用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 關於TSA
樓主: hkpapa852
go

關於TSA [複製鏈接]

MASAYA 發表於 15-10-30 16:14
講起多時間... 佢今日考英文,人地題目只係叫佢作文,佢畫埋圖畀人... 佢真係唔明香港考試環境係少做少錯.. ...

我仔昨日第一次做英文TSA past paper,最尾是作文,有3幅圖+第4幅空白格,他竟然在空格內畫ending , 所以我明白,有適當少少地做下TSA練習係有需要…

引用:+本帖最後由+bbforever+於+15-11-1+11:03+

原帖由 bbforever 於 15-11-01 發表
唔係應該畫 ending 嗎?

little_yolky    發表於 15-11-2 13:00
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 15-11-1 11:20
唔係應該畫 ending 嗎?
題目無提要畫,只提finish the story…如得25分鐘做份卷,咁緊係作哂文,還有之前的閱讀理解,有多餘時間先至畫(可畫可唔畫)…

引用:hkpapa852++2分叫少了....+我D仔女多起上嚟

回覆:關於TSA

冇人提吳克儉講嘅野,冇參考價值?

"他指TSA只是全港性、較客觀全面的數據評估,學生的TSA成績甚至與文憑試成績有直接關係,如小三TSA英文成績佳的學生,逾9成可於文憑試取得2級或以上成績;但若小三TSA英文成績不佳,「攞到DSE 2級機會低好多,3級更加冇機會」。"

ahlok0109 發表於 15-11-2 12:47

"他指TSA只是全港性、較客觀全面的數據評估,學生的TSA成績甚至與文憑試 ...
佢真係咁講?又話TSA不記名既?唔知邊個學生,咁點知佢DSE考成點呀?同一間小學d學生四散去唔同中學架喎?究竟係記名定唔記名呀?邊樣真呀?

bobbob  吳得掂今次真係鬼拍後尾枕  發表於 15-11-2 12:56
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:ahlok0109+發表於+15-11-2+12:47+冇

原帖由 MASAYA 於 15-11-02 發表
佢真係咁講?又話TSA不記名既?唔知邊個學生,咁點知佢DSE考成點呀?同一間小學d學生四散去唔同中學架喎? ...
佢冇話冇追蹤學生成績,只係話對學生升中冇影響。

http://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20151031/s00001/1446255860405

ahlok0109 發表於 15-11-2 13:23

http://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/arti ...
//不會匯報學生個人成績// <-- 唔匯報個人成績咁點追蹤?仲要同一篇裡面有講
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

ahlok0109 發表於 15-11-2 12:47

"他指TSA只是全港性、較客觀全面的數據評估,學生的TSA成績甚至與文憑試 ...
佢係咪咪真係瞭解實情而講定係亂吹, 邊個知?

睇小三成績就可以估計中六成績? 咪仲勁過風水佬?

如果話中三TSA成績好, DSE會好我覺得合理D囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

ahlok0109 發表於 15-11-2 13:23

http://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/arti ...
他指TSA只是全港性、較客觀全面的數據評估,學生的TSA成績甚至與文憑試成績有直接關係,如小三TSA英文成績佳的學生,逾9成可於文憑試取得2級或以上成績;但若小三TSA英文成績不佳,「攞到DSE 2級機會低好多,3級更加冇機會」。

如果無特別追蹤個別學生,又點知『逾9成小三TSA成績佳的學生可以考到DSE 2級或以上成績』?

引用:Quote:ahlok0109+發表於+15-11-2+13:23+佢

原帖由 MASAYA 於 15-11-02 發表
//不會匯報學生個人成績//
語言藝術,追蹤學生成績唔等於要匯報。

MASAYA  哇哈哈,你幫佢定害佢?   發表於 15-11-2 13:47

引用:Quote:ahlok0109+發表於+15-11-2+12:47+冇

原帖由 hkpapa852 於 15-11-02 發表
佢係咪咪真係瞭解實情而講定係亂吹, 邊個知?

睇小三成績就可以估計中六成績? 咪仲勁過風水佬?
一個教育局長,手執大量統計數據,佢好心(可能唔小心講左)講俾你啲家長知,如果小3英文差,dse都唔洗諗可以攞到3。

回覆:關於TSA

其實學生知唔知自己TSA成績?

hkpapa852  No  發表於 15-11-2 15:29

S-Kwok 發表於 15-11-2 15:27
唔知架, 阿女好似以為我會知, 所以好努力做TSA paper, 我問佢咁勤力做做乜鬼, 佢話怕考得唔好俾我鬧 (利申:我從無因為佢測考唔好鬧過佢)。噚日我話只有政府知, 阿媽係唔知的, 佢對眼仔睜得好大, 若有所思, 我好似講咗唔應該講既嘢

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 15-11-2 15:27
但我估學校會知
‹ 上一主題|下一主題