用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 耀中還是英基
樓主: 钧熹
go

耀中還是英基   [複製鏈接]

JanetCMC 發表於 19-5-2 01:31

係唔係喺同一個場地

高手點會咁無聊剩識得貴牌子撞袋,小小超新女友就用Kxxe Sxxxe 啦!

H袋唔係個個款都天價,只係一般消費品,唔使捧到咁高。

zmw1031 發表於 19-5-1 23:08
我以前對YCIS都有偏見,時不時聽人講話呢間學校有錢就入得,但當我了解過後,根本唔係咁回事,嗰班去聽學校 ...

點解要咁留意人哋用乜嘢牌子手袋? 我覺得係你個人嘅價值觀好有問題。仇富?俾得起錢買質素好款式好嘅有問題?人哋用家都冇心同人哋比較,係你特別在意?我自己用乜嘢牌子係我嘅事,我揸咩車係我嘅事,唔通我坐私人飛機都同你比較?
簡體字係global trends,國際學校面向國際,用簡體字有咩問題?我喺英國讀國際學校都Second Lang 都係學西班牙文啦。又唔見啲人話法文德文有問題。傻的嗎?
繁體字喺香港哋可以喺屋企和日常生活都可以教到,反而簡體字有喺學校學都不知幾好。

唔同嘅人鍾意花錢喺唔同嘅地方。有啲人鍾意花錢喺裝束上,將品牌放喺當眼處。有啲人鍾意裝束低調,但花錢喺飲食家居,將屋企豪裝。社會上就係有各式各樣嘅人。
正如樓上有jm所講,覺得咁嘅環境唔適合自己,就選擇一間自己覺得舒服嘅學校囉!

applebot 發表於 19-5-2 09:21
點解要咁留意人哋用乜嘢牌子手袋? 我覺得係你個人嘅價值觀好有問題。仇富?俾得起錢買質素好款式好嘅有問 ...

我幾時講過用HERMES有問題?何以見得我就係仇富?女人就緊係會留意人哋用咩袋啦,買心頭好HERMES袋唔係想買就買到,要配貨知道嗎?用咩牌子嘅袋都係身份與品味嘅象徵,我只係想表達入得耀中確實如坊間所講要有錢,但唔係有錢就代表一定收你。你咁唔在意袋無非你係底層人士咯,當然用膠袋都冇問題啦。再者何以見解殘體字就係global trends?你有見過西班牙文法文德文如中文般有分殘體字繁體字?殘體字都需要特登學?識繁體字自然識睇殘體字,你有見過大陸人識睇繁體字?花咗錢自然交俾學校教,你咁得閒可以屋企再教繁體字我都幾佩服你。

H 袋萬幾蚊有一個入門款,大把普通 OL 買得起,唔一定好有錢。

香港地好得意,先敬羅衣後敬人,
唔怪得個個 OL ,點慳都要買個名牌袋。

講講下學校,變咗講 H 袋。
咁大個人,用一個手袋衡量人地有幾多身家,都已經膚淺。
去學校簡介會,見到好多家長用 H 袋,咁就得到一個結論,覺得呢間學校,連有錢人都喜歡,自我感覺良好一番。
呢個邏輯真係夠特別。

話時話,呢 d 言論,都幾常出現在某學校的家長群。
所謂口碑,可能是家長自己經營出來,與外人無關。

JanetCMC 發表於 19-5-2 00:40
“上年有非禮案“
耀中得一間
不似 ESF 有幾間中學

當然非禮案係好嚴重,但都係單一事件,但ESF小學有欺凌事件,最後學生搞到要退學,學校處理手法我覺得有問題,欺凌一定唔止一單,只係嗰次有家長和學生肯企硬

朋友囡囡傳統一線津校小學轉去耀中,不是富豪,普通中產
話轉學後讀的好開心,適合囡囡性格。之前大女一直讀傳統,升中入名直資。

Cara2006 發表於 19-5-2 10:30
H 袋萬幾蚊有一個入門款,大把普通 OL 買得起,唔一定好有錢。

香港地好得意,先敬羅衣後敬人,

用得HERMES自然就唔會買入門級啦,攞得出手?憎人富貴嫌人窮係香港人特質啦,資本主義社會敬羅衣係好自然嘅事。有錢人家嘅子女自然享有更多教育資源,你有冇見過窮精英階層?擇校呢件事,你唔同精英階層睇齊,唔通同基層睇齊會感覺良好?

zmw1031 發表於 19-5-2 10:38
當然非禮案係好嚴重,但都係單一事件,但ESF小學有欺凌事件,最後學生搞到要退學,學校處理手法我覺得有問 ...

邊間 ESF primary 呀?
係咪 SJS 嗰單
人家的小朋友都已經 Y9/Y10了
source please

zmw1031 發表於 19-5-2 10:29
我幾時講過用HERMES有問題?何以見得我就係仇富?女人就緊係會留意人哋用咩袋啦,買心頭好HERMES袋唔係想 ...

係簡體字 簡體字 簡體字 呀
乜嘢殘體字?
點解你成日要自取其辱呀?
我都戥你唔抵呀!

JanetCMC 發表於 19-5-2 11:03

邊間 ESF primary 呀?

英基堅尼地小學,水果報2016-5-11日新聞

zmw1031 發表於 19-5-2 11:08
英基堅尼地小學,水果報2016-5-11日新聞

欺凌都可以講一餐
你唔好話陸運會賣大麻蛋糕嗰單?

JanetCMC 發表於 19-5-2 11:07
係簡體字 簡體字 簡體字 呀
乜嘢殘體字?
點解你成日要自取其辱呀?

殘體字就殘體字啦,簡?傻的嗎?有殘疾嘅字明冇?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

JanetCMC 發表於 19-5-2 11:09
欺凌都可以講一餐
你唔好話陸運會賣大麻蛋糕嗰單?

嗰單嘢係直資校學生,同國際學校有冇關係?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

呢個 topic 好好笑,唔覆唔得。
真係以為人地個個冇見識。
H 袋幾錢其實大把人知,根本非天價,亦非一定要配貨,唔好吹牛。
你去 YC 好呀,同其他有你想法的人,圍爐取暖啦。

zmw1031 發表於 19-5-2 11:15
個腦有殘障嘅人士自然俸殘體字做簡體字啦,免得影射自己啊嘛,明嘅!

明嘅!
大家咁話!

Cara2006 發表於 19-5-2 11:16
呢個 topic 好好笑,唔覆唔得。
真係以為人地個個冇見識。
H 袋幾錢其實大把人知,根本非天價,亦非一定要 ...

吃不了的葡萄總是酸的
‹ 上一主題|下一主題