用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC
樓主: Westvin
go

請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC   [複製鏈接]

creama 發表於 14-12-14 11:13
其實唔係今年,係呢幾年都係多人揀sc多過kv,唔止sc連LH,hkps都越受吹捧。   
近年教育界不斷質疑究竟早學 ...
亦有ek 網友分享過,3年愉快換來6年痛苦,在hk讀書,有時候不能太ideal.
我覺得最主要原因只是英文。

回覆:請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC

我都係棄kv選了sc,因Sc開心些,英文好些,自信些,較擅於表達自己。kv重學術,主動能力,但不是我追求的

回覆 Westvin 的帖子

我相信係小朋友資質問題喎!

引用:Quote:creama+發表於+14-12-14+11:13+其實

原帖由 MrBeast 於 14-12-14 發表
亦有ek 網友分享過,3年愉快換來6年痛苦,在hk讀書,有時候不能太ideal.
我覺得最主要原因只是英文。
...
所以sc以活動教學得唻,又因應返hk教育要求,學術唔差,英文語境好,小朋友返學開心又有外國提倡的好奇心同探索心,好多家長揀佢首選係有原因。

creama 發表於 14-12-14 14:25
所以sc以活動教學得唻,又因應返hk教育要求,學術唔差,英文語境好,小朋友返學開心又有外國提倡的好奇心同 ...

某程度上同意。補充一句,我之前的cmt 不是refer to sc, 只是general 愉快學習的信念,本身亦不是問題,但過左火就之後小學辛苦d。

我朋友仔上午返intl school ,下午返kv當中文補習班。

引用:我朋友仔上午返intl+school+,下午返kv當中

原帖由 ozoz 於 14-12-14 發表
我朋友仔上午返intl school ,下午返kv當中文補習班。
都係個句,只有真正的怪獸家長才會叫自己個小朋友讀兩間kg,口口聲為個小朋友好,但無諗過個小朋友感受,減埋車程步行時間,得個半個鐘中午食lunch換校服,一早起身踩到4點幾,返唻仲要做功課,辛苦過大人返工。佢返補習社兩回事,下午比足時間佢食飯訓一陣,再上一至兩個鐘補習,一定輕鬆好多,d怪獸家長淨係識比藉口將自己嘅做法合理化,個仔係你其他人理唔到點教,但呢d如同虐兒嘅做法認真睇唔過眼!

其實啲人甘唔喜歡/認同 kv 嘅教學方式 / 文化,又要去報,考到又唔讀,攪到手渣 waiting 嗰批要煩/擔心多幾個月。

引用:其實啲人甘唔喜歡/認同+kv+嘅教學方式+/+文

原帖由 sissysze 於 14-12-14 發表
其實啲人甘唔喜歡/認同 kv 嘅教學方式 / 文化,又要去報,考到又唔讀,攪到手渣 waiting 嗰批要煩/擔心多幾 ...
Agree!

PLMAC2  agree!!  發表於 14-12-14 23:41

引用:其實啲人甘唔喜歡/認同+kv+嘅教學方式+/+文

原帖由 sissysze 於 14-12-14 發表
其實啲人甘唔喜歡/認同 kv 嘅教學方式 / 文化,又要去報,考到又唔讀,攪到手渣 waiting 嗰批要煩/擔心多幾 ...
認同!報名前應該知道間學校適唔適合自己小朋友!同埋自己教育理念係咩!明知想要愉快學習!做咩要走去報浪費大家時間!

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-12-14+發表我朋友

原帖由 creama 於 14-12-14 發表
都係個句,只有真正的怪獸家長才會叫自己個小朋友讀兩間kg,口口聲為個小朋友好,但無諗過個小朋友感受,減 ...
我估我朋友仔應該捱唔到好耐就會放棄Kv,返2間點頂呀。

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-12-14+發表其

原帖由 carol0914 於 14-12-14 發表
認同!報名前應該知道間學校適唔適合自己小朋友!同埋自己教育理念係咩!明知想要愉快學習!做咩要走去報浪 ...
認同,浪費人力物力,苦了想讀又waiting既家長

其實中文,英文都無話邊樣難。現在小一入學兩樣都會考,缺一不可。比我㨂,我會視乎經済能力,同小朋友適唔適合開心學習同谷唔谷得。

MrBeast  中文比英難  發表於 14-12-14 17:48

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-12-14+發表其

原帖由 carol0914 於 14-12-14 發表
認同!報名前應該知道間學校適唔適合自己小朋友!同埋自己教育理念係咩!明知想要愉快學習!做咩要走去報浪 ...
同意。
仲浪費了小朋友遊玩休息時間

引用:其實中文,英文都無話邊樣難。現在小一入學

原帖由 Nateric 於 14-12-14 發表
其實中文,英文都無話邊樣難。現在小一入學兩樣都會考,缺一不可。比我㨂,我會視乎經済能力,同小朋友適唔 ...
可以好肯定話你知中文一定難過英文

Nateric 發表於 14-12-14 16:45
其實中文,英文都無話邊樣難。現在小一入學兩樣都會考,缺一不可。比我㨂,我會視乎經済能力,同小朋友適唔 ...
中文靠死記,特別係發音。英文始終比較有系統啲。

回覆:Ryan_baba 的帖子

以我兒子為例,一出生已入英文,K1暑假才正式入中文(kumon 加早慧),那時候完全不懂認中文字,現在K3中文在同齡中較英文強,我覺得視乎你何時入同小朋友對中英文的敏感度。

我返而重視英文,因為我們廣東話家庭,中文可以自己教,英文需要多用多講。雖然工人講英文,但外出與人溝通講中文,始終說英文機會不太大,上次註冊時,sc話會每天有英文堂很開心。(我沒有報KV,九龍塘只報了st cat。)

‹ 上一主題|下一主題