用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 爆腦:St Cat 下午英粤 vs 學之園(LH)下午英普 ...
樓主: EstherChoo
go

爆腦:St Cat 下午英粤 vs 學之園(LH)下午英普 [複製鏈接]

回覆:爆腦:St Cat 下午英粤 vs 學之園(LH)下午英普

I vote LH. 我有朋友果仔九月出世入咗St  Cat仲要repeat 一年k3先考入到一間普普通通的小學,佢話再㨂會入LH,因見到身邊朋友讀LH,考小學成功個案比較多!

EstherChoo 發表於 15-6-22 00:29
谢谢!係宜家仲hold住2間。當初報SC本無想過有,因女女係龍女,驚p1扣門勁大競爭;SC聼聞名強、入到好 ...
Kg 課程不是深就是好,因為不是所有學生都跟到的,但好可惜考小一愈來愈深,若sc家長只靠kg 唔多跟,小一個game就未必咁理想。之前有位mama K1時讀both kv n lh, 最後放lh 只讀 kv, 若沒其他因素(車程,etc),我自己會㨂sc, 因太深的課程不會適合我小朋友。

99dogdog 發表於 15-6-22 15:41
之前蝦餃仔媽有講過話入國際學校升小!其實好多藝人既小朋友都會去國際學校,所以佢地讀乜幼稚園升咩小學根 ...
佢一月時候話考本地學校,係到後黎先話讀國際.....

引用:Quote:99dogdog+發表於+15-6-22+15:41+之前

原帖由 cpychung 於 15-06-23 發表
不知道讀了哪間國際學校呢?

引用:Quote:EstherChoo+發表於+15-6-22+00:29+谢

原帖由 MrBeast 於 15-06-23 發表
Kg 課程不是深就是好,因為不是所有學生都跟到的,但好可惜考小一愈來愈深,若sc家長只靠kg 唔多跟,小一個 ...
真心請教,如何得知深既課程唔岩自己小朋友?

引用:Quote:99dogdog+發表於+15-6-22+15:41+之前

原帖由 cpychung 於 15-06-23 發表
蝦蛟仔讀完K2已經轉了去國際學校

kukarma 發表於 15-6-23 10:38
真心請教,如何得知深既課程唔岩自己小朋友?
其實幾歲人仔,父母又精心預備面試,kg老師都未必識睇。讀緊就易d,家長發覺功課跟得辛苦,評估報告通常都好鬆,如中下ranking 的最好都同老師詳細傾下。

MrBeast 發表於 15-6-23 12:25
其實幾歲人仔,父母又精心預備面試,kg老師都未必識睇。讀緊就易d,家長發覺功課跟得辛苦,評估報告通常都 ...
仲有如孩子開學過了幾個月都唔喜歡返學,都可能係sign

好朋友果女讀LH K2,我看完佢功課,我覺得對於5歲人仔來講難,學校有免費升小一班支援,家校配合好好,但係好明顯鍾意坐定定認真讀書學生,眼見周圍去到地小朋友全部醒目又斯文,考直私小一應該好好

我女讀LH英普K3. 我是滿意LH的, 小朋友亦讀得開心, 好鍾意返學, 同同學好friend. 上星期去完畢業禮, 睇到班小朋友演出歌舞劇, 真係好感動. LH其實不單止著重學術的, 對德育也有要求, 又會有很多present機會, 很全面的.

我女將會升讀一直資小學, 同班同學只有3個沒有直私offer, 但很坦白講LH學生升入神級直私的不多, 個人覺得target非神校直私小學的父母可以考慮入讀.  

回覆:爆腦:St Cat 下午英粤 vs 學之園(LH)下午英普

揀SC。。。。各方面不相伯仲LH有過之而無不及,但歷史就是歷史,名氣就是名氣

兩間都可算各有千秋, 但我會選英粤!!
本身小兒現正是英普, 但了解利弊後, 新學年會轉英粤!

回覆:chungayu2 的帖子

想請教一下英普有咩問題?

樓主,你是剛收到 sc waiting call定還是正取生?如是正取生,為什麼半年來還未找到答案?有否問問你的小朋友返學開唔開心?老師鍚唔鍚佢地?如果你地家長又滿意課程,小朋友返學又開心,咁點解仲要轉呢?

但若你是唔需要考慮小朋友感受,就因為名氣,如sc收就會即轉既,咁你咪放棄LH囉,其實兩間學校都各有優點缺點,盡快揀定一間啦,無謂嘥錢嘥時間:

回覆:輕鬆媽咪 的帖子

請問邊間學校是非神校直私?thanks

引用:揀SC。。。。各方面不相伯仲LH有過之而無不

原帖由 傻太 於 15-06-23 發表
揀SC。。。。各方面不相伯仲LH有過之而無不及,但歷史就是歷史,名氣就是名氣

...
Agree... 歷史就是歷史!九龍塘就是九龍塘

回覆 RKJJ 的帖子

認同, 半年都諗唔掂, 唔係掛…...

各位分析得好好,又閙得好!都係自己不中用、擧棋不定、貪心想魚與熊掌俱得....

囘RRJJ,我女是正取生;如你所講,我地都深明"兩間學校都各有優點缺點“。傻太亦講得對,“各方面不相伯仲LH有過之而無不及,但歷史就是歷史,名氣就是名氣”.... 我地其實收到通知時本打算轉去SC既(記得當年報PN班時SC係我地最想去個間),但之後見LH D情況越來越好。D homework, 教材内容都好唔錯。每週Dclass photos 及定期的school assessment反映亞女D情況又真係覺得亞女比人教得幾好,亦返得開心(成日叫我扮拒D teaches)....我地都知LH K1-3學術上對小朋友會有D壓力,都有小小擔心拒會跟得辛苦或跟唔上,但囘頭想唔辛苦D又點會入到多人想去既學校呢?邊得有甘多天才、資優、六合彩中....我對SC的認知我一開始已大約講左。想拒D野當然唔會係差;LH學術可能贏SC多D、SC名氣又贏LH多D....

我地唔係必定要神校,甘樣想自覺係一相情願;神校博到當然去啦,無就希望可以入D一般人都認爲較優良的小學....(好似有講等於無講),但都知會好大competition,所以才有想到轉去SC貪拒名氣....

想我都係一般見識,環望見笑,失禮失禮....

回覆:EstherChoo 的帖子

兩間都有人考唔到理想的學校。有D嘢唔好一廂情願,預到最壞,否則驚你失望。SC的名氣,LH的課程,其實未必如你想像中那麼的大影響……各有優点,沒有最好的,選一間最合適的吧!祝好運!

引用:兩間都可算各有千秋,+但我會選英粤!!本身小

原帖由 chungayu2 於 15-06-23 發表
兩間都可算各有千秋, 但我會選英粤!!
本身小兒現正是英普, 但了解利弊後, 新學年會轉英粤! ...
為何會轉?有何利弊?
可否分享一些?

‹ 上一主題|下一主題