用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BPS庇理羅士已經出左1st interview名單
樓主: eviza_snow
go

BPS庇理羅士已經出左1st interview名單   [複製鏈接]

don't be worried !一定難,睇反应,不要靜哂

醒目開學勳章

我朋友的女兒話BPS容易喎,反而YW就覺得好難。

係呀~ 考中文同英文, 其他野都無問, 好奇怪囉

回覆:2BMa 的帖子

其實都好睇小朋友係咩類型學生,如果小朋友比較creative同主動嘅會覺得英華易,因為看圖說故事如果有創意嘅,其實好多野講,而bps亞女佢今日講返比我知嘅係英文有幾個字真係幾難(i mean對d唔係讀英小嘅學生),但佢又話雖然係1對1,但d好師好nice,即使可能讀錯答錯,老師都保持笑容,所以無咩壓力,反觀亞女去in某直資,亞女出到黎勁唔開心,因為佢話d老師又黑面又串又囂張! 我都希望佢有機會啦!

有得2nd interview要等3月底至4月中電話通知, 囡囡都唔知自己表現如何, 都係一樣話英文篇文章應該係d專有名詞(講關於健康既), 希望有機會2nd in啦

回覆:bj20wong 的帖子

係呀,亞女就係比carbohydrate 呢個字攪到佢冇咩信心!不過唔佢都有讀,不過好似有少少聲錯音,我安慰佢話老師唔覺嘅

When was your daughter in yesterday?i mean what time

回覆:Achebe 的帖子

9:45am when is yours? Same time?same questions????

引用:有得2nd+interview要等3月底至4月中電話通

原帖由 bj20wong 於 13-03-24 發表
有得2nd interview要等3月底至4月中電話通知, 囡囡都唔知自己表現如何, 都係一樣話英文篇文章應該係d專有名 ...
估5到今年有2nd in, 以前1take 過,咁樣氣氛更緊湊

孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

leeleelumlum 發表於 13-3-24 16:34
估5到今年有2nd in, 以前1take 過,咁樣氣氛更緊湊
升中講座時校長講左2nd in 係直接同校長全英文交談呀~ 要過呢關更緊張.... 求一間好學校真唔容易!

Achebe 發表於 13-3-24 09:01
When was your daughter in yesterday?i mean what time
我個囡囡10:25pm

你女女in完覺得點?希望大家都有機會 2nd in啦!

回覆:leeleelumlum 的帖子

Leeleelumlum plz check pm

囡囡話好似考筆試,差在没有用筆寫去作答,而是用口回答。

回覆:TwoKidsFamily 的帖子

Yes,完全轉晒! 真係同筆試無分別!亞女仲話,中,英文朗讀時老師係揸住枝筆,如果小朋友讀錯會圈住果個字,亞女話好似比老師圈咗2,3個

eviza_snow 發表於 13-3-24 17:09
你女女in完覺得點?希望大家都有機會 2nd in啦!
當然啦, 大家囡囡去得in更係想入圍, 我仲要放棄左一關in添, 因為撞時間又就唔到, 真係好博架喇!
囡囡in完咪話英文有幾個字唔識, 其他無特別喎, 中文閱讀理解題係咪問幾條 關於" 一 " 字係咩解釋?  

eviza_snow 發表於 13-3-24 17:28
Yes,完全轉晒! 真係同筆試無分別!亞女仲話,中,英文朗讀時老師係揸住枝筆,如果小朋友讀錯會圈住果個字 ...
以前唔係咁架咩? 真係唔知!
我個fd星期五2nd in 九龍塘真光都係咁樣, 估唔到bps都係咁既形式...

TwoKidsFamily 發表於 13-3-24 17:24
囡囡話好似考筆試,差在没有用筆寫去作答,而是用口回答。
教育局唔比用筆面試, 所以聽聞好多用口頭及給印仔形式....

引用:Quote:leeleelumlum+發表於+13-3-24+16:34+

原帖由 bj20wong 於 13-03-24 發表
升中講座時校長講左2nd in 係直接同校長全英文交談呀~ 要過呢關更緊張.... 求一間好學校真唔容易! ...

可能同今年換左校長有關, 以前都5係咁嘅

孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

我女中文又係呢題,好似有三個一字,一朝早(maybe一清早,唔太記得),一層薄霧,仲有個唔知一咩嘢,佢都唔係好識答!

‹ 上一主題|下一主題