用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生溫書溫通頂,請問你的子女有沒有這樣做呢? ...
樓主: 日常
go

中一生溫書溫通頂,請問你的子女有沒有這樣做呢?   [複製鏈接]

杰杰媽媽  佢中默唔會默好多掛?  最多咪背2段野  發表於 4 分鐘前

>>>>>> 係背默文言文, 唔多既.

問題係佢唔溫, 耐佢唔可嘛.

kilykilyk  請hw1115你小朋友讀邊間學校呀??  發表於 12-10-30 15:43

HW1115:你有無打聽吓其它同學d成績?你個間學校係好多人唔合格架,我朋友個仔都係,現在好似係讀s3啦,成績係中間,但開頭佢話好深呀,好多時聽唔明老師講野,要下學期至聽明,唔好自己驚定先.

杰杰媽媽  你仔讀書唔差,只係心態既問題  發表於 11 分鐘前

>>>>>>>>>>>>
哩樣先麻煩.

smallfoothk  有得幫的,但要佢知道,冇cert冇好工道理,要玩又要温習都可以,好過佢只有玩  發表於 24 分鐘前

>>>>>>>>> 屋企有個人版添啦.

smallfoothk  same,冇cert的人版,不過以前讀U比現在更難(冇位)  發表於 12-10-29 17:01

我女都12點呀!  但佢話昨文喎!  佢身體有慢性病, 唔可太勞累, 唔係又要入院, 但佢唔聽. 我就擔心c.

上左中學,佢成績都係唔多好啦, 有failed, 但就覺得佢主動學習和認真左, e家又成日哎驚唔合格, 好大壓力等.  我返而仲擔心佢身體或壓力頂唔住.

杰杰媽媽  一定要同佢洗腦,我成日同我仔講,人既一生唔可以只係得讀書一樣野可以做,咩都要做下/試下  (當然唔係壞既事先做啦)  發表於 12-10-29 17:11

142526 發表於 12-10-29 16:52
HW1115:你有無打聽吓其它同學d成績?你個間學校係好多人唔合格架,我朋友個仔都係,現在好似係讀s3啦,成績係中 ...

多謝您報料呀!
但我知今年都有幾個留班生呀!

回復 hw1115 的帖子

佢哋中默要背默文言文, 話難唔難, 話易唔易, 每個字扣3分, 默漏一句半句就好易扣到唔合格.
你試下叫佢温完, 背一次俾你聽先, 總好過自温自默, 效果可能會好D.  

呀, 或者你叫佢將該段文言文朗讀多幾次, 讀到唱歌仔咁, 讀讀吓就會記得架啦, 反而好刻意記有時重難記, 你叫佢試吓D個方法, 對於我和我兩個仔都幾work架.

hw1115  多謝晒. 我會try try.  發表於 12-10-29 17:47

我仔話背文言仲易過背白話,佢話壓"搵",又易記

背書一定要讀出聲,唔係10年都未背到

回覆:日常 的帖子

好好的讀書氣氛!!!但中一應不用通頂也可認乎啊!

回覆:chchinglam 的帖子

中一生?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:oscarmama 的帖子

目標為本,成績OK,話之佢。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:Yanamami 的帖子

就拔仔拔女,目標是中等,可以好舒服,要搏前十,就各安天命。

ANChan59 發表於 12-10-30 04:04
就拔仔拔女,目標是中等,可以好舒服,要搏前十,就各安天命。

I suppose DGS's culture is a lot more competitive. No girls want to fall behind. Being middle is not their choice and their motto is to strive for excellence.

回復 Yanamami 的帖子

二百幾人爭頭十,抑或爭頭一百二十。阿囝覺得冇需要,到直路咪發力。而且對手不在校內。

Yanamami    發表於 12-10-30 23:14

S.1就溫通宵, 好似有點誇張+不正常, 試問將來科目越多, 應付公開試時點算?
試下提前開始溫書, 每天一點點, 不要堆在考前一晚完成, 會輕鬆很多。

F.1要溫通宵,F.3拆開咁多科點頂,到F.5 F.6點面對DSE?要認真檢討讀書方法。

無咁須要囉!!!

hw1115 發表於 12-10-29 16:12
回復 Meikin 的帖子

我個仔係測到埋身都唔緊張, 唔會温書嗰種人呢!

好同意你的講法,現在唯一的辦法是叫她一科一科再講比你聽,Form Test的範圍係點呀......歸納她後再教她每科如何著手去溫了......

回復 LuckyYiu0517 的帖子

同意, 其實如果懂得如何温習 及 安排時間分開温習, 小朋友是不需要花過多時間或通宵在學科上的.  

我寧願阿仔只出力應付功課考試, 名次中等, 但日常有時間做其他有興趣的事, 也不願佢全部時間只投入在學業中, 這樣即使名列前芧也沒用, 因為人生不只是讀書, 等於長大後我們的人生不只是工作升職, 也應該有其他東西.

ANChan59  Agree  發表於 12-10-30 15:32

回覆:中一生溫書溫通頂,請問你的子女有沒有這樣做呢

你囡囡讀咩學校,咁誇張??

日常  已回覆  發表於 12-11-1 23:22

日常 發表於 12-10-29 10:42
上星期四晚女兒溫書溫到1點幾,因第二天有測驗,我是在星期五早上問她才知道,聽完後就對她說,以後都不要這樣 ...

中一咁快就要溫通宵??好辛苦喎...

我囝無溫通宵,但就每天抽時間溫囉!抽唔到時間都無溫,都要比時間佢輕鬆下o既,每天準時9:30PM瞓覺..

日常  我個女開學頭兩個星期都是這樣  發表於 12-11-1 23:32
nonodarling  中學仲可以咁早瞓...羡慕...  發表於 12-10-31 10:13
黃巴士  me too!!  發表於 12-10-31 08:53
‹ 上一主題|下一主題