用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 明天培僑出結果好緊張啊
樓主: miuchung
go

明天培僑出結果好緊張啊 [複製鏈接]

我覺得有進步, 講到明係五時後, 其實佢可以明天才公佈. 我覺特已經好有效率, second-in 完幾日就有結果.

原帖由 patrickBB 於 11-11-18 09:02 發表
我覺得有進步, 講到明係五時後, 其實佢可以明天才公佈. 我覺特已經好有效率, second-in 完幾日就有結果.

林文燦話18號公佈結果,一到18曰零時就公佈,咁至係家長的最大預期和體貼。培橋可以學下。
我話培橋是後知後覺,今早8時許才公佈下午5時會公佈結果!為什麼不是數天前呢?
我睇單憑校長一己之力,要改變行政運作和員工自動、自覺、自發做好事情的精神,真要一段長時間啊!
大家小心選擇!!!!!

林文燦好似11月5日second in, in 3xx人.
培橋要in 到11月13日, in 498人.

好難比較.  但當然培橋可以做得更好.

原帖由 easyman 於 11-11-18 09:19 發表

林文燦話18號公佈結果,一到18曰零時就公佈,咁至係家長的最大預期和體貼。培橋可以學下。
我話培橋是後知後覺,今早8時許才公佈下午5時會公佈結果!為什麼不是數天前呢?
我睇單憑校長一己之力,要改變行政運作和員工自動、自 ...

好聽些是有進步,有很大的改善空間。心底話是不滿意囉!

easyman easy D la !!!
需然大家都好心急,唔好有情緒啦.
唔等都等咗幾日,唔差o個幾個鐘
最緊要搵一間合適的小學給仔女.

大家加油!

英華咪重耐,12月先知2nd in 結果咋

原帖由 FiFi618 於 11-11-18 09:54 發表
easyman easy D la !!!
需然大家都好心急,唔好有情緒啦.
唔等都等咗幾日,唔差o個幾個鐘
最緊要搵一間合適的小學給仔女.

大家加油!

英華咪重耐,12月先知2nd in 結果咋 ...

唔好講啲唔講啲,英華點解要咁耐,係因為小朋友要見老師外,2nd in校長係見哂所有小朋友,先有最後的350人。

回復 7# easyman 的帖子

這位家長的言論是否偏激了一些? 就因為公佈的時間達不到你心目中的要求, 便將這間學校排到list的最後? 請問這是什麼理論? 難道為小孩選擇一間好的學校關健在於公佈的時間而否決了其它因素?
我也經歷過你們現在所經歷的, 非常了解家長們心急如焚的心情, 但請用心地想一想, 其實學校在挑選學生時是需要時間的, 名單列出後相信亦要經多次校對才能公佈, 為什麼家長們不能耐心等待, 上午公佈和下午佈有很大區別嗎?

大家都是太愛錫子女先會這樣,放輕鬆吧!

回復 2# ccycsy 的帖子

見微知著

明白家長的心急,我都急。

不過間間學校制度不同,我相信作為家長,應該以身作則,尊重學校的政策。等一等,也不是什大不了的事。

回復 30# fionacat 的帖子

同意, 你選擇這間學校, 就等如應同這間學校, 就要體諒同尊重學校既政策, respect 同 considerate 亦係教小朋友要做到既事. 如果唔應同, 其實都唔需要知道結果.

我不認同,所以將培橋放在list 尾。
請認同者繼續努力吧!

回復 22# easyman 的帖子

又話小心選擇又話 "見微知著", 如果收左, 係唔係唔讀呀??

回復 30# fionacat 的帖子

非常同意! 我覺得學校今次一早喺網頁講清楚已經做得好好! 如果真係好認同學校理念, 好想小朋友入讀呢間學校, 應該唔會因為學校遲咗公佈取錄名單而將間學校排到最後掛! 未免有點........

回覆 3# easyman 的文章

你可以不認同, 因為這是你的想法和選擇.

我祗能說: 急燥大多都會誤事, 反而機會會留給有耐心的人.

這是忠言,希望不會逆你的耳.

回覆 1# ccycsy 的文章

有改善空間是事實,沒有網址去提供意見亦是事實。
凡事有正反兩面,你支持的就是"忠言",我提出改善意見就被視為誤事和沒機會?
咁你慢慢享受這機會吧!
祝你的子女有機會被取錄!

回復 1# easyman 的帖子

你錯了, 今年我的孩子並沒有參加培僑的面試, 我是一個過路人, 偶然看見你發表的言論才回應了一下自己的看法.

對於你的回應, 我無話可說了!

回復 1# ccycsy 的帖子

其實我都好心急, 不過又會諗, 佢地話今日有結果姐, 又無話幾點鐘, 所以佢地都無錯既...

回復 1# kinchani 的帖子

正是。所有申請程序依足記定日期。還容許等後自行結果才作決定。

事實上,學校亦不可能滿足每一位家長的個別期望。

公道自在人心。

回復 1# chinglongmama 的帖子

請問你有無做過統計?
你怎可這樣武斷是個別家長的期望呢?
‹ 上一主題|下一主題