用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我放棄了…
樓主: Gloria_AY
go

我放棄了… [複製鏈接]

回覆 7# sheffield 的文章

我以前也是死硬派,兩公婆話曬有些知識,堅決小學前我們自己教,結果大部分科目60、70分。於是小四外判,成績大有進步。另外,朋友也是教師,因工作太忙,根本沒時間教子女,況且  學你話齋,老師講一句比你講十句好

原帖由 vincher 於 11-11-13 08:40 發表
我以前也是死硬派,兩公婆話曬有些知識,堅決小學前我們自己教,結果大部分科目60、70分。於是小四外判,成績大有進步。另外,朋友也是教師,因工作太忙,根本沒時間教子女,況且  學你話齋,老師講一句比你講十句好 ...

如果真係甘, 我都決定外判.

我對係孖架(小一), 唔外判我諗我會好快死 .

其實做媽媽既最緊要就係信得過自己,也要信得過你既小朋友。好多野睇你點睇嫁姐,少左對子女既教育,多左自己既休息時間,多左同子女純感情交流,可能仲好呢

hi, marian

我都一樣, 我諗隔離屋一定以為我虐兒, 有時真係好火, 但係佢真係唔到我發火都唔做...... 唉!  所以而家都係要搵人幫手....

醒目開學勳章 王國長老

我都一樣, 衰衰地都叫U GRAD, 無理由教唔到個小學生, 但鬼叫自己要返工, 真係時間有限, 跟得一樣就甩第2樣, 我更加唔想每逢星期六日都把握時間閉門自補, 我會唸: 咁我生佢出黎為咩呢?!

雖然補習班老師唔可以盡信(而家小學功課唔簡單呀), 咪之後自己再跟LOR, 我無偷懶架

原帖由 vincher 於 11-11-13 08:40 AM 發表
我以前也是死硬派,兩公婆話曬有些知識,堅決小學前我們自己教,結果大部分科目60、70分。於是小四外判,成績大有進步。另外,朋友也是教師,因工作太忙,根本沒時間教子女,況且  學你話齋,老師講一句比你講十句好 ...

醒目開學勳章 王國長老

加油加油!
你搵工搵成點呀?
原帖由 miriam 於 11-11-11 05:52 PM 發表

Charlotte_mom

我家小姐又係有問題, 我全職湊住佢壓力大到坐係度喊, 隔離左右當晒我係癲婆, 日日打打鬧鬧, 考試測驗時發晒癲, 完全生人勿近 feel..........

今年外判我輕鬆好多, 加上補習社老師好好, 講到明囡囡 ...

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Charlotte_mom 於 11-11-18 13:09 發表
加油加油!
你搵工搵成點呀?

我都想加油, 但囡囡 "鑊鑊新鮮鑊鑊甘"...........係學校又有兩單勁野............

見完工等消息, 都唔抱太大期望.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

I only expect 補習社 to help monitor my child's daily homework, and revise dictations if there's still time left.  For exams and tests, I help her to prepare for them.  For these, I don't reply on 補習社.

Offloading daily homework to 補習社 does help release my pressure a bit.

回復 5# vincat 的帖子

我試過火到趕兒子出門口,最離譜一次,把他的頭撞到牆上!
事後非常後悔,覺得自己患了躁狂症……所以都是放手吧!太傷母子情

我認同你的說法,我朋友是教琴的,但她也教不到兒子,,兒子要給別的鋼琴老師教,而我自己的兒子也令我好hurt,每次我教他功課(小五),他都表現得好憫好不耐煩,又不相信我所教他的,我講時佢根本沒有在聽,我有時真的是好激氣,小四時到試過到補習社補過3個月(兩間),但補習社質數好差,所以之後吾再補,而家有個吾錯的補習老師上門補,,但只是一星期補一天,好過冇補,誰叫個仔吾聽自己教!!

原帖由 Yanamami 於 11-11-8 23:17 發表
唔需要禁硬頸去堅守一d不必要o既原則o丫.  你o既出發點好明確亦好正, 但.....世事總有好多外在因素影響成個效果.

