用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我的難題
樓主: Swy124
go

我的難題 [複製鏈接]

我想起碼有試過,比過機會佢,無後悔,我梗係想佢將來讀更好的學校就出來讀,如果佢考唔到,咪屯門讀,其實sunkids 有人事,應該入到,所以老公覺得唔會出去讀,亦因為以上我post 過的原因,interview 黎都冇謂,佢實唔去,亦可能會強烈反對我帶同仔去

回覆:Swy124 的帖子

客觀而言,搬出市區的可能性不太大;而到九龍塘區返學來回也要至少2個小時的。我建議可重點考慮青衣學之園,他們的升小成績及在這裡的口碑很不錯,甚至有家長去學之園而放棄九龍塘的名幼;而青衣的車程來回應可減少半小時或以上,相對上應較容易接受。但如果青衣你老公也不接受,就無謂勉強了,集中看看區內的選擇吧!

回覆:我的難題

樓主,你地會唔會打算俾小朋友出市區抽小學或考私小直資?如果不會既話,其實係考返屯門元朗合適幼稚園都足夠應付了。多net 可選sunkids, 萊恩,新一代,另外激活,聖彼得都係有口啤多net幼稚園。

樓主,你地會唔會打算俾小朋友出市區抽小學或考私小直資?如果不會既話,其實係考返屯門元朗合適幼稚園都足夠應付了。多net 可選sunkids, 萊恩,新一代,另外激活,聖彼得都係有口啤多net幼稚園。

回覆 csksandy 的帖子

我想比佢出去考,但屋企人未傾掂數,都但路程問題

想將來有能力出去考小學,路程最好少過一小時,考慮青衣學之園和元朗萊恩(YORK姊妹校)~

同你老公講考到先煩。
到考到再講:bb咁叻考到,老師都覺得佢得,應該俾佢試。搭車可瞓覺。完

出青衣,荃灣接受到嗎? 咁樣會更多選擇。

prisca126 發表於 15-7-3 15:14
出青衣,荃灣接受到嗎? 咁樣會更多選擇。
其實仔今年先報N 班,因為N 班同K1好近,所以我已擔心緊K1老公都唔比,N班老公青衣唔制,K ⋯我真係未諗到點同佢拗。佢又話如果仔病,又要老人家接佢返来,其實99已經話太遠唔制,因為腳痛,工人又話唔放心,又話打風落雨點算,因為青衣學之園都要𨍭車

引用:Quote:prisca126+發表於+15-7-3+15:14+出青

原帖由 Swy124 於 15-07-03 發表
其實仔今年先報N 班,因為N 班同K1好近,所以我已擔心緊K1老公都唔比,N班老公青衣唔制,K ⋯我真係未諗到 ...
唔坐校車又的確辛苦大人

其實你老公好reasonable, 屯門真係太遠。

咪傻啦,一個中車程對小孩好辛苦的,幼稚園有冇需要呀!

N班返下區內先,咁細小朋友,堅唔放心返咁遠搭校車。N班我主要要老師有愛心,培養小朋友自理,學下雙語,區內有就選區內。你老公有點好岩,頭暈身慶要接走,都要一小時先可以,作為媽媽的我,實在不忍心。

回覆:Tintin926 的帖子

既然屋企人咁樣反對,我諗就無謂堅持了!再者,你有冇諗到將來升小會否留番同區?(同區也可能有好小學。)如果係就無謂爭拗了,因為家人的支持是最重要!

一小時的車程,對幼稚園生來說,是太長了。上課才3小時,但用於交通和等車就2.5小時,唔化算呀,而且校車費不平。

sambbc 發表於 15-7-4 00:43
N班返下區內先,咁細小朋友,堅唔放心返咁遠搭校車。N班我主要要老師有愛心,培養小朋友自理,學下雙語,區 ...
N 班我接受區內,K 班我想試,真是唔 reasonable 嗎?我見我有同事元朗去大角咀學之園

即係除非我中六合彩,仲要係金多寶果隻,先可以考慮搬出市區,車程先可以短d ,而且要邀請99同住,而且99 要肯離開住咗幾十年既區域,overall 係憶萬份之一既機會。咁如果我偷偷地同仔仔考咗先,考到再push 老公,又點呢?

creamb 發表於 15-7-4 01:03
既然屋企人咁樣反對,我諗就無謂堅持了!再者,你有冇諗到將來升小會否留番同區?(同區也可能有好小學。) ...
其實我想佢出去讀,當然考唔到就另計

唉,睇完我只覺得,無咁大個頭要戴咁大頂帽。

咁遠接送大人、細路係好辛苦,好難為老人家,又唔放心工人,你辭職唔做,唔請工人,自己接送咪得囉,做人要得到一樣野,就係要犧牲。

我都有同樓主一樣問題。我個仔9月k1,已經考到一間好想讀的學校。我地住北區,間幼稚園唔近鐵路,要讀要8點去到大埔再搭校巴。雖然好想讀,但要個仔來回要成兩個幾三個鐘,我返工都唔想何況小朋友。係可以係校巴瞓下休息下,但小朋友可能有其他狀況,例如大小便等。自己唔忍心要佢咁辛苦!我個仔到宜家都仲要瞓晏覺,小朋友其實好需要休息,更要快樂童年,如果日日都長途返學放學,幾鍾意間學校都大打折扣,亦影響小朋友學習。最後我地揀左間北區幼稚園,雖然有D可惜,但我相信小朋友作息會好D,唔會覺得返学好辛苦。呢個係作為家長需要作出的考慮及平衡,學術名氣作息或為小學舖路邊樣係你認為重要。當然我的選擇只係考慮當下的需要,對將來考小學可能無咁好,所以真係要從小朋友所需去考慮。

‹ 上一主題|下一主題