用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有咩直私係程度唔深又少功課壓力呢?
樓主: luckybaby2011
go

有咩直私係程度唔深又少功課壓力呢?   [複製鏈接]

回覆 luckybaby2011 的帖子

唔係官津最淺(知有官立係有教快),而係官津要跟政府 syllabus,深極有個譜,同埋因為學生背景、程度差距大,唔可以好似其他直私咁,一開始就入正題,skip 左 basic(例如官津頭兩星期複習 A-Z 同筆畫,但直私可以跳過)。讀官津,有段時間畀你追。
如果你唔係諗讀一線官津的話,二線官津都好舒服自由,當然論資源就冇得同直私比。

直私收得,學術都有番咁上下,點會有好多個小朋友連A-Z都未識呀;而津校真係好多小朋友唔識,朋友阿仔小一第一次默書係默A-Z,而小二佢有Flyer level已經叫係佢學校好好勁 ,而佢個間係黃大仙區係Top1 or 2,升中好多人去保良局第一英中。所以話,津校唔一定好深,不過係較多功課做,但對於那位小朋友來說好易handle,當然對於一些幼稚園無咩用過力又讀Happy school嘅小朋友,升小一必定辛苦!Happy Kindergarten K3一日得1至2樣功課,寫字深極都一定唔夠私幼,根據朋友講私幼K3程度同津小一差唔多,佢個仔小一時只當溫習。

luckybaby2011 發表於 18-11-7 10:51
唔好答IS呀、thx

禮賢

luckybaby2011 發表於 18-11-7 10:51
唔好答IS呀、thx

其實好多人講邊間happy邊間少功課,但係點先算happy?點先算功課少呢?唔知有冇前輩分享過,邊間日常有咩功課?咁先可以比較到。如若不然都係甲之蜜糖乙之砒霜

HK-MAN    發表於 18-11-8 12:58

我暫時覺得英華功課算少,大部分時間半小時可以完成。默書唔係個個星期要,有時老師知佢地唔想寫太多字,會放佢地一馬。

其實阿仔每日功課用得最多時間,係改正中文字,除此之外,暫時小一都好輕鬆。

回覆 sunnymama2 的帖子

我仔都係用係改正中文字既時間最多

sunnymama2    發表於 18-11-8 11:36

SKB 發表於 18-11-7 22:09
咁好?
但坑真應該是有要求,成績80分左右,家長是會被老師提點的。

1998Ruby1998 發表於 18-11-7 15:53
大前提係「唔深」嘅定義?所有科目都冇教深,同出面普通官津一樣,定係有一兩科教快半年都接受到?

培道、 ...

程度深唔深唔係重點。

主要係功課,會否好多,好耗時。

或者好刁讚,超出細路智力。

唔好答IS呀、thx

只要求過程? 係咪對結果無要求先?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 18-11-8 12:52
程度深唔深唔係重點。

主要係功課,會否好多,好耗時。
最耗時既功課應該係填色畫畫之類...

1998Ruby1998 發表於 18-11-7 22:27
回覆 luckybaby2011 的帖子

唔係官津最淺(知有官立係有教快),而係官津要跟政府 syllabus,深極有個譜, ...

妳似乎唔瞭解現今官津小學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HK-MAN 發表於 18-11-8 13:00
最耗時既功課應該係填色畫畫之類...

小學邊仲有填色?!

回覆樓主

我都想知
官津是否真係被教署規範左所以唔會教得太快?
但天神呢類谷嘅津校應該都有教快吧?

baby7 發表於 18-11-8 13:31
我都想知

應該不是吧, 我見喇沙小一啲英文功課都幾深

我都想知

天神英文快一年, 數學半年, 唔只快, 仲深

retriever 發表於 18-11-8 13:24
小學邊仲有填色?!
點會冇..

視㙯課要填色。

hkpapa852 發表於 18-11-8 13:08
妳似乎唔瞭解現今官津小學
是否學校可以在校本課程內出蠱惑。

我都想知
今年津校老師直說,因為被教局勸告,以往教快半年的數學會變回正常。估兩種情況,一,是聴取指引,二,是因教快被人投訴。

wongtw 發表於 18-11-8 14:00
是否學校可以在校本課程內出蠱惑。

EDB定出俾官津小學既只係課程框架,其實你可以當係最低要求,所以教快教深其實無問題。

基本上只有官校唔敢教快教深。
‹ 上一主題|下一主題