用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12 網結果
樓主: 雲牛
go

12 網結果   [複製鏈接]

dereklg 發表於 17-6-13 13:02
持唔持續性,就要睇下奶媽會唔會搵佢 D 小師妹教飛,將D 騎呢政策推入去SF,積極拜訪母校,首當其衝食到應 ...

你講既野,要預左。

其實“十年”入面既本地蛋予想,已經中很多。

呢D 改變,理論上官校先行,津校/直資但商家佬揸莊既一定爭先,最後係教會學校。

走著瞧。

retriever 發表於 17-6-13 13:51
你講既野,要預左。

其實“十年”入面既本地蛋予想,已經中很多。
官校行先? 唔一定.

香港有近7成小學推普教中, 但官立小學, 無一間係有全面普教中, 頂多只會一級有一至二班普教中班

咩學校最配合政府政策, 睇吓咩學校最落力推普教中, 當年出埋聲支持國教, TSA就知
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-13 14:08
官校行先? 唔一定.

香港有近7成小學推普教中, 但官立小學, 無一間係有全面普教中, 頂多只會一級有一至二 ...

可否點明D? 邊D學校最支持政府?

又點解官校無爭先行政府政策?

hkpapa852 發表於 17-6-13 11:54
其實777既影響力, 係自行階段已經出咗嚟....... 不過唔係咁多人知.

知道既人, 通常會將SF放乙2
1月發生便利店買厠紙事件,而且當時其實未真正投票,但民望一直係薯片領先,唔排除有人因此而唔選SF。

但而家777當選,明星效應下,下年SF一定多人選。

幫小朋友搵學校都攪到咁政治化! 香港應該好快可以步寶島後塵!

ok3 發表於 17-6-14 11:14
幫小朋友搵學校都攪到咁政治化! 香港應該好快可以步寶島後塵!

Couldn't agree more !

大家經常形容12網是天與地,但睇完呢個主題後發現有學校的口碑有改變,會不會好D呢?,將來有冇可能多個安全網選擇?

點解無人提張凝文呢?

佢係咪都係寶校?

官立嘉道理同張凝文, 邊間好d

vinvin901 發表於 17-9-21 16:10
點解無人提張凝文呢?

佢係咪都係寶校?

張凝文部份學生係來自保良局,係紀律上可能難搞少少~

vinvin901    發表於 17-9-21 17:07

mcl203 發表於 17-9-21 17:06
張凝文部份學生係來自保良局,係紀律上可能難搞少少~
張凝文學生好乖, 可能因為無父母照顧先乖, 有父母的反而有D會比父母/老人家寵壞晒.  

vinvin901    發表於 17-9-22 14:15
希望每天開心渡過 ;-)

回覆 dereklg 的帖子

讀神校好多都外補,上次聽某直資小學簡介會,校長話佢以前教st paul co-ed, 佢話讀呢d學校唔係老師叻可以教叻學生,而係靠家長肯駛錢比仔女外補,校長話佢教st paul返去唔係教書,只需要同佢地玩pk賽,因為未教書佢地已經識晒所有嘢,所以校長話仔女叻唔叻係靠家長

babykingdomdom 發表於 17-9-22 13:26
回覆 dereklg 的帖子

讀神校好多都外補,上次聽某直資小學簡介會,校長話佢以前教st paul co-ed, 佢話讀呢 ...

唔係瓜,吹得咁大,我朋友個小朋友無補習,莫非靠自修~~~

回覆 mcl203 的帖子

某校長聲稱係咁,我只係搬字過紙講返出黎
‹ 上一主題|下一主題