用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 約克
樓主: chungmanchung20
go

約克 [複製鏈接]

你啊嫂自己讀什麼學校???

醒目開學勳章

回覆 22# BeBeMa1012 的文章

請問你仔仔而家讀緊邊間啊?

我剛剛 (真係10分鐘前) 收到 YORK am offer.

其實我都報個仔報左YORK, 希望有一個BACKUP, 未去IN之前真係劣評如潮, 不過自己同個小朋友IN完又係另一番感受, 覺得D老師好好, 環境好大, 校舍好新, INTERVIEW安排得好好, 等個小朋友係禮堂玩完WARM UP,先上去IN, 唔知個校長定主任仲要同小朋友講我地上去課室繼續玩, 個氣氛好好, 令到我都好RELAX, 我真係好唔明白, 自己唔鍾意咪唔好幫小朋友揀LAW, 唔好咁樣話人地間學校啦, 咁樣講野真係令其他好努力讀緊既小朋友唔公平呀

我覺得點解間學校咁貴同埋咁催局D小朋友, 係因為家長有求, 所以間學校咪收錢搞好多課外活動令到貴子弟變得十項全能, 試諗下, 如果學校搞D課外活動出黎, 9成無小朋友參加, 學校仲會唔會搞呢D咁既野出黎, 到時咪唔牟利LAW,

你地諗下其他名校,國際學校點解咁貴買曬債卷都要排定隊俾小朋友讀, 人地唔牟利咩, 我覺得幫小朋友報學校真係個人喜好LAW, 咪係度批評人地係咪垃圾啦, 雖然未到最後我都唔知道自己個小朋友下年係咪會讀YORK, 不過我覺得每間學校都有佢既優勢之處, 最緊要自己點睇, 咪理其他人啦

回復 23# LPN 的帖子

LPN,唔好意思啊,借樓主個位問下你...

你係收到信定係電話通知架?

(嘻嘻,因為我都報左等左一個星期仲未有通知喔~)

Thanks!

哈!
我個仔都係呢間垃圾york出品, 今年k3...
今年考到既小學都唔算好垃圾呀...
已知有陳仁守, 聖若瑟, 禮賢 tt, 音小, 收左
九龍塘小學上星期second in 左, 等緊消息

其實每間學校都有優/缺點, 唔好咁話人地學校.....

醒目開學勳章

回復 25# 藤媽 的帖子

我係今日收到信架, 我地係12/11 in 既, 一路睇其他媽咪講都係8 日後就會收到信架啦. 你不如打去問下啦

回復 27# LPN 的帖子

噢!唔該晒!因為我番緊工... 我都係12號IN架!等我拿拿臨衝番屋企收信先!

THANKS!!! 祝我好運啦 嘻嘻

醒目開學勳章

回復 24# laurettata 的帖子

贊成, 去完佢個校舍真係好靚, d 老師又 nice, 個 arrangement 又好, 可能收得貴所以資源多 d 啦, 但佢學店得黎起碼我強烈感覺到自己俾人 manage 緊 lor.

醒目開學勳章

回復 28# miffy 的帖子

聽到你咁講真係開心哂... 多謝你!

醒目開學勳章

回復 29# 藤媽 的帖子

希望大家做同學仔..!

原帖由 cat8141210 於 11-11-21 06:39 發表

好明白得一個OFFER在手既感受.

你阿嫂何以見得YORK係垃圾?
咁搞笑既佢?

我唔係YORK既USER,
但係我唔覺得YORK係會"見人就收",
佢係貴但總會有人BUY,
我有去過YORK交N1表,
咪又係到今時今日都未輪到我INTERVIEW?

...

佢係話佢識得有小朋友係york出黎勁唔得....其實我都覺得以york既教學英文應該好ok先係。

其實我真係唔明點解咁多人鬧york??鬧york個班人有無去過york同考過york呢??如果無, 咁你了解d咩??如果有, 你又做咩報??

我有幫自己囡囡報york, 亦都收左, 因為佢係最早有offer, 其他間未知, 但觀呼咁多幼稚園interview, 我覺得york安排係最有heart的一間, interview之前, 佢真係安排一d老師, 小動物, 玩具同小朋友玩係大禮堂玩, 目的係warm up, 令小朋友interview時relax d 同易d發揮佢原有一面, 敢問有邊間幼稚園會咁浪費人力物力咁有heart去做呢d野??

我in過晒好多著名幼稚園, 全部都好快搞掂, 無warm up, 俾個場你自己上去玩就有!!

雖然最後我未必揀佢, 但我對佢印象不錯, 係一間有heart的幼稚園, 而且佢出來結果, 的確有口啤, 唔係英文好就係入到好小學, 想知點解咁樣會叫垃圾??

多謝各位呀,其實我in完都好鐘意。仔仔都好鐘意,特別係隻兔仔..哈哈...我都係改一改個title先唔好影響家庭關係....佢小朋友讀小學啦,九龍塘某某小學啦..唔係一線都ok架...我唔想講唔係就好似自己無口德啦

原帖由 chungmanchung20 於 11-11-21 16:29 發表

佢係話佢識得有小朋友係york出黎勁唔得....其實我都覺得以york既教學英文應該好ok先係。
哈哈, 咁你阿嫂又真係好有遠見同高見噃, 一個佢認為唔係好掂o既學生就等於呢間學校唔掂, (可能呢個學生只係考唔到心儀o既小學, 男女拔, 聖保羅男女........)教育署唔搵佢做顧問真係o徒料呀.hehe

‹ 上一主題|下一主題