用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝/陳守仁會點揀
樓主: queeniewingchow
go

王錦輝/陳守仁會點揀   [複製鏈接]

醒目開學勳章

jeremyphlam 發表於 13-7-5 14:23
又係聽間......唔該唔知就唔好亂說。

我見過wkf學生們食住薯片飲緊汽水入mtr (唔只一次)
仲响車箱亂跑

不過唔知呢d算唔算校風

ssant  我都見唔少,中學啲校風唔好  發表於 13-11-8 08:55
wing.2bb  Same here. 上星期先見識過  發表於 13-7-5 17:10

只是路過,我有時都會share 一些聽聞得來的資料,因為我對這些資料冇特別興趣,所以冇再去verify, 咁寫到明"聽聞"就即imply有興趣的人需自行去verify, 有乜問題?

回覆:阿早! 的帖子

TSL 當然唔係IB, 傳統教學
CKY 先係IB

去過簡介會,校舍幾新,但整體一般,吾會為佢放棄大抽獎。

TSL有親友讀緊,當年佢係放棄幾好的龍校入讀,一直都無後悔。

回復 kerkermui 的帖子

親身經歷, 之前大肚時, 在石門站等火車, 有幾個WKF 初中學生在月台追追逐逐, 一個又扯另一個書包, 玩到癲左又講D不雅用語...  仲爭D 撞埋黎, 差半個身位就撞到我個肚, 好彩我用手擋住, 但佢地冇道謙繼續嘻嘻哈哈跑左去.   

咁當然一間學校梗有乖和曳的學生, 不能一概而論.

陳守仁。

我選陳守仁。

其實WKF唔係06年創校咩?咁係咪今年應該有成績呢?

我個姪女讀陳守仁,應強啲

姪女英文又夠水平,陳守仁應無揀錯

回復 kerkermui 的帖子

我係MTR都見過WKF小學低班係月天台食野飲野.

仲聽過有粗口.  公然係MTR拍拖... (呢D估係WKF中學生)

回復 ef_01y 的帖子

係, 今年會有成績.  都想睇下佢地考成點

回覆:王錦輝/陳守仁會點揀

我小朋友都讀過WKF的小學部,一年已轉校,眼見情況唔對路即走,中學部的更差!

回復 fion_yinyin 的帖子

我係諗緊去唔去下星期二王錦輝interview law.陳守仁已經註冊了。王錦輝in完如果收,要即刻決定讀唔讀,如果決定唔讀就唔去in

回覆:queeniewingchow 的帖子

As parent of TSL student, I do hope you go to interview WKF,
And give up the hot seat of TSL, as it seems that you not understand TSL.

evacalbee   一年過去,仲有好多家長唔知孩子的特性和自己的意向... 只一鍋蜂去考,考到就收集選票,真好羡慕他們的幸運。  發表於 13-7-5 23:33

我相信如果一日未入讀, 對所謂學校嘅了解都會係有限的, 所以先需要其他有心幫忙而又是用家的家長在此給一些意見. 就算係熱門的學校, 我相信都有各人揀佢嘅原因, 聽多d都冇壞.

TSL 是傳統教學, 但教的內容/方式我就覺都不是好傳統,  好似英文是用好多worksheet, 同好多game, 成效如對比一般官津的P1在某方面 (如閱讀能力) 等會較佳, 但個個又掌握到.  

中文和數學同一般官津差不多, 不過因為大部份小朋友英文比中文底強, 在P1上學期個個都要放很多時間去提升中文, 到現在P1完, 此時我再用P2的課外習作去試自己小朋友以便了解弱點, 問題已不太大.  相信P2可以同官津同步.  我本身較抗拒傳統教學,  但一年來都了解到中文偏向傳統有其好處, 因為如果太多校本, 家長對學校所教程度會較難掌握.

另TSL 好多不同的課外活動, 較合精力好充沛的小朋友, 所以眼見TSL 的小朋友都是較活潑主動的類型.  P1已有好多audit, 是運動/樂團等的預備班, 俾有興趣的小朋友去試考, 小朋友都不會抗拒, 得失都不太上心.  

另中學方面, 家長一般傾向直資私立中學,  較多不參加派位.   聽師兄姐的父母提過, 一如以往, 說今年好多叻的小六生已被龍頭中學如DGS (5個以上), St  paul co ed (7-8個) 等收左, 冇再參加派位.  不過今年實際的數字未出, 就不肯定.  中遊位置的是否仍以NPL (有有法語 option)  居多就不知了.   

queeniewingchow 發表於 13-7-6 01:02
我相信如果一日未入讀, 對所謂學校嘅了解都會係有限的, 所以先需要其他有心幫忙而又是用家的家長在此給一些 ...
係架, 我以前呀仔未讀, 我都係對學校唔太認識, 好彩有一班好helpful既舊生家長話我知咋! 你有咩問題隨便問啦, 係EK既TSL家長都好肯幫手的。

回覆:王錦輝/陳守仁會點揀

陳守仁

HaYi 發表於 13-7-6 08:57
TSL 是傳統教學, 但教的內容/方式我就覺都不是好傳統,  好似英文是用好多worksheet, 同好多game, 成效如對 ...
我都好心急想睇今年派成點, 下星期二就知了! NPL 好似都有成班過去讀, 始終NCS同學仔出路唔多, 佢地都佔我地成級5份1學生, 過哂去都有30幾人了!

‹ 上一主題|下一主題