用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果孩子視藝同體育好一般, 派中學好大危機? ...
樓主: mypineapple
go

如果孩子視藝同體育好一般, 派中學好大危機?   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 19-6-2 11:46
我好同意!高分低能係指生活上、人際上,而唔係艺能上。而家小朋友正正係花太多时间係学业同体艺上,全無除 ...

我都認為高分低能係呢個意思。

Yanamami 發表於 19-6-2 12:03
操水嘛……K3学識—路游,小二入校隊,每周練两至三曰,升小四練四曰(俾泳隊教練話太遲开始,应小三就操) ...
Thanks a lot.

IloveJJ 發表於 19-6-2 15:39
乒乓球仲話對眼好喎!因為練到眼球追蹤。
我仔小一時參加學校乒乓球班,完全唔掂,雞手鴨腳。後來大大下, ...

康文署有得借埋發球機, 咁好! 我 而家先知

我好同意!高分低能係指生活上、人際上,而唔係艺能上。而家小朋友正正係花太多时间係学业同体艺上,全無除 ...

我覺得某程度上補習社係一個高分低能嘅製造所, 我成日同朋友講開湊仔經, 都會講笑咁講, 補得太多習, 個人係會變蠢, 因為會無咗個求知嘅過程。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

IloveJJ 發表於 19-6-2 15:39
乒乓球仲話對眼好喎!因為練到眼球追蹤。
我仔小一時參加學校乒乓球班,完全唔掂,雞手鴨腳。後來大大下, ...

見過,覺得太機械式,不過若冇伴做下代替品我想都ok 的,遲d有呢部真是可以門前清,教練可能都慳返:

https://youtu.be/u3L8vGMDYD8

: 放手最好!
牛頭角村日日打麻雀班C9都說放手最好,難怪麻雀C9仔,個個成為學覇、医生律師氾濫。

勞作唱歌都唔應該呈分,興趣發自內心就會好,唔鐘意就唔好學,唔識唔迫最好啦 !小朋友開心啊。

鹿媽你最唔應該,開帖教人考呈分,個個學你咁 違反公平原則
我個仔明明真B1,學校唔知收哂D假B1,你害到間學校升唔到呢,搞到我個真B1校長都無得見,你於心何忍?
請鹿媽你高抬貴手,勿再遺害人間!我仲有個真B1在手,求你放條生路俾真B1走。

司馬昭 敬上

mianyang_99    發表於 19-6-3 07:32

原來是這樣, 那我就明白了。
記得細仔有課書 講畫楊桃的 有同學畫出(星)的形狀 比同其他同學笑了 原來是一場誤會 係角度的誤會!

媽媽心中的能力 當然係指 生活能力 人際能力。

上司心中的能力 就是指 職業能力 人際能力。 車房看職能是維修汽車。辦公室看職能是 是否懂得寫看報告、建議書、 有否提出創意力的點子 為公司推高業績……

教育局和學者看的能力 就是觀察能力 創意能力 自我轉化的能力 自我超越的能力 視覺分化的判斷力 感覺能力。

所以 「高分x能」 不同人看的能力 就會不一樣。 我之前 由始至終講的能力 都是 教育局和學者看的 這個方向的能力, 而不是媽媽心中的能力。 因為報告中寫了 所以從來沒有加以解釋。

教育局用視音所考的能力 是power tactics content.不是 ability capacity skill.

haihaimom 發表於 19-6-2 12:57
我都認為高分低能係呢個意思。

for u 上面嗰個帖已經講咗 唔再重覆啦。

這是從教育署網上下載的: 有一份比較說得更完整的版本.  可能之前討論太多 你未必留意到→ 不想做成誤會
大家如能看英文版 英文的翻譯更為準確, 效果更加理想。

今次真係舉手不回了。

回覆樓主:

我雖然英文差 不能寫出靚的英文句子 但看還是可以的。

我唔阻住地球轉呀 交番畀你哋 繼續討論。

https://youtu.be/siQJhIp-UTU

3:34

我覺得root cause 是因為樣樣都有私人老師家長安排,小朋友失去左思考自省的培養,變成高分低能,實際要involv 幾多,個個小朋友獨特,就因材施教

MrBeast 發表於 19-6-3 07:01
我覺得root cause 是因為樣樣都有私人老師家長安排,小朋友失去左思考自省的培養,變成高分低能,實際要inv ...

都係呀~我有个朋友真係样样安排好曬既全能啊媽,阿女到填JUPAS都係阿媽搞好在入到U阿媽理唔到,我喜见佢年幾两年间成長左唔少。

faikam 發表於 19-6-2 16:15
我覺得某程度上補習社係一個高分低能嘅製造所, 我成日同朋友講開湊仔經, 都會講笑咁講, 補得太多習, 個人 ...

補習太多變蠢可能係因為運動唔夠,運動可以讓身體製造什麼芬的,讓腦筋靈活,最新研究話一個禮拜做3-4日運動可以防止腦退化。

little_yolky 發表於 19-6-3 09:29
補習太多變蠢可能係因為運動唔夠,運動可以讓身體製造什麼芬的,讓腦筋靈活,最新研究話一個禮拜做3-4日運 ...

生活同飲食一樣, 要均衡唔可以側埋一邊, 咁先健康。

淨係埋頭讀書唔玩唔做運動, 唔好話蠢, 就連身體都差啲, 甚至易啲有情緒痛添。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

faikam 發表於 19-6-3 12:19
生活同飲食一樣, 要均衡唔可以側埋一邊, 咁先健康。

淨係埋頭讀書唔玩唔做運動, 唔好話蠢, 就連身體都差 ...

我知有D小朋友真係補好多

MrBeast 發表於 19-6-2 17:20
見過,覺得太機械式,不過若冇伴做下代替品我想都ok 的,遲d有呢部真是可以門前清,教練可能都慳返:

htt ...

阿仔自己淘x找到,叫阿E(我妹)訂貨。枱$5OO→機$1000(around)。
而家啲發球機好細部 ,由開枱到set機,全细仔搞掂 咁就唔使煩到我啦。

好過租塲, 除笨有精。
推介俾天台或新界嘅朋友。

運動好→曬太陽吸收D2又出汗,好過室內。

王家爸爸    發表於 19-6-5 17:56

yovin 發表於 19-6-5 08:56
阿仔自己淘x找到,叫阿E(我妹)訂貨。枱$5OO→機$1000(around)。
而家啲發球機好細部 ,由開枱到set機,全 ...

$500做書枱都好wor, 點運落hk?

yovin 發表於 19-6-5 08:56
而家啲發球機好細部 ,由開枱到set機,全 ...
枱一個人都開到?好好喎!
‹ 上一主題|下一主題