用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙2013-2014 PN揮手區
樓主: jessiechen
go

蘇浙2013-2014 PN揮手區 [複製鏈接]

rararuru 發表於 13-1-22 14:39
Hello & Congrats to everyone...

My girl is end of June Baby and PM class offered. I'm a working mo ...

welcome 呀, 以後大家多啲交流

引用:HI+Jessie:+講單字唔緊要,到返學就學得好

原帖由 muimuimao 於 13-01-22 發表
HI Jessie: 講單字唔緊要,到返學就學得好快架啦﹗我係全職媽,唔知囝囝會否同班呢﹗其實PN全部都係本地部 ...
Hi muimuimao!我都係全職媽媽,得閒交流下心得,我暫時得一個囡囡,你呢!

muimuimao  我個係仔黎﹗你個女好叻喎,間間都有OFFER,七月B以PN黎講唔算大B,真係叻呀﹗  發表於 13-1-22 17:35

karman888 發表於 13-1-22 15:05
你就好啦!其實我好想入上午,不過打去問,佢話full哂,冇得轉。我剛剛申請埋kcis,不過我諗我好遲

...

我都好想個仔可以轉去上午, 而家寄望5月正式註冊時, 有小朋友放棄學位, 因為遲啲維多利亞, 明我會in, 到時實有人會放棄kcs個位, 咁就有機會比個仔轉...不過打定輸數先

因為我一直都想阿仔讀間語言環境比較好的學校,考慮係維記同呢間,所以比較關注呢方面,一收到取錄信,即刻打去問過。 其實我個仔都係早睡早起,不過我覺得下午班都幾好,我朋友個仔又係讀下午班,佢話活動好似多少少,而且我都打算俾佢KEEP住早睡早起,中午未返學前小睡九個字至一個鐘,放學後唔好睡午覺,晚上八九點睡,諗得好理想。唔知 WORK唔WORK。

引用:Quote:karman888+發表於+13-1-22+15:05+你

原帖由 jessiechen 於 13-01-22 發表
我都好想個仔可以轉去上午, 而家寄望5月正式註冊時, 有小朋友放棄學位, 因為遲啲維多利亞, 明我會in, 到時 ...
Thx a lot!我覺得上午時間好似好用好多,等我都試下先

引用:因為我一直都想阿仔讀間語言環境比較好的學

因為我一直都想阿仔讀間語言環境比較好的學校,考慮係維記同呢間,所以比較關注呢方面,一收到取錄信,即刻 ...
請問會入維記嗎?如果有offer, 因為我都會in.我始終想女入上午。

回覆:muimuimao 的帖子

我個囝都要下晝瞓兩個鐘左右,朝早一定冇法捉佢瞓,太精神!如果轉唔到上午班都要睇下點調較。  
不過聽你地講下午班多啲活動,可能我個囝又會好鍾意,佢有得玩可以成日唔瞓

muimuimao 發表於 13-1-22 15:12
因為我一直都想阿仔讀間語言環境比較好的學校,考慮係維記同呢間,所以比較關注呢方面,一收到取錄信,即刻 ...

我同你的諗法一模一樣, 又係打算照樣比個仔早睡早起, 因為慣咗夜瞓又係好難搞, 希望11點左右比佢瞓到12點起身, 再吃lunch+換衫, 1點出門口返學, 但到實際開學後先知得唔得囉

回覆:karman888 的帖子

KCIS gives priority to kids with sibling studying at KCIS and to those studying at KCS PN. So, u will be having interview prior than external applicants ;)

karman888 發表於 13-1-22 15:15
Thx a lot!我覺得上午時間好似好用好多,等我都試下先

我都覺得係呀, 上午仔仔返咗學, 工人可以清潔, 之後湊佢放學, 到個仔瞓晏覺時, 工人又可以預備晚飯, 我哋放工又可以同佢玩下親子下, 真係好好多架...不過邊有可能個個都收上午班呀

marywonghk 發表於 13-1-22 15:33
Hi, 我的孩子是1月BB,上午班

歡迎呀, 大家多多交流, 你個係仔定囡呀?