有無聽過唔係識講英文o既西人一定教得好英文?  教要有一套方法去教, 而且人夾人.  有時d$係要俾人賺 ...

醒目開學勳章 王國長老

我聽過有個theory, 叫"易子而教" (<--好似係咁), 意思係話, 交換個小朋友黎教, 就會知道自己平時有咩不足, 教人地個仔亦唔會火, 又唔會太subjective
我估就似你咁講, 自己教琴教唔識自己個仔, 自己教游水就唔會教自己個女咁
原帖由 cccolin 於 11-11-19 12:49 AM 發表
我認同你的說法,我朋友是教琴的,但她也教不到兒子,,兒子要給別的鋼琴老師教,而我自己的兒子也令我好hurt,每次我教他功課(小五),他都表現得好憫好不耐煩,又不相信我所教他的,我講時佢根本沒有在聽,我有時真的是好激氣,小四時到 ...

樓主, 樓主,

如果自己不用返工, 有時間, 又懂得教, 應該一定係自己親力親為。 外判將責任交比人, 人地只識得計完時間就走人。

我不用返工, 學歷一般, 但勝在有 bk, 次次有問題就打上 bk發問, bk媽咪一定幫到你。現在小五了, 中文普科都唔洗煩, 慢慢來, 加油。

先講明我小朋友是很蠢, 要教幾十次先記得, 但我勝在有時間, 當佢係【弱智兒童】, 不厭其煩慢慢講多幾十次, 我仲當自己係 【弱智老師】自娛自己, 咁就會做得開心些。 我經常自言自語 :無計啦,鬼叫係自己生咩, 你唔理佢, 仲有邊個會緊張上心理佢。

樓主, 忍耐下啦, 唔好以為比錢鬼佬就得啦, 【因材施教】個仔係你自己, 你自己每天教他幾小時係最好, 勝過外判來 hea , 仲可以享受親子樂趣。

bk 要返工媽咪無時間, 求外判, 無可口非。

==================

教小朋友時, 遇到很多問題錯折, 我都試得多, 記得小一小二時, 我比樓上的家長還要來得狠毒, 傷害了小朋友身體 (流血), 教授小一中英文科好Yim- 悶, 好低能, 教得好辛苦, 我日日一邊教, 一邊合眼訓, 我堅持,  到小三開始, 我再無體罰, 我再無趕出門口, 我全停, 佢開始大個了, 佢開始識唸啦, 佢在校有自信。

希望樓主不要放棄。

教細路功課真係教到人都癲。

有時可能適當的抽離對大家都有好處。

樓主,

我明白你的苦況.

事關我屋企o既大小姐都一樣.  自問我可以應付小學程度課程, 以前又話晒做senior,而家連呢d野都manage 唔度,  加上班嫁黎香港班 c6 吋爆你識英文都只係咁, 再黎一個鐘意踏住你弱點認叻o既姑仔, 自己都好up.

對我黎講佢連功課都做到無得休息無得玩, 連搵個補習老師幫下佢都無時間. 我只有繼續頂住...... 

by the way, 咁o既教育制度攪到小朋友叫苦, 大人都有情緒病, 有遊行我一定會去.

自己教太傷感情;比人教好D

回復 34# jollyma 的帖子

我的朋友孩子不是全級頭幾名,便是班長,朋友問起佢成績,只好說是合格,其實強差人意,每逢考試週我都要請假温習,俗語說人比人比死人,但不求佢成績好,只求合格都不是容易的事,我的孩子優點是健忘,不小心,不集中和懶,現正考試中,温多些又要求多多,要休息及看電視,樓主做的我己做了,今次派成績表看來又是滿光紅 我的生日愿望是佢快些"開竅"

回復 38# smallfoothk 的帖子

我的生日愿望是佢快些"開竅"...哈,上年我都係許左呢個願望.

回覆 1# TINGMUM 的文章

[開竅].......我已等了四年 , 由第一年家長會 , 老師話佢得的 , 聰明的 ...只要多用功 , 入硬精英班 , 到今年家長會 , 不同老師但講相同評語 , 我都係答果句 [ 等更佢開竅 ] .
‹ 上一主題|下一主題