用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點算好﹗自行15分收了是思源,但培僑取錄 ...
樓主: miuchung
go

點算好﹗自行15分收了是思源,但培僑取錄 [複製鏈接]

你朋友轉校是幾耐之前的事﹗Thanks.

你好好彩!俾我就撊思源嘞!阿妹唔使煩!哩種小一遊戲,一次已經夠你受啦

醒目開學勳章

我自己覺得,
除非你是公務員 or
份工收入十分穩定(不會受經濟衰退影響) or
大把身家 ,
否則有兩個小朋友的,
我都係覺得讀津校穩陣d。

一個小朋友,
一個月緊有辦法找到一萬幾千
俾佢交書簿雜費睇醫生及課外活動,
但兩個的話,
方面的心理壓力是很大的。

回復 21# miuchung 的帖子

你呢几點真係好吸引,希望天日我囡有好消息啦 !!!!
原帖由 ew911 於 11-11-19 23:31 發表
一定津校。
1.不用交學費
2.阿妹必入
最重要係小朋友入到邊間,就算學校吾谷,你都會谷(你一定吾想小朋友全班倒數第二或三)。不如找一間學校你滿意(你選它為自行一定吾差) 而你更有餘$培養小朋友課餘興趣。 ...

your situation is similar to mine 2 years ago, the choices were TSL vs the most wanted aided primary school in Shatin, i have 2 children as well.  finally, i chose the Shatin aided primary school, of course, TSL's offer is precious but my hubby didn't want to go through another kindergarter and primary school admission exercise, it's no fun at all.  Now my elder child is in P2, English explosure if not as good as that of TSL, but i do not need to care about the kinder application issues for younger child and there's a guaranteed admission, it's rather relaxed.

回復 1# chicchic 的帖子

But there will be many uncertainties for the coming secondary school allocation. Really a big dilemma!

我都有個SIBLING跟尾, 都報左自行25分應該收左,無睇結果,因唔會讀, 個小朋友既英文ORAL同READING都OK, 因選KINDER時有考慮英文條件, 所以唔想報中小, 雖然SIBLING未必收, 但唔想害左個小朋友既將來. 如果個SIBLING係OK的, 他都可以考到好學校, 可能個SIBLING有唔同既TALENT. 所以會兩個分開考慮. 總之KINDER時會給他們相同的資源, 其後要睇佢地自己的做化了.

可否分享點樣可以令津校小朋友d english 好d (compared tsl 呢d直資), 津校個語境真的好attractive.

原帖由 chicchic 於 11-11-21 14:05 發表
your situation is similar to mine 2 years ago, the choices were TSL vs the most wanted aided primary school in Shatin, i have 2 children as well.  finally, i chose the Shatin aided primary school, of  ...

25分?!

樓主不是old boy, 用15分抽中. 細ge 得10分, 同你ge 情況有 d 不同.  我估你有old boy or 宗教分或其他.. (有錯請分享指正)

原帖由 kinchani 於 11-11-21 14:41 發表
我都有個SIBLING跟尾, 都報左自行25分應該收左,無睇結果,因唔會讀, 個小朋友既英文ORAL同READING都OK, 因選KINDER時有考慮英文條件, 所以唔想報中小, 雖然SIBLING未必收, 但唔想害左個小朋友既將來. 如果個SIBLING係 ...

回復 31# yeewaibb 的帖子

因MOTHER是舊生, 又同一教會. 但可惜是中小.

多謝你們的回應。我小朋友無錯是15分抽中,該小學在荃灣區都很多人爭,約有40%上英中,真的很好彩。但兩間學校offer 的野完全不同。第一我非常喜歡培僑的語境,學習的靈活性,小朋友的自信、主動。學習重分析、思考。不想小朋友在津校參與什麼tsa, 呈分。有d媽咪為好成績要在方間找其他tsa補充練習,聽到都驚,當然妹妹都是一個很大的concern.

Hi Miuchung! 當年我大仔報小一時,我地揀定咗培僑,就連津小都無去交表,俾幼稚園校長鬧鬼!

今年輪到阿妹,當然要重玩這個遊戲,好彩阿妹醒D, 她有的選擇應該會比哥哥更多。

世事難料,唔一定要為細嗰個去限制大嗰個嘅選擇,揀間啱佢架啦!

回復 35# A-Mum 的帖子

A-MUM, 可否講下你仔仔在培僑讀成點,SO FAR 你是否滿意,師資好嗎﹖新校長如何,你細女好勁,點解吾跟亞哥讀培僑以方便照顧。好似好多問題,謝謝你回覆。

Hi! 阿哥 so far 讀得 ok 架。阿妹呢,一方面佢性格同阿哥唔同,另方面我地仲等緊多一間出 result,所以未肯定。

同一間係易照顧D, 不過亦怕兩兄妹一齊有比較。隨緣啦。

醒目開學勳章

原帖由 miuchung 於 11-11-21 18:06 發表
多謝你們的回應。我小朋友無錯是15分抽中,該小學在荃灣區都很多人爭,約有40%上英中,真的很好彩。但兩間學校offer 的野完全不同。第一我非常喜歡培僑的語境,學習的靈活性,小朋友的自信、主動。學習重分析、思考。不想小朋友在津校參與什麼tsa, 呈分。有d媽咪為好成績要在方間找其他tsa補充練習,聽到都驚,當然妹妹都是一個很大的concern....

大部分既直資學校都要考tsa嫁
我都有朋友個囝囝讀培僑, 佢話好小功課, 數學好淺, 英文麻麻,係升小三(2009)轉回荃灣津校

我都係頭痛緊.
小兒剛知道培僑收, 跟住就知道上水某band1小學收了(聽聞都多人入一間上水最出名的中學), 同埋校舍都好大, 係中學新校舍轉為小學用, 有兩個圖書館, 旁邊有個大私人屋苑.
妹妹出年出世, 出年係龍年, 實好難爭.
如果阿仔入北區小學, 妹妹他日必入.
同埋$$$, 我都怕有點貴(如果兩個入直資).
但老公講,
培僑的家長無得同這些津校小學比, 尤其是北區的(抱歉的說一句, 真的很多內地人, 唔知都時點教.... 用普通話? 用廣東話?). 的確, 參觀該校時, 很多內地家長...... 好明顯, 他們跟我的教導方法不同.
去到培僑, 都有內地及其他國籍人士, 但家長, 學生質素真的不同......
老公重話, 津校都係傳統一點, 我都覺得係, 培僑應可給一個生動活潑的校園生活給小兒.
唯獨是, 我覺得培僑的學生discipline(或者, 應講為, '過度自由')好似有點太loose......

真的不知點選擇......

原帖由 miuchung 於 11-11-20 13:03 發表
應該是個別學校早寄信。
培僑上年換了個好猛料的校長,油尖旺某BAND 1名校的校長,以往的愉快學習,現時勤快學習。
我這麼兩難是因為實在喜歡他的語言環境,小朋友很有自信,又presentable.我較喜歡活的教學,不想太填鴨式。
校 ...

我有同事個仔都顫培僑,佢話自上年轉校長後功課多了,每天約1.5小時完成,但很多課外書要讀看,他說紀律無問題,有朋友建議到學校門口睇放學,再同d家長傾下較實際。
‹ 上一主題|下一主題