用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲中學
樓主: 王老太2012
go

[澳紐] 澳洲中學 [複製鏈接]

回覆 wylee815 的帖子

Tasmania: The Hutchins School

queencaribbean 發表於 20-8-23 23:38

我仔仲係小學雞
好好的計劃.

agchan 發表於 20-8-24 00:43

Tasmania: The Hutchins School
多謝你的資料.

呀女依家係香港讀緊F.4, 諗著出年去南澳讀書,暫時有St. John’s Grammar同埋Mercedes College嘅offer, 另外對Concordia College有興趣,請問有無人對呢兩間學校有認識?(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

PBTC 發表於 20-8-21 15:08
我的子女就在Mercedes college. I prefer Adelaide better.

你好呀,學校校風好嗎?同學老師友善嗎?

呀女係香港local school讀緊中四,出年會過去讀Y10, 我知Mercedes College Y10行IB, Y11,12行返澳洲課程,一下子又要習慣聽講英語、又要跟IB課程,所以有點擔心呀女跟唔上!

dream_dream 發表於 20-9-12 17:18
你好呀,學校校風好嗎?同學老師友善嗎?

呀女係香港local school讀緊中四,出年會過去讀Y10, 我知Merced ...

何謂 Year 10 行 IB , year 11 同 12 行澳洲課程?是 agent 同你講的嗎?我聽得有點糊塗...

基本上澳洲 high school 都是行 ‘澳洲課程’ 只是有些學校到 Y11 and 12 就 offer IB or SACE (南澳叫 SACE,維省叫 VCE etc 類似香港既 DSE) Mercedes 叫做少有由小學到中學都有用 PYP ,但我睇唔到在佢課程學習上,佢既 Y10 或以前同無 PYP 既中學有乜大分別、重點會在於 Y11, 南澳有 IB 既學校不多、多是 offer SACE, 學生到 Y10 後,學校其實會睇學生成績來建議佢是否要上 IB 而不是你想上就比你上的。學校叫得個學生唔好上 IB 就是因為會預見到學生成績未必做得好,咁既話讀SACE 反而會易些,因有好多其他 assessment area 計分,又會因每個省既分別再調整個 ATAR。簡單來說,若純以入大學為目標既話、又無打算要出去另一國家考大學既話、考本土試會易些。

利申:我大仔二仔曾讀 Mercedes , 二仔後來轉到 Pemrbroke 到依家 11 班了,三仔到南澳時讀Scotch ,後來也轉到 Pembroke,南澳既中學都睇唔少了。

dream_dream 發表於 20-9-12 16:40
呀女依家係香港讀緊F.4, 諗著出年去南澳讀書,暫時有St. John’s Grammar同埋Mercedes College嘅offer, 另 ...

若只能二揀一,我會揀 St John’s Grammar 多於 Mercedes, 不過你是因為 agent recommendation 才會問呢幾間?咁佢有無同你提 St Ignatius 或 Loreto?

彥彥媽咪 發表於 20-9-13 18:51
何謂 Year 10 行 IB , year 11 同 12 行澳洲課程?是 agent 同你講的嗎?我聽得有點糊塗...

基 ...

可能我自己都糊糊塗塗攪到亂咗,聽完你解釋,了解咗好多,唔該哂你呀

彥彥媽咪 發表於 20-9-13 18:54
若只能二揀一,我會揀 St John’s Grammar 多於 Mercedes, 不過你是因為 agent recommendation 才會問呢幾 ...

原來你曾是Mercedes 用家,學校有咩唔好呀?點解會揀St.John? 呀女成績唔係咁好,女校又唔讀,所以都無緣讀St Ignatius 同Loreto

dream_dream 發表於 20-9-13 19:37
原來你曾是Mercedes 用家,學校有咩唔好呀?點解會揀St.John? 呀女成績唔係咁好,女校又唔讀,所以都無緣 ...

既然在 FB 有咁多自己仔女無讀,但目測各間學校既媽媽都話你知 Mercedes 好既、你就揀 Mercedes la, 我唔想講太多了。

我只覺得若選校既 priority 中又以多唔多 Asians 係選校既重點既話,咁基本上去得海外招生既學校都會多 Asians 架啦,唔到海外招生咪唔會多囉。關鍵其實不在於有幾多Asians ,是在於學校收左d 乜背景既Asians 吧?名公校 Glenunga 仲多 Asians la, 又唔見佢地話唔好既?

