用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 神童沈詩鈞父親沈振雄認為 讀書成績跟聰明與否無關 ...
樓主: 小時了了
go

神童沈詩鈞父親沈振雄認為 讀書成績跟聰明與否無關   [複製鏈接]

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-7-24 12:56
係囉!而家日本退步咗,反而韓國中國上緊嚟。
但家電咪買samsung,以前部雪櫃嘈到我耳鳴

醒目開學勳章

greentea000 發表於 18-7-24 18:20
人仔咁睇:日本經濟衰退好耐,有可能為左刺激經濟,特登唔做到咁耐用,等你由20年買1次變成5年買1次。 :joy ...
唔關經濟衰退事(都衰退咗成30年啦),係成個世界啲產品都差咗,太襟用就無人買新機,電腦尤其係咁,唯有apple先咁笨

IloveJJ 發表於 18-7-24 10:05
我都唔係答你呢樣野。

其實你個邏輯根本就唔啱,你話俾多啲就安全啲,呢樣根本已唔成立。Samsung叉電咪一 ...
我個感覺係韓國嘢同大陸嘢質量上都係一個檔次。

bobbob 發表於 18-7-24 19:02
唔關經濟衰退事(都衰退咗成30年啦),係成個世界啲產品都差咗,太襟用就無人買新機,電腦尤其係咁,唯有ap ...

Apple 唔壞但會變慢,早換有價,太舊唔值$,總有班客貪新忘舊,策略都ok

bobbob 發表於 18-7-24 18:59
但家電咪買samsung,以前部雪櫃嘈到我耳鳴

Nokia 年代買過部三星電話,年幾就壞,發誓以後唔買佢。佢個時亦開始出電視,初初都好多reliability問題,但唔知點解慢慢百老匯豐澤比三星lg 侵佔左,日本牌子冇訂企

MrBeast 發表於 18-7-24 21:08
Nokia 年代買過部三星電話,年幾就壞,發誓以後唔買佢。佢個時亦開始出電視,初初都好多reliability問題, ...
之前電視買過三星,LG,幾年就壞。換日本牌子後,好耐都唔壞,想換新款都冇籍口

bobbob 發表於 18-7-24 18:55
我又係咁喎,部lg電視用咗10年仲好地地,屋企人部sony用無幾年就打柴

我部LG電視今年第12年,仲好地地,不過好少睇電視。

akys 發表於 18-7-24 19:33
我個感覺係韓國嘢同大陸嘢質量上都係一個檔次。

依家日本,韓國,高端大陸野如華為,好多野係同一價錢 bracket.   比我選日本。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 18-7-24 18:31
但佢又唔做到韓國咁新,大陸咁平,咁點吸引到人買呢?

人仔咁講:每個人願意俾既價錢唔一樣,所以唔同檔次產品都有客源。產品本身係先有目標顧客,再設計產品同定價。建議你買本《價格遊戲》睇,好精彩,我睇緊。仲有,耐用產品點都用幾年先換,新無用,又唔會年年買。如果想平,已經預計品質差/隨時壞,耐用產品唔應該用快時尚思維。又新又平又耐用?有無例子?我咁答有無高階思維?

bobbob 發表於 18-7-24 19:02
唔關經濟衰退事(都衰退咗成30年啦),係成個世界啲產品都差咗,太襟用就無人買新機,電腦尤其係咁,唯有ap ...

人仔咁講:如果我有一塊家傳寶玉,我會山窮水盡先賣左佢續命。日本如果有其他方法刺激經濟,絕對唔會打爛自己金漆招牌。

IloveJJ 發表於 18-7-24 22:40
高階!

佢而家成日用高階思維駁咀駁舌

shadeslayer 發表於 18-7-24 22:19
依家日本,韓國,高端大陸野如華為,好多野係同一價錢 bracket.   比我選日本。
...
我有Preference,雪櫃,風扇,抽氣扇用日本,洗衣機用歐洲(要滾桶式),電視手机冇所謂,因為都係咁差。哈哈!

akys 發表於 18-7-24 23:09
我有Preference,雪櫃,風扇,抽氣扇用日本,洗衣機用歐洲(要滾桶式),電視手机冇所謂,因為都係咁差。哈哈 ...

歐洲來說首選德繼而英,意大利只限手袋和發