用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍靈糧堂幼稚園k1
樓主: 宅媽咪
go

九龍靈糧堂幼稚園k1 [複製鏈接]

回復 19# landierw 的帖子

THanks! 通常問家長咩問題架? 難嗎?

Harris mama, pls check PM

原帖由 piglet1212 於 11-11-2 22:41 發表
我仔係九龍靈糧堂幼稚園讀緊N1,下年會升讀K1全日班,呢間學校我覺得好好,包括老師,嬸嬸,校長,主任,校車員工...佢地真係攞個心出嚟為教育,老師會好留意小朋友嘅情況,包括上課及身體狀況,會傾番小朋友係學校嘅學習情況, ...

回復 21# adaho43 的帖子

唔難,傾下偈,我個時問點解申請呢間學校

我聽日in呀﹗3PM

回復 22# CatEgg 的帖子

已check, pls check it too

有無今日in咗嘅家長可分享一下呢?

回復 23# racleong 的帖子

因為N1嘅小朋友直升上N2, 所以就少位啦!

1500個申請,半日班共收90人,全日班會收20人﹗
面試大約用50分鐘左右,無限幾多人一齊入去,建議父母一齊去,可以一個負責排隊,一個陪小朋友玩~~

到咗之後,會係停車場等,學校有安排位置俾家長坐。旁邊係playground,小朋友可以係度玩。

之後會分批安排上5/F報到,有安排玩具俾小朋友玩,當時我就負責排隊,老公就同個仔玩﹗稍後就會分批入另一個房,主要係分流,係度無野做的,都係有地方俾小朋友玩。

老師會安排行樓梯落3/F,係果度等面試﹗老師的問題都好簡單,都係一般果D,會要小朋友推車仔,認一個生果。仲會有一本教英文字母的書。我唔知老師會點問,因為我個仔一打開書就自動波係度講D圖片係咩﹗
老師會問家長對小朋友有咩期望﹗老師會送一盒蜜糖星星俾小朋友。有一份不記名的問卷要填。

最後,會分批上4/F樓,校長present一個大約10分鐘的簡介會,整個interview就完結﹗

你講得都好清楚!
咁你聽唔聽到校長話幾時通知收唔收呀?
因我一個去聽, 所以聽唔清楚呀!
Thanks!

原帖由 MiniCooperS 於 11-11-4 23:54 發表
1500個申請,半日班共收90人,全日班會收20人﹗
面試大約用50分鐘左右,無限幾多人一齊入去,建議父母一齊去,可以一個負責排隊,一個陪小朋友玩~~

到咗之後,會係停車場等,學校有安排位置俾家長坐。旁邊係playground,小朋友可以係度 ...

My interview time is 9:30 and i arrive at around 9:05am! I can go 5f directly even i arrive early!

The interview is smooth and ask my girl to push the toy car, recognize the fruits! Also ask her to point the eyes and nose, luckily she can answer all!

I choose the whole day class! Did any parents remember that if the full day class is full, can we choose half day class if we really get an offer? I forget whether the school offer such option or not!

之前填form是有選擇志願的, 好像是如full day滿了, 會入你第二志願的, 如入選的。

另請問是否11/12日放榜?如何通知我們?

校長話如12號前未收到信的話,
可以打去學校問!

Do you mean 12th Nov? I forget the date!

11月12日書面通知﹗

11月12日書面通知﹗

阿仔今朝一早in.佢玩得好開心,但到見老師就卦住望人地後面個枱小朋友,成日想走咁,結果當然問咩都唔答 .老師好好笑容滿面.

我都有d mix up, 門口個牌寫住12號放榜, 但校又話12前會收到信....

i asked the principle, she said will send the letters on Nov 12.
so i guess we will received the letters a few days later.

interview 當日感覺學校安排都幾好~ 雖然要過程要上上落落,但眼見校長老師嬸嬸個個都臉帶笑容~ interview 時老師亦好有耐性、好親切問囡囡問題~ 雖然坊間都話佢課程淺,但如果佢收我囡囡,我都可能會揀哩到讀,希望囡囡有個開心童年為首~~
‹ 上一主題|下一主題