我哋呢啲唔係住係當地嘅呀媽,唔可以直接去學生睇下真實情況,緊係要想辦法周圍問下人啦,我又無諗過會有人推介啲唔好嘅學校比人,可能我太天真啦!

dream_dream 發表於 20-9-16 11:44
我哋呢啲唔係住係當地嘅呀媽,唔可以直接去學生睇下真實情況,緊係要想辦法周圍問下人啦,我又無諗過會有人 ...

咁講啦,我又唔會話人地介紹唔好既學校比你、只係我認為人有人講,你自己都應有自己分析能力去決定聽幾多入耳哇、去唔去過阿德不是主要、你轉工都未返過新工啦、咁人地話佢睇到乜乜乜關於新公司既、咁你認為應信幾多來做決定?

再者、個班人教左你咁耐都是圍繞話乜乜學校多 Asians 作為佢地建議你選校既考慮準則、咁我會覺得好表面囉、我想佢地大抵以為所有出國既大陸人或印度人都係我地聽新聞見到會隨樹 wee wee 打尖個停人?若係既咁我會話視野太短。比小朋友出國也許就是想佢認識更多天外有天,人外有人既道理、出國不是高幹專利、好多內地家庭何嘗不是和一般香港家庭一樣死慳死抵咁送細路出去?呢類家庭都是知識份子、若我同著呢班 Asians 一齊我又唔覺有乜問題喎,相反成屋都係去完廁所唔沖廁仲唔著鞋四圍走既鬼仔、會行過對 Asians 舉中指既鬼仔、咁我又唔會覺得學校成堆咁既人會好d 囉

學英文是由環境影響、好多細路根本去到無乜Asians 既學校都只群返香港人既話,咁英文會好得去邊?學習係 self initiatives , 由自己出發的、你比得佢出去已是製造了相關環境,其他野是時候順其自然了,畢竟也已 Y10 了吧?

彥彥媽咪 發表於 20-9-17 00:44

咁講啦,我又唔會話人地介紹唔好既學校比你、只係我認為人 ...

你講得啱,順其自然啦

唔好意思
新手
想請問如果冇親人在澳洲
又想送仔去澳洲讀中學(可能會year 9 or 10)
澳洲有冇啲好似英國嘅監護人公司咁,做小朋友嘅監護人?

icloud 發表於 20-9-17 10:57
唔好意思
新手
想請問如果冇親人在澳洲

基本上未夠 18 歲是不能獨留當地,若超過 13 歲 (Year 7+) 就要住 boarding school 或 homestay, 前者學校就是監護人,後者 homestay parent 就會是監護人。

澳洲係有監護人公司、但不是學校要求就不要用,又貴又唔抵。學生簽證會視學校為監護人,不需另覓公司的。

以前我三仔讀 Scotch 時為例就係咁,根本間間學校收左 boarding student 咁校長就自然成為佢地既監護人、但呢間學校話校長唔做,要我另搵人或監護人公司,金銀銅計畫,全是無用既野又齋收你幾百元一年架。好在我有朋友在當地可以出個人名做監護人,咁先逃過一劫咋。朋友後來都話學校根本完全無搵佢、只是 email (但我都有收到啦,多數自己處理)所以証明呢d 監護人公司係搵笨既

彥彥媽咪 發表於 20-9-18 07:50
基本上未夠 18 歲是不能獨留當地,若超過 13 歲 (Year 7+) 就要住 boarding school 或 homestay, 前者學 ...

Thanks so much for your reply.
咁係咪term break boarding school 會閂門,學生一定要離開?

彥彥媽咪 發表於 20-9-18 07:50
基本上未夠 18 歲是不能獨留當地,若超過 13 歲 (Year 7+) 就要住 boarding school 或 homestay, 前者學 ...

因為我睇到英國寄宿都一定要有監護人

icloud 發表於 20-9-18 16:27
Thanks so much for your reply.
咁係咪term break boarding school 會閂門,學生一定要離開?
...

係,到時學校會幫你搵 homestay 或一係就回港放假(假定出入境自由返時)

彥彥媽咪 發表於 20-9-17 00:44

咁講啦,我又唔會話人地介紹唔好既學校比你、只係我認為人 ...
你嘅意見好中肯
我都搵緊澳洲中學,唔知你地識唔識Sydney有冇好嘅boy boarding school?

bowlinghead 發表於 20-9-19 09:15
你嘅意見好中肯
我都搵緊澳洲中學,唔知你地識唔識Sydney有冇好嘅boy boarding school?
...
Knox Grammar
‹ 上一主題|下一主題