用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一罰抄50句抄「我不會再說粗言穢語」 ...
樓主: elaineeason
go

小一罰抄50句抄「我不會再說粗言穢語」   [複製鏈接]

老師原意只是罪抄50次, 只因小朋友隱瞞才加上去.  

合唔合理, 是觀點與角度問題, 如果你是被欺凌對象的家長, 你會覺得這懲罰合理.  

我覺得50句沒問題, 咁因佢唔交被加至100亦無可厚飛, 但我都覺得一晚點寫得咁多, 唯有聯絡班主任睇下可否比你下星期一交.

這是教育自己孩子承擔責任的好機會.  

王家爸爸  將罰抄變成教育機會   發表於 15-3-27 10:20
希望每天開心渡過 ;-)

係我覺得一個小一既小朋友已經用呢個方法是否太早咁之後小三至小六又用咩野方式呢?!, 沒有機會就要即刻罰炒咁細既小朋友會否從中明白, 我自己覺得只會帶來不良效果小朋友會唔開心老師一開始就鬧佢打壓另到會有反效果. 我已經從中已經引導佢.

只係小一,寫字仲係好慢,50已經過重,仲一佰,做家長的難免在內心也講句粗言穢語!
平日功課已經不少,想趕到家長打電話求情?

Jane1983    發表於 15-3-26 12:41

回覆 tutik 的帖子

今日已經打左, 但老師請左假><

回覆 elaineeason 的帖子

咁咪多一日寫罰抄?以我家有玩皮仔經驗,用最細格仔,即算術薄果啲呢抄會快好多,又唔使靚架。補充,唔好比呀仔知你同老師求情,我從來要佢自己一力誠擔。

回覆 tutik 的帖子

當然. 我沒有同亞仔講, 話同老師求情

我覺得小一抄咁多次,未必會有好的效果, 反而會令小朋友更討厭寫字

回覆 elaineeason 的帖子

經過今次,你仔真係發夢都吾敢講「粗言穢語」。

kayi0556    發表於 15-3-26 14:08

回覆:小一罰抄50句抄「我不會再說粗言穢語」

其實老師肯教好過唔教小朋友品德吧! 你叫佢唔好講,佢下次都未必記得,但罰抄過一定會記住。有時候放手比老師教,因為家長一插手,小朋友會覺得原來老師都怕媽咪,唔會再怕老師,到時你仲煩呀........

引用:其實老師肯教好過唔教小朋友品德吧!+你叫

原帖由 Hiu_Yau 於 15-03-26 發表
其實老師肯教好過唔教小朋友品德吧! 你叫佢唔好講,佢下次都未必記得,但罰抄過一定會記住。有時候放手比 ...
難道教育的真蹄就係恐懼?對老師要怕? 點解我見既學生係因為老師欣賞自己而盡量做好自己,表現自己? 一個六歲的可愛小朋友見到一個老師嚴肅啲同自己講嘢都夠哂壓力,訓練隻狗都會用獎勵法啦!

pbtiger  認同!  發表於 15-5-6 23:47

引用:Quote:原帖由+Hiu_Yau+於+15-03-26+發表其

原帖由 at777777 於 15-03-26 發表
難道教育的真蹄就係恐懼?對老師要怕? 點解我見既學生係因為老師欣賞自己而盡量做好自己,表現自己? 一個 ...
對呀!6歲小朋友得到老師欣賞他們會很開心,會不斷學習呀! 但老師要獎罰分明吧!你做錯事,老師罰你抄,你無抄加罰不應該嗎?難道還用獎勵法??

低年級怕老師是正常,若不老師怎樣一對三十張嘴呢⋯⋯ 難道同學們會乖乖安靜上堂  
我意思是老師罰小朋友,父母最好不要打電話比老師。老師通常會不喜歡,明明小事一件罰完無事,可能你一個電話會令老師特別留意你孩子。

我也不建議找老師。

其實找老師,並不一定投訴,可以俾老師知,你知道件事並明白,會留意小朋友的行為和情緒。可以用memo通知老師。

Cutemom0808  agree  發表於 15-3-27 10:16

mimics218 發表於 15-3-27 08:55
家長應該要尊重老師的決定, 叫小朋友以後乖乖地.
雖然好認同你既說話, 但我囡囡小一時有一次室長(高年班同學)因為部份小朋友曳, 叫極唔聽, 罰全班企响度食飯, 我真係忍唔住打電話去投訴了。我唔想我小朋友响無犯錯既情況底下受罰。

自問自己小朋友係調皮,因幼稚園太開心,去到小學即刻收緊咁多當然有困難,適應期每人不同,我個仔適應比其他人要長,呢次罰當然要接受,但一下止50次450字我覺得太多,老師有冇比機會呢?是否一次就要抄呢?我知一定有部分同學都會有講粗老說話只係亜仔同另一位同學仔比同學仔投訴比老師,老師冇了解過小朋友發生乜事就已經罰如果有心教導小朋友是否引導佢不要再說,但冇可能今日講第二日交,打電話比老師只係想假期後交。

老師已經一早針對左佢,一小小野就大大聲鬧佢又因小小事寫手冊,有時明明係好少事都寫。

依家啲小朋友要理佢心理同生理情緒。我明白現在社會唔會有好多個呂麗紅校長咁有教育熱誠。有教無類

mimics218 發表於 15-3-27 14:47
一般老師只係罰有問題的學生, 咁呢位"室長"有啲濫權, 但佢係學生, 有時真係唔識處理. ...
投訴完之後, 阿囡話室長改用 "派貼紙" 奬勵方法了。

it is a traditional method that happened 30yrs ago; and obviously I think not a good one. crazy for P1 student. Call the teacher and tell your concerns

bad method by lazy teacher!
‹ 上一主題|下一主題