine 發表於 20-9-16 20:32
個邊咪有人話某某幼稚園的教材值幾多錢(好似係萬五)……
我以爲只係我一個覺得驚奇,原來都有唔少同樣想 ...
我當年無買幼稚園教材,只係俾小朋友睇幾十蚊既 Maisy、Thomas、Fireman Sam、Postman Pat 之類既 DVD。

Poyau 發表於 20-9-17 00:10

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=384 ...

原來讀一間私幼+一間劵幼係常態,我真係out了~

王家爸爸 發表於 20-9-17 10:13
我當年無買幼稚園教材,只係俾小朋友睇幾十蚊既 Maisy、Thomas、Fireman Sam、Postman Pat 之類既 DVD。 :h ...

可能近年小朋友多,家長壓力大,幼稚園已經要開始搶跑。不過我覺得今次適齡兒童一定減少,家長大可不必緊張,幼稚園階段的小朋友,都係俾佢哋快樂的玩多D啦。

gigayan 發表於 20-9-17 10:15
原來讀一間私幼+一間劵幼係常態,我真係out了~
我都嚇到腳軟。

b3410 發表於 20-9-17 10:11
幾間top男校, 中英大概要搵男女校/女校
難怪咁多聯校活動.

IYY    發表於 20-9-18 00:41
b3410    發表於 20-9-17 10:21

b3410 發表於 20-9-17 10:16
可能近年小朋友多,家長壓力大,幼稚園已經要開始搶跑。不過我覺得今次適齡兒童一定減少,家長大可不必緊 ...
其實多啲親子互動,一齊睇啲外國卡通片、兒童書,效果會更好。

IYY    發表於 20-9-18 00:44

cafeva 發表於 20-9-17 10:18
難怪咁多聯校活動.

聯校聯唔到咁多間,每週走訪不同補習社,或click下ig,直接好多~~~

b3410 發表於 20-9-17 10:17
我都嚇到腳軟。

我地嘅細路讀幼嘅年代出個咁嘅帖問,肯定俾人追擊鬧C了.....

如果媽媽揸車接送,可以係車抖抖都還好,如果要坐車,我諗起雨天、冬天拖住小朋友行......

mcl203 發表於 20-9-17 10:21
聯校聯唔到咁多間,每週走訪不同補習社,或click下ig,直接好多~~~
...
要學下新生態.

如果係咁樣就唔會有 Band 1A 同 Band 1C,大家都咁好成績。

不過呢,就算係同一套書,都未必教法一樣。Band 1A 嗰本,可能只係用一兩頁,要黎默書,默完就做其他野,Band 1C 嗰間可能就跟書教,然後 Band 2A 嗰間就可能跟書教但 worksheet 係強化小學課程。

cafeva 發表於 20-9-17 10:27
要學下新生態.

可能,1A和1C嘅分別係,1A會走訪不同區嘅補習社,1C會留係本區嘅補習社,1A放學去補習,1C放學返屋企~~~

回覆 b3410 的帖子

LH 嗰套我堅覺得係「非常用心」,用心到我覺得如果全部識曬,直接讀普通學校二年級係冇問題。LH 學費幾金下,幾乎同 DGJS 一樣呢~

b3410    發表於 20-9-17 11:33

1998Ruby1998 發表於 20-9-17 10:36
回覆 b3410 的帖子

LH 嗰套我堅覺得係「非常用心」,用心到我覺得如果全部識曬,直接讀普通學校二年級係冇 ...
LH 教材係好好, 不過我覺得佢地上堂教得仲好所以學生先學到咁深. (有D都唔得). 只得教材係手無乜用.

‹ 上一主題|下一主題