用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 現在的循道如何呢?
樓主: Lovelybbs
go

現在的循道如何呢? [複製鏈接]

但我都奇怪喎, 連續兩日都要寫5句??? 我個人覺得學校應該係每日寫一句, 一星期先會交一次架喎(因為佢係寫第幾週 第幾週咁架喎) 點會連續兩日都要寫5句??? 咁咪即係兩日要做2週嘅嘢?

原帖由 ElizabethLAI 於 11-11-2 15:32 發表

精采,今天又有每天五句(測驗前連續兩天如是),還有常識詞語六個,數學工作紙(前後兩面)及其他!問你點死!

原帖由 aquarius828 於 11-11-2 16:04 發表
ElizabethLAI:
想請問你係唔係2A班? 我有無記錯?

另: angiefungma, 你小朋友又係乜班呢?

Yes, you are right.  My son is in 2A.  angiefungma's daughter is in the same class.  Oh no, more accurately, she is in the same hell.

原帖由 aquarius828 於 11-11-2 16:08 發表
但我都奇怪喎, 連續兩日都要寫5句??? 我個人覺得學校應該係每日寫一句, 一星期先會交一次架喎(因為佢係寫第幾週 第幾週咁架喎) 點會連續兩日都要寫5句??? 咁咪即係兩日要做2週嘅嘢?

...

咁你就明白我地呢班功課安排係幾咁妥善啦!

兩位好, 我真係一頭霧水丫.....

我識得一個讀2a班嘅媽咪, 佢都有問我地班多唔多功課, 我話多丫, 但佢竟然話佢地唔多功課, 日日都係5樣到, 佢仔仔好快就做哂... 我仲話你地真係幸福... 但點解同班嘅家長會咁大分別嘅...

原帖由 ElizabethLAI 於 11-11-2 16:18 發表

咁你就明白我地呢班功課安排係幾咁妥善啦!

原帖由 aquarius828 於 11-11-2 16:04 發表
ElizabethLAI:
想請問你係唔係2A班? 我有無記錯?

另: angiefungma, 你小朋友又係乜班呢?

對呀,我同Elizabeth lai 個仔係同班㗎,我個女暫時仲起地獄嘅邊緣,但長此下去,佢好快都會跌落地獄,永不超生!>~<"
悲哀~~~

原帖由 aquarius828 於 11-11-2 16:24 發表
兩位好, 我真係一頭霧水丫.....

我識得一個讀2a班嘅媽咪, 佢都有問我地班多唔多功課, 我話多丫, 但佢竟然話佢地唔多功課, 日日都係5樣到, 佢仔仔好快就做哂... 我仲話你地真係幸福... 但點解同班嘅家長 ...

傳說中,我哋有一位男同學係放學前已經做晒功課,但大部分同學都係"活在痛苦之中"~~~

其實我哋班嘅功課量最大嘅問題係唔平均,如果平均d的話,我係完全可以接受㗎!

其實我地班都係屬多功課架, 我要成日叫我個仔快d做丫, 真係叫到我自己都覺悶, 我隻仔都係要人幫, 成日要我係隔離, 佢d功課直頭唔會係導修堂好到, 我問佢, 佢次次都話老師叫佢唔知做d乜, 總知最後話我知:做唔到囉! 我地班每日功課都好多時都10+ (連改), 好則時都7~8樣... 我只覺得係做完功課就要瞓覺果種, 因精神真係好緊要, 唔可以太夜瞓

原帖由 angiefungma 於 11-11-2 16:29 發表

對呀,我同Elizabeth lai 個仔係同班㗎,我個女暫時仲起地獄嘅邊緣,但長此下去,佢好快都會跌落地獄,永不超生!>~

原帖由 aquarius828 於 11-11-2 16:40 發表
其實我地班都係屬多功課架, 我要成日叫我個仔快d做丫, 真係叫到我自己都覺悶, 我隻仔都係要人幫, 成日要我係隔離, 佢d功課直頭唔會係導修堂好到, 我問佢, 佢次次都話老師叫佢唔知做d乜, 總知最後話我知:做唔到囉! 我 ...

