用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有沒有人睇左農夫tvb節目..英國寄宿學校 ...
樓主: pchaux
go

有沒有人睇左農夫tvb節目..英國寄宿學校 [複製鏈接]

adventure 發表於 16-9-21 11:57
呢間agent 跟得好吾好?

我朋友跟開一個叫Mabel,so far feedback都幾好。聽講呢間嘅校網同AA有得揮,應該唔錯掛

lanyau 發表於 16-9-21 15:48
我朋友跟開一個叫Mabel,so far feedback都幾好。聽講呢間嘅校網同AA有得揮,應該唔錯掛
...

謝謝。我上網找到他們啦

是這個吧~

http://www.ohpama.com/107568/overseas/%E3%80%90%E8%B5%B7%E5%BA%95%E3%80%91%E3%80%8A%E5%98%A9%E9%AC%BC%E4%B8%8A%E5%AD%B8%E5%8E%BB%E3%80%8B%E9%9D%9A%E4%BB%94%E5%8D%87%E5%AD%B8%E9%A1%A7%E5%95%8F%E9%99%B3%E6%80%9D%E9%8A%98-3%E5%B9%B4/

My previous experience with AA is no good at all,  but do have a good impression when meeting a senior eduction consultant there.   They know the schools in UK well,  making quite some meaningful comments.   They also shared the experience on what to expect in the entrance tests & interview that I found these useful.   

lanyau 發表於 16-9-21 15:48
...

我朋友agency就係Mabel, 每次透過whatsapp搵佢都要搵好多次,直至要白啲寫:點解問你咁耐都仲唔覆我?佢至覆一兩次,搵佢一係就放緊假,一係就不在香港。最不滿係透過佢準備約school visit, 直到上機前一日要打上辨公室問究竟誰幫得上忙,結果前一晚都無幫忙預約,最後要自己email約學校。
這是實質用家對呢位Mabel的評價

回覆:CreamyM 的帖子

我之前都是找這一間 被他們浪費了很多時間和金錢! 咁啱也是mabel , 十天有五天放假 , 電話找不到她, 要找他同事幫忙, 最後也幫忙不了多少 ,建議最好不要找他們 !後來好彩找到另外一間!

回覆:有沒有人睇左農夫tvb節目..英國寄宿學校

我都上過去呢間, 比完成績, 比了school list , 比得勁多囉, 起碼成廿幾間,叫我慢慢揀, 但最重要最重要是一定要先考Ukiset 。 咁既然要考,比幾十間我做乜?

katrinafu 發表於 16-9-22 00:08
我都上過去呢間, 比完成績, 比了school list , 比得勁多囉, 起碼成廿幾間,叫我慢慢揀, 但最重要最重要 ...

我和你地調返轉,先去AA,期間轉左3個consultant ,1個冇做,1個follow case但又出trip又成日搵吾到人,到最後搵另一個暫替住,拖拖拉拉過曬收生期,見吾對路係2月經朋友介紹下搵英識,老板samuel一落機就見我,即刻叫亞仔考ukiset,幫我搵晒啱亞仔學校及分析,因時間緊迫,佢地幫我試很多學校,佢對英國大部份學校都好熟悉,作風,教職員等,samuel覆問題好快,之後佢pass 比其他同事follow up都OK,做visa也不用收費,這是我個人體驗

有睇農夫節目呀!!真係笑死我! 最鍾意睇前面跳水個集

Kai12345678 發表於 16-9-21 23:34
我之前都是找這一間 被他們浪費了很多時間和金錢! 咁啱也是mabel , 十天有五天放假 , 電話找不到她, 要 ...
我之前儍更更响佢facebook問佢嘢, 點知簡單問題都唔肯答, 只係不停叫我上佢office見佢...
呢間公司好叻做marketing, 在網上尤其active

