用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: coracora
go

校園暴力事件 [複製鏈接]

我路過ga, 我覺得大家需要團結, 一起為自己小朋友的安全, 向學校反映, 大家將自己心肝寶貝給學校教, 現在連他們的安全都已經受到威脅, 不敢想像他們7小時, 班小朋友點面對, 小朋友一年班, 6 歲咋, 心驚膽跳返學, 一小息就開始驚,作為家長的妳, 相信絕不能再畏縮, 現在未受傷害的家長們, 如果再下去, 下一個有沒有機會是妳的小朋友呢?

原帖由 CMMANDY 於 08-11-21 12:17 發表
我路過ga, 我覺得大家需要團結, 一起為自己小朋友的安全, 向學校反映, 大家將自己心肝寶貝給學校教, 現在連他們的安全都已經受到威脅, 不敢想像他們7小時, 班小朋友點面對, 小朋友一年班, 6 歲咋, 心驚膽跳返學, 一 ...

hi CMMANDY
唉,你路過都有同感呀!
今朝呀囝一起身就同我講.尋日又被打.仲要係打心口.(因三.四都吾響香港)真係冇果個小朋友符.我已經有d火滾.

今天第一次到學校接小兒放學,一放學就聽小兒說在英文課時有一個同學住心口,好似比人打完 .小兒說老師也知道.個人覺得一班同學應該唔止得一個同學比人打,只是自己的兒女沒有回家說,現在有同學被人打,大家最好問一問自已的兒女是否被打的一群,如果是的應大家一起投訴給校長知,如沒有人投訴或得一至兩個學校跟本不會理會的.

原帖由 coracora 於 08-11-21 12:27 發表

hi CMMANDY
唉,你路過都有同感呀!
今朝呀囝一起身就同我講.尋日又被打.仲要係打心口.(因三.四都吾響香港)真係冇果個小朋友符.我已經有d火滾. ...

作為父母, 聽到都肉痛,  咁搞法, 真是點會有精神讀書呀! 望唔俾人打個日, 已經開心

原帖由 EmilyChu 於 08-11-21 16:11 發表
今天第一次到學校接小兒放學,一放學就聽小兒說在英文課時有一個同學住心口,好似比人打完 .小兒說老師也知道.個人覺得一班同學應該唔止得一個同學比人打,只是自己的兒女沒有回家說,現在有同學被人打,大家最好 ...

如果係我, 我諗我會約班主任, 校長一齊見面, 另外影定d證據, 大家講清楚, 我都唔想搞到去教署架

原帖由 coracora 於 08-11-21 12:27 發表

hi CMMANDY
唉,你路過都有同感呀!
今朝呀囝一起身就同我講.尋日又被打.仲要係打心口.(因三.四都吾響香港)真係冇果個小朋友符.我已經有d火滾. ...

原帖由 CMMANDY 於 08-11-21 16:32 發表
如果係我, 我諗我會約班主任, 校長一齊見面, 另外影定d證據, 大家講清楚, 我都唔想搞到去教署架

dear all
今日接仔放學.仔又話被精乂病同學用支鉛筆篤心口.我即刻火黎.帶呀仔入學校搵校長.響門口見到副校.即刻同佢講.跟住入到去見埋班主任一齊傾.佢話知道打人事件後已經了解過件事同埋同佢家長傾過.已經小息及午飯時間盡量5比呢個同學單獨自己一個人.佢話有時5睇得咁多.我話係咪要發生更嚴重ga事例如流血先會再特別d處理.跟住副校話下星期再睇緊d個同學.我話如果再黎多一次.你5理我就自已處理

原帖由 小魔怪媽咪wendy 於 08-11-20 11:57 發表
老師只係簽了名

hi小魔怪媽咪wendy
你是那位同學ga媽咪(如果5方便公開).可否pm話可知.

原帖由 CMMANDY 於 08-11-21 16:32 發表

今日呀囝放學成個人單哂.問佢發生物事.佢話又比你打.唸住同校長講.點知校長(彩)都5(彩)你走左去.我個人覺得係5係得我一人投訴都癈事理你.

我太耐無上黎,原來發生這事!
我明早問問仔仔,如果有打過我仔仔我就報警處理...

Nathan Wong Daddy

coracora,

校長唔想理, 咁即係點呢 , 妳仲俾機會學校?雖然好明白真是好倆難 , 但咁ga形勢, 我估我會打去教署, 了解下仲有沒有辦法.

CMMANDY

原帖由 coracora 於 08-11-21 18:13 發表

dear all
今日接仔放學.仔又話被精乂病同學用支鉛筆篤心口.我即刻火黎.帶呀仔入學校搵校長.響門口見到副校.即刻同佢講.跟住入到去見埋班主任一齊傾.佢話知道打人事件後已經了解過件事同埋同佢家長傾過.已經小息及午 ...