到咗呢一這刻我只可以講,我會頂硬上,可以做幾多就做幾多,盡力而為,測完驗再調整戰術,大家一齊為測驗努力吧,祝大家嘅小朋友也有好成績^^

回復 1# angiefungma 的帖子

係丫!

我都覺有時要改策略, 總知, 攪掂個測試先啦! good luck everybody...

我個仔都係2A玨,我都覺得功課有時都幾多, 而且安排得好奇怪, 一日可科科都寫生字, 數學2張工作紙, 另一日, 可以無數學功課, 默書測驗前都好多功.
不過佢大部份時間都係學校做完返來, 佢同我講佢小息會留係班房做功課, 做完先去玩, 加上導修堂就可以做曬(佢做功算快,不過D字就寫不太靚),因為想返屋企有電視看,但是中默內容及常識考試範圍實在太多太難啦, 要花好多時間溫,溫極都唔識唔記得!

原帖由 angiefungma 於 11-11-2 16:32 發表

傳說中,我哋有一位男同學係放學前已經做晒功課,但大部分同學都係"活在痛苦之中"~~~

其實我哋班嘅功課量最大嘅問題係唔平均,如果平均d的話,我係完全可以接受㗎! ...

原帖由 karinaws 於 11-11-2 17:16 發表
我個仔都係2A玨,我都覺得功課有時都幾多, 而且安排得好奇怪, 一日可科科都寫生字, 數學2張工作紙, 另一日, 可以無數學功課, 默書測驗前都好多功.
不過佢大部份時間都係學校做完返來, 佢同我講佢小息會留係班房做功 ...

嘻嘻,真係唔好意思,被你發現我講緊你個仔。起學校會咁勤力做功課嘅全班可能得佢一個咋!多數都係返屋企先會做,我個女就通常導修堂做到一半功課,如果撞正各科都要寫生字,佢就會表現得好唔耐煩啦@@

聽你地咁講,真係班班唔同,我地之前係下午班,由小一至今都未寫過常識詞語,我反而覺得奇怪,自己要求小朋友寫,因為通常測驗考試都有填充,大意起來抄都抄錯,故寫熟D又可以豐富下詞彙,遲啲填充可能冇字簡,適量寫下都好架!唔洗我地到要考時溫唔切。中文我地一星期好似寫一次度,最多十個,依家仲要沒有課外補充,做少左,數學通常在導修堂完成了,有些難題老師在課堂時已經幫忙解決,所以每天回家可以較快完成功課。 我地班真係好似少啲功課喔!

原帖由 loveAM 於 11-11-2 23:36 發表
聽你地咁講,真係班班唔同,我地之前係下午班,由小一至今都未寫過常識詞語,我反而覺得奇怪,自己要求小朋友寫,因為通常測驗考試都有填充,大意起來抄都抄錯,故寫熟D又可以豐富下詞彙,遲啲填充可能冇字簡,適量寫下都好架!唔洗我地到 ...

其實我明白老師要佢哋寫常識詞語嘅用意係為佢哋好,只係當功課數量不平均嘅時候,就會覺得好痛苦囉。
至於讀寫樂我哋已經做咗一次,詞語我哋有時一星期寫一次,有時兩次,最多寫11個生字。數學科我唔係咁想提囉..........@@
而最慘嘅係,默書之前一日總係會好多功課做囉,所以我會好早就開始同阿女温書。

對我個女嚟講,都未至於好大困擾,但係都會希望功課數量真係可以平均d,不過,我都知無咩希望囉........