我已搵左十間agents問英國boarding school 既野,都未決定到揾邊間跟進,有D開始時好似好用心幫手搵學校,但跟住又吾覆,本來落實搵JN做,但個付負人居然吾覆,之後再揾cc,只係問下留學錢銀預算,個付負人話我原來我對錢有concern,叫我揀政府大專,話平D。唉!買個麵包都要知價錢啦,問下留學價錢都好正常啫,洗吾洗咁講野,最後終於揾到間細agent,各方面都好好,但我target既一間学校,佢地無做代理,但話都可幫我apply,我又擔心佢地吾係代理,吾着緊同我跟呢間學校所以想揾多間agent 問,揾可靠既agent 真係好難,昨天揾埋britannia,暫時感覺都ok,就算遲覆都會通知聲,不過就吾知係咪真係跟得好

引用:Quote:katrinafu+發表於+16-9-22+00:08+ 我

原帖由 bb815 於 16-09-22 發表
我和你地調返轉,先去AA,期間轉左3個consultant ,1個冇做,1個follow case但又出trip又成日搵吾到人,到 ...
可能Samuel跟會好D呱, 同埋聽到身邊家長講, 我覺得要有人介紹就會跟得好D囉,好似 就咁walk in上去 的 feedback 都麻麻地!

我都有見過佢,係兩年前搞亞囡去讀sixth form嘅時候。

一開始係響FB聯絡免費報紙名校專欄嗰個章xx,佢即時叫我上佢office傾,一上去,原來就係Bxxxxxxxxx嘅公司。嗰時仲未完全裝修完,一睇就知新公司。章生睇樓完我囡成績竟然叫佢讀IT(!!!),跟住介亞靚仔哥哥我哋識,佢吹水吹咗十幾分鐘,就係叫我哋考Ukiset。之後介紹另一個姐姐仔俾我哋(唔記得名),話佢會跟我囡個case。

去過AA、 Dolphin同佢,俾我感覺最差,最商業化,淨係叫人考Ukiset(好明顯要積極推銷,當年係第一年有Ukiset),但係我想報嗰D學校只有一間要求要考Ukiset。

佢哋而家同Cardiff Sixth Form搞埋summer school添!

醒目開學勳章

引用:我都有見過佢,係兩年前搞亞囡去讀sixth+fo

原帖由 etoile 於 16-09-22 發表
我都有見過佢,係兩年前搞亞囡去讀sixth form嘅時候。

一開始係響FB聯絡免費報紙名校專欄嗰個章xx,佢即時 ...
原來章xx同這間agency有關係, 你唔講都唔知

3b 發表於 16-9-22 13:22
原來章xx同這間agency有關係, 你唔講都唔知
你去#22條link睇,有埋孖公仔嘜頭。

一開始係響FB聯絡免費報紙名校專欄嗰個章xx,佢即時 ...
我都有相同經歷,所以覺得呢間x識麻麻。

有無人用過國際語言中心,在另一forum 見到有D留言話跟得幾好,值吾值得試呢有無其他好既升學中心介紹?

回覆:有沒有人睇左農夫tvb節目..英國寄宿學校

貨比三間,上去問吓,免費的,唔啱去第二間

引用:貨比三間,上去問吓,免費的,唔啱去第二間

原帖由 brother4 於 16-09-22 發表
貨比三間,上去問吓,免費的,唔啱去第二間
認同呀,去多幾間先比較到 邊間好,邊間求其!

呢間 野, 我比完成績表就 兩日比廿幾間 school list 我, 然後就要我 今年3月內決定比錢考ukiset (我上去是3月 23/24左右),呢個費用可以 退回作學校考試費,  當我說遲d先啦,反正 2017年9月先入學 ,我都想暑假先考,但顧問說,反正都考,咪比錢先囉。 但唔係間間學校要考ukiset , 係咪一定需要呢?

但到6月時 決定個女 今年9月到英國讀書,真係好急,呢度有家長介紹我去另一間 Agency , 跟得好之餘,考3間其中兩間都寫要考ukiset ,但agency 都幫我要求學校豁免, 而我女 兒也順利入學,也又好出奇地與介紹agency 給我的家長女兒入讀同一所學校。

回覆樓主:

我兩子都係用AA,我唔會話佢地好好,但我覺得OK,因兩子都唔係讀名校,而且阿細係去北愛添,佢地都攪掂,亦只係在AA寫字樓度考英、數就可以,完全免費。之前去過升學展,搵過C&C及迪X,C&C就好心急,我覺得麻麻,迪X都OK既!
‹ 上一主題|下一主題