用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 接近1歲但還未識說話, 只識講BB話, 是否正常? ...
樓主: pochaccong11
go

接近1歲但還未識說話, 只識講BB話, 是否正常? [複製鏈接]

未夠一歲想佢識講咁多嘢?

我想問你的擔心係...........

怕你個BB唔係神童

sorry!我好似太直接!

真係唔洗擔心,今年三月我仔兩歲,都只係講到好少單字,車車奶奶街街,好少叫媽媽,去健康院見姑娘話發展好似遲左所以要見埋醫生,醫生比玩具問佢野,佢只顧玩手上的車仔,其他野無理無講野當醫生透明,醫生話語言和理解能力delay了半年,排期去大口環兒童醫院做詳細評估,醫生話排四個月左右,叫我等醫院聯絡,但自己心急,揾左機構的語言評估,$800做完評估,言語治療師都話有delay, 咁我自己都覺得有,因為見到同月份的小朋友都講到句子,所以六月開始上個人語言治療班上左四堂,又唔覺有進步,停左,點知停左之後,佢開始講多左野,我又未揾到其實言語治療師上堂,所以我又想觀察下佢先,其實五月時(26個月大),已經揾左pn比佢插班,返左兩個,七月頭好似突然發力,講多左好多野,我估係學校教佢,和係同學仔溝通時學習的,點知老師話佢係學校唔講野,可以朝九晚四只講一兩句(返全日pn), 老師又話我個仔特別,但又講唔出係咩事,但老師又話唔似自閉,嚇死我。好彩係七月突然發力,一個月已經進步好大,八月頭醫院話有位做評估,個評估好詳細,結果係各方面發展正常,只是小肌肉發展delay左兩個月,無須跟進,宜家十一月,已經講到好多野,句子,對答都ok, 你想佢講少d都難,(轉左校)老師都話佢講野無問題,都主動發達。
所以唔好咁快就擔心,but如果健康院可以refer做詳細評估就更好,政府醫院做得好pro.

我想話我囡囡13-14個月已懂得講好多生字,又會a-z,1-10等,但之后幾年下來,而家同期小朋友的說話能力已差不多。

所以我信每個小朋友初段發展有快有慢,最終都是差不多的,所以請relax
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回復 27# brrbaby2007 的帖子

My Child started call me 'ma ma' when my chlid get to 2 years old. so don't worry, every kids are different!
‹ 上一主題|下一主題