用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩vs銅鑼灣軒尼詩官立小學,點揀?
樓主: childeducation
go

救恩vs銅鑼灣軒尼詩官立小學,點揀? [複製鏈接]

Raccch 發表於 20-1-6 11:02
小朋友可以谷的話感覺軒小升中好點,灣仔區男仔升中都應該優勝過中西區。但係讀救小6年同軒小6年可能係唔一 ...

請問軒小真係咁谷?係功課多還是多默書測驗?是否只有精英班才谷呢?

TandE 發表於 20-1-6 21:41
請問軒小真係咁谷?係功課多還是多默書測驗?是否只有精英班才谷呢?

升B1過半得來不易
一分耕耘 一分收穫

Poyau 發表於 20-1-6 22:09
升B1過半得來不易
一分耕耘 一分收穫

謝謝回覆。

Poyau    發表於 20-1-7 07:54

TandE 發表於 20-1-6 21:41

唔少家長讀軒小初心已經目標係皇仁和庇利羅氏,咁你自己評估下競爭度如何。軒銅小二有精英班,年年執位,軒灣有皇榜,都可以話俾家長知你子女位置如何~~~

Poyau 發表於 20-1-6 22:09
升B1過半得來不易
一分耕耘 一分收穫

都係果句,升英中=/=B1率~~~

mcl203 發表於 20-1-7 00:29
都係果句,升英中=/=B1率~~~

軒銅2019年有1/3人升B1A

B1* 62 (47.69%)
皇仁 27 BPS 7 聖鄧 10
坑真 3 SPSS 2 MSS 2 SFCC 1
英皇 3 YWGS 2 高主教 1
港島民生 1 筲官 1
直資: SSC 1 優才 1

B2A-1C* 4 (3.08%)
體藝 1
直資: 中華基金 2 播道 1

B2* 32 (24.62%)
維官 9 何東 13 金文泰 10

無公布 32 (24.62%)

總數: 130 (100.00%)

* Banding據hkpapa名單

升中派位結果
https://hgp.hkcampus.net/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=11&pageId=429&cpmId=382

childeducation 發表於 19-11-23 11:05
唔知點樣揀?
問下自己6年後想小朋友入咩中學,條路點行,其實唔難揀。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 20-1-7 07:22
軒銅2019年有1/3人升B1A

B1* 62 (47.69%)

若灣仔可以咁簡單去判斷一間學校嘅B1%,除非你認同某些小學可以有>90% B1率~~~

mcl203 發表於 20-1-7 08:46
若灣仔可以咁簡單去判斷一間學校嘅B1%,除非你認同某些小學可以有>90% B1率~~~
...

想請教點判斷 願聞其詳

Poyau 發表於 20-1-7 10:21
想請教點判斷 願聞其詳

我估,可以推算一下:

區內升中人數近年都係約1650人,唔計華小,1/3 B1係550人

本區有6間直聯小學,B1%應該唔會弱過兩軒,甚或更高,假設8間小學平均130人,連兩軒,已經1040人,50%係520人

咁,只餘下30個B1位俾其他如聖雅各,寶血等等嘅小學,當中幾間已經有>33% 升英中,現實係根本不可能。灣仔根本就有非常大比例本區B2生上移,直接用升英中去估計B1率係唔準確嘅

兩軒和聖雅各都係30%行分流嘅保守政策,可能係有少少現實部署~

回覆 mcl203 的帖子

由此推斷:
1) 灣仔區有一定數量全港B1 本區B2
2) 直聯收唔少B2生

3-4年後升小人數高峰期, 假設中學學位不變, 非直聯小學會有大考驗, 水退時先知邊個裸泳.

Diversifyedu 發表於 20-1-7 12:04
回覆 mcl203 的帖子

由此推斷:

灣仔似乎人口相對穩定,區細又無乜新屋苑落成~~~

mcl203 發表於 20-1-7 10:42
我估,可以推算一下:

區內升中人數近年都係約1650人,唔計華小,1/3 B1係550人

謝謝賜教
灣仔區B2有機會上移升B1
升英中 > B1率 > B1生%
‹ 上一主題|下一主題