原帖由 nathandaddy 於 08-11-22 02:32 發表
我太耐無上黎,原來發生這事!
我明早問問仔仔,如果有打過我仔仔我就報警處理...

今日番學校課外活動.上完足球堂.果位同學同我(勁啤)超過1分鐘.救命呀!都5知係物野小朋友黎ga.(因為佢一路都跟住我個仔.我鬧呀仔5準同佢玩)跟住出黎就勁啤我.我會比多一次機會佢同等副校及班主任點講再決定.

原帖由 CMMANDY 於 08-11-22 12:32 發表
coracora,

校長唔想理, 咁即係點呢 , 妳仲俾機會學校?雖然好明白真是好倆難 , 但咁ga形勢, 我估我會打去教署, 了解下仲有沒有辦法.

CMMANDY

...

CMMANDY
我夠知可以打去教署啦.咁即係玩大佢.但我個仔仲要響樹讀書.5係讀一年.宜係讀六年.
我暫時未有咁ga膽量住.

?佢(勁啤)你,你有無見到佢啊媽呀,唔知D父母點教.好似之前佢去所時屙D尿落同學仔條庫到,今次又唔知邊個唔好彩啦.

原帖由 coracora 於 08-11-22 21:53 發表

今日番學校課外活動.上完足球堂.果位同學同我(勁啤)超過1分鐘.救命呀!都5知係物野小朋友黎ga.(因為佢一路都跟住我個仔.我鬧呀仔5準同佢玩)跟住出黎就勁啤我.我會比多一次機會佢同等副校及班主任點講再決定. ...

[quote]原帖由 EmilyChu 於 08-11-22 22:25 發表
?佢(勁啤)你,你有無見到佢啊媽呀,唔知D父母點教.好似之前佢去所時屙D尿落同學仔條庫到,今次又唔知邊個唔好彩啦.

...

coracora
其實你會唔會同李同學的媽媽講下,他的仔的行為,叫她好好
敎仔.
原帖由 coracora 於 08-11-23 22:36 發表

真係5明,一個6歲ga小朋友可以做出一d咁ga行為.(呀仔噚晚訓覺時同我傾計不自覺地講左一d非常嘔心ga野我知.當然呀仔5覺得有乜5妥)(故仔5出得街)等我引証下係咪有件咁ga事再pm話比大家知.個仔曳成咁.而家長可以當冇事 ...

我的囝囝同嗰個同學同班,囝囝同我講嗰個同學成日搶佢嘅水飲同搶零食,有同校長投訴過,佢話俾D時間佢處理,但到而家都有咁多小朋友被嗰個同學傷害,真係好頭痛,我們應該全部家長一齊同校長投訴,俾多D群眾壓力佢,佢學校無可能唔處理.

原帖由 video_ming 於 08-11-23 23:11 發表
coracora
其實你會唔會同李同學的媽媽講下,他的仔的行為,叫她好好
敎仔.

hi video-ming
正如我上頁所講.佢媽媽見到我地d家長.西口西面好似成村人得罪佢咁.如果同佢講叫佢好好教仔.我唸響學校門口惡交都有份.我覺得正如happy138所講.如自已仔仔有份被蝦ga家長一齊團結d投訴.校長想5理都5得.

coracora,  

check pm pls.

CMMANDY

原帖由 CMMANDY 於 08-11-24 11:00 發表
coracora,  

check pm pls.

CMMANDY

今日呀仔放學好開心咁話."佢今日好乖冇打我呀"真係比佢激死.
副校&班主任好似又做左d野.第一同第三個小息班主任都叫問題同學跟住佢.第二個小息就帶左佢去社工度傾計.等佢冇小息.聽落覺得咁ga安排幾好.但就覺得問題同學又有d可憐.連小小ga作息時間都冇.點都好希望咁ga安排維持一段時間.等過左去5好將我個好作為目標.等我可以休息下.

有D反應係好事 , 希望情況有好轉, 另外妳都要留意星期六, 課外活動時ga情況, anyway, 學校最緊要注意到, 有誠意去幫大家解決 .

原帖由 coracora 於 08-11-24 17:14 發表

今日呀仔放學好開心咁話."佢今日好乖冇打我呀"真係比佢激死.
副校&班主任好似又做左d野.第一同第三個小息班主任都叫問題同學跟住佢.第二個小息就帶左佢去社工度傾計.等佢冇小息.聽落覺得咁ga安排幾好.但就覺得問題 ...
‹ 上一主題|下一主題