MeMeMi2011 發表於 13-1-22 15:29
我個囝都要下晝瞓兩個鐘左右,朝早一定冇法捉佢瞓,太精神!如果轉唔到上午班都要睇下點調較。  
不過聽你 ...

小朋友開始大, 有嘢玩吸引佢, 真係可以唔瞓, 但最怕佢放學後先嚟瞓, 咁夜晚就會搞到好夜先瞓囉....

marywonghk 發表於 13-1-22 15:38
仔仔, 但我很頭痛的問題沒有校車提供....

住得遠唔遠? 其實就算有校車, 我覺得2歲幾一個人搭車都唔太放心, 萬一嘔咗, 暈車浪都唔知點算...所以會由屋企人接送囉

係呀,我朋友都係兩公婆要返工,佢話下午班無咁早要瞓,反而多些親子時間,對我黎講,我因為無諗住要佢放學再出去學嘢,我覺得下午班都OK,上午可以出去公園或樓下玩下。佢返學時準備下晚飯咁,可能都OK。

karman888 :我都諗緊,因我仔讀緊維記PG,其實佢地都教得好好,但如果比較埋小學,好似蘇浙好少少,因為本地部故然可以接返去傳統學校,國際部又係一條龍,不過當然如果你考慮埋維記小學(VSA),咁又係另一個STORY, VSA聽人講都好好,又有中學,不過係貴些囉,我自己就覺得經濟壓力比較大,未必會揀。個人感覺,維記師生比例低,接觸NET的時間應比蘇浙本地部多(佢地行雙班主任制,一中一NET全日對住)。老師有愛心,教法活潑,個個小朋友都勁鐘意返學,而且唔係好似出邊人講好HEA,或者唔識自理,佢地其實好強調自理能力,真係唔錯架。蘇浙未讀,不過聽人講都好好,亦是有愛心有經驗,不過大班,可能嚴少少,但都係活動教學,返學都應該幾開心既。

引用:係呀,我朋友都係兩公婆要返工,佢話下午班

係呀,我朋友都係兩公婆要返工,佢話下午班無咁早要瞓,反而多些親子時間,對我黎講,我因為無諗住要佢放學 ...
我同你諗法一樣,我囡都上緊hh vic playgroup, 我覺得都好好,見d kinder 小朋友上課,又好開心,老師好有愛心,我都唔覺hea, playgroup好充實。但我諗kcs d國語應該強d, 因為我著重語言多d, 但唯一擔心kcs 40人一班,對於2歳小朋友,好似真係多左d,老師照顧始終冇咁全面。

karman888 發表於 13-1-22 16:18
我同你諗法一樣,我囡都上緊hh vic playgroup, 我覺得都好好,見d kinder 小朋友上課,又好開心,老師好有 ...

ksc大班真係會令人有小小保留, 不過佢哋會有3個老師, 而且啲老師好有經驗, 年年都係咁大班一齊上堂, 所以我估應該都問題不大掛

一班有三個老師,咁師生比例都好OK喎﹗正如你所講,蘇浙咁有經驗,應該無問題,係大班可能易病些,最多打定流感針咯﹗

muimuimao 發表於 13-1-22 16:30
一班有三個老師,咁師生比例都好OK喎﹗正如你所講,蘇浙咁有經驗,應該無問題,係大班可能易病些,最多打定 ...

因為教育局規定咗幼教師生比例最多1:14, kcs下午班應該會係1:11-12左右, 所以應該有3-4個老師一班架
病就實架喇, 爭在幾密啫, 我有朋友話pn真係病多過返學架

muimuimao  咁都無辦法,現在小朋友學嘢好快,返PN好處點都多過壞處。  發表於 13-1-22 17:07
‹ 上一主題|下一主題