用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果有親戚在官小做副校長...
樓主: ken0512
go

如果有親戚在官小做副校長... [複製鏈接]

回覆:如果有親戚在官小做副校長...

副校係乜親戚? close 唔 close 定搭上搭親戚,呢啲要靠人情得返嚟嘅位,第時如小朋友讀得唔好就會“” ,唸清楚用唔用呢啲人情牌

奥脫福 發表於 14-12-3 17:44
做得副校長,點都有權力請個校工。就叫你親戚請你做校工,屈就兩個月
就得啦,必收生乜都唔使準備! ...
嘩,如果係要咁做,不如唔讀了,費事比人話怪獸家長

sissysze 發表於 14-12-3 17:47
副校係乜親戚? close 唔 close 定搭上搭親戚,呢啲要靠人情得返嚟嘅位,第時如小朋友讀得唔好就會“”  ...
表姐.

ken0512 發表於 14-12-3 17:51
表姐.
其實有冇打聽過表姊係咪願意幫嫁?唔好一廂情願以為實會幫你喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-12-3 18:02
其實有冇打聽過表姊係咪願意幫嫁?唔好一廂情願以為實會幫你喎!
其實我最希望個女到時以自己嘅實力入到一間好嘅直資..

umama  你可兩邊都準備!!  發表於 14-12-3 23:24

ken0512 發表於 14-12-3 18:15
其實我最希望個女到時以自己嘅實力入到一間好嘅直資..
唔好以為直資/私立小學一定好過官津小學

nekoneko79  AGREE  發表於 14-12-4 09:56
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

以前幼稚園同學, 佢舅公係某名男校主任(教左近三十年), 佢連宗教有廿分, 因為該校連廿分都要抽, 但抽既時候, 可以係學校自己抽, 不用教統局在場, 所以佢媽咪講話舅父可以幫佢"抽"到...實際上, 該小孩係在第一round 以廿分之名中左該校...所以, 我絶對相信有所謂後門...

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:ken0512 的帖子

我有—個响福馬教咗超过十年嘅親戚,—年見—次嗰D,多年次開始研究升小,同佢傾,佢第—個反應係擰擰頭,話唔係咁好,跟住就話佢話唔到事。。。

又,巧遇以前嘅老師,佢教过紅馬多年,珼已調去另—唔错嘅官小,佢叫我有得揀唔好揀官小!

樓主,你先了解—下呢間官小啱唔啱你先,真係鍾意先出人事,無謂多事啦!

恐龍家

引用:+如果有親戚在官小做副校長,咁有無分加,女

原帖由 ken0512 於 14-12-03 發表
如果有親戚在官小做副校長,咁有無分加,女兒入讀机会大嗎?
如果係我,先要睇下係咪真係想讀,免得人情牌打左最後又唔讀,搞到人就唔好啦

小曳人 發表於 14-12-3 18:50
我有—個响福馬教咗超过十年嘅親戚,—年見—次嗰D,多年次開始研究升小,同佢傾,佢第—個反應係擰擰頭, ...
明白,唔該晒!

我有—個响福馬教咗超过十年嘅親戚,—年見—次嗰D,多年次開始研究升小,同佢傾,佢第—個反應係擰擰頭, ...
你位前老師呢招高,話官校唔好,唔害你,實則曲綫叫你唔好搵佢幫手

都要睇下邊間官小,否則,有可能係幫你變成害你!

Haha, 我個fd 直接d,有次見面話佢做左母校校懂(定監, cant remember),跟著就即刻話幫唔到朋友攞學位。

真係自行同大抽獎都唔得,叩門都冇問題啦!俾啲誠意,3條1,你表姐都好做啲。

chingcging 發表於 14-12-3 19:59
真係自行同大抽獎都唔得,叩門都冇問題啦!俾啲誠意,3條1,你表姐都好做啲。 ...
想問3條1係點解?

umama  即係自行同統一甲部乙部第一都填   發表於 14-12-3 23:27

我唔敢講香港讀書無人事關係,但你親戚作為公務員如果提供協助,就算沒有收受利益,都有利益衝突。報小學,無必要去到咁盡。

前一陣子,就有一個教育主任,因為過問下一間她負責管核的學校收其朋友的子女的情況,結果比ICAC 告。

王國會長

ken0512 發表於 14-12-3 16:51
如果有親戚在官小做副校長,咁有無分加,女兒入讀机会大嗎?

除左父母, 自行親戚無分加.
大抽獎唔到學校過問.
致於叩門, 可參考下呢個case http://www.singpao.com/xw/gat/201402/t20140226_491338.html

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

This case is not relevant.

點解?

回覆 ken0512 的帖子

如果你唔係一心諗住入, 就唔好亂用人情牌.........
等陣人家搭哂橋, 搞掂哂, 你先一個唔好意思話入咗直資
隨時親戚都冇得做.............
‹ 上一主題|下一主題