用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 在職父母﹐不能接子女放學﹐怎辦?
樓主: happyfamilyday
go

在職父母﹐不能接子女放學﹐怎辦? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+maggieddie+於+13-04-24+發表

原帖由 happyfamilyday 於 13-04-25 發表
你好有同理心〜

我而家係ftm﹐預計小朋友兩年後返小學時我會做working mama﹐所以想而 ...
我個人認為除非窮到無錢開飯,如果唔係,一定要有好妥善安排或有時間好配合嘅工先出山工作。父母係要放手,不過唔好太早或太突然。

98730    發表於 13-4-28 11:28

引用:小兒由小三起已自己返學放學,搭地鐵,過馬

原帖由 長生不老 於 13-04-25 發表
小兒由小三起已自己返學放學,搭地鐵,過馬路,回家做功課,只要盡快鍛鍊佢獨立,你就可以甩爛. ...
三年級自行放學真係早咗d,十年前,我教書時學校規定五丶六年級先可以自己走。如果小朋友好獨立,又生性,放學條都好近好安全都還好dd。不過我見過唔少好細過自行放學嘅小朋友,跟d大個嘅講衰嘢,或比人蝦,家長係永遠唔會知。小朋友大得好快,有得跟緊d嘅時間其實唔多。

引用:可是獨留14歲人仔係屋企是犯法,怎麼辦? +

原帖由 lily233242 於 13-04-26 發表
可是獨留14歲人仔係屋企是犯法,怎麼辦?
係喎,既然無人接,要自己返屋企,咁即係屋企無人,犯法𠺢! 除非屋企有人都唔去接啦!

醒目開學勳章

happyfamilyday 發表於 13-4-25 00:39
你好有同理心〜

我而家係ftm﹐預計小朋友兩年後返小學時我會做working mama﹐所以想而 ...
其實小學雖要家長支援重多,如果財政上可以安排倒, 點都好過交俾補習社.好多學習態度同習慣都係初小開始成型

回復 Laputa 的帖子

Agreed.  It's useless to go to tutorial classes.  However I understand as working mum, it's tough.  Like me, after I am done with my kid on whatever and when he's in bed, I start work again.  No choice, I have to do so if I want to leave the office sharp at 6 pm.

我是FTM,兩個小朋友都可以訓練到自動自覺做功課,也不需要CHECK,他們會自付盈虧,但很多時,做功課有問題時,都需要有人幫忙解答,所以讀小學的小朋友都要人幫
‹ 上一主題|下一主題