睇你的講功課講得咁熱鬧,我又插幾句先.睇來原本下午班既功課真係少過上午班.我小朋友係三年班既,原本係下午班,由小一至小三,我的都唔覺得多功課,可能講出來俾人鬧,哈....,平均4-5樣,間中禮拜五會有7-8樣,從來未試過寫常識生字.測驗同考試之前好少功課,好似尋日,我的得一樣功課,就係生字簿,其他科無功課,老師叫hard working.伊家雖然轉左全日,時間少左,但係因為有導修堂,做左部份功課,返來得2-3樣,所以都好快完成,所以我既小朋友總可以睇卡通片.我成日同我囡囡講,你真係好幸福,因為其他學校既功課相對多好多.

多謝你地意見, 大家要努力呀, 循道係一間好好既學校, 呢個我可以肯定, 你們的努力不會白費.

新校長剛上任,能否帶領循道尚言之過早,需要俾時間佢.不過好彩有一幫盡責及有愛心的老師及主任,以前的王校長經常稱讚,我也親耳聽到新任林校長話:"循道的老師真係好好,我都俾佢的既熱誠所感動." 相信林校長都係有心搞好學校既,所以大家一齊努力,多向正面既野諗,正能力好重要,加油!

路過又插下咀先, 我由day 1 抽中循道時, 已經灌輸我仔仔循道係好學校, 出名少功課, 多假期, 所以到左今日佢都係咁樣同人講, 我冇在他面前講好多功課之類的說話, 只會話如果佢咁少功課都做唔好, 測驗考試成績差, 就要去d好多功課的學校, 每次聽完之後就會勤力少少, 做好少少。
我會讚仔仔 "你對我真係好, 知道媽媽返工辛苦, 自己已經做好功課,冇等媽媽放工先做功課, 只是俾我檢查, 俾媽媽多d時間休息, 多謝晒。"佢會好開心, 做得醒目d。
有時聽到鄰居的小朋友的學校有3測3考, 我又會同仔仔講, 我地真係好彩。
有時又聽到鄰居的小朋友為左功課俾媽媽罵得好甘, 我又會同仔仔講 "你做得好好, 唔使媽媽怒氣, 真乖仔。"
大家發放多d正能量, 大家都開心d啦。記得, 講一次唔夠, 要work就講多幾次, 小朋友好受, 想效果強d, 攬下佢再講, 笑晒。
Cheer Up!!!

我都係路過的.  只係想講...其實由舊年半日制轉左今天既全日制.  我覺得功課量都係差不多.  冇多冇少.(不喜勿插)

但唯一大家感覺功課量多既...可能係轉全日制後...小朋友在家時間少左...變相做功課既時間相對都少左.  結果係要每天都好趕好充忙咁完成功課.  好似冇時間溫習一樣.

其實...功課都係溫習既一種.  假若老師唔比咁多功課...學生可能會好休閒.  皆時又未必有好成績.  冇好成績家長又未必喜歡.  功課多與少好個人.  亦都好視乎小朋友既自覺性.  

入讀循道前真係應該要有心理準備.  但既然有幸入讀.  點解唔搵個辦法幫小朋友盡量配合學校呢?  發揮正能量給小朋友.

原帖由 hellokitty2002 於 11-11-3 17:19 發表
我都係路過的.  只係想講...其實由舊年半日制轉左今天既全日制.  我覺得功課量都係差不多.  冇多冇少.(不喜勿插)

但唯一大家感覺功課量多既...可能係轉全日制後...小朋友在家時間少左...變相做功課既時間相對都少左 ...

功課事實上是多了.我大兒子六年裡都沒有英文打字功課,就算打中文,字數亦遠少於現在二兒子的要求.以前沒有E-dict,中文智愛平台不做也不會當欠交,也沒有SmartABC,也從來未做過常識詞語,更不用二年級學從前是三年級的中文課文...

昨天我和學校教育心理學家談過,她也說曾反映過,不過當然是沒有改善.我只是覺得現在的教育生態很扭曲,在殺校的陰霾下,學校間的競爭愈演愈烈,甚麼全人教育,拆牆鬆綁,求學不是求分數等都變成空談.

當然,不同背景,不同際遇及不同價值觀等都會帶來完全迥異的結論,這也是自然不過的事.

‹ 上一主題|下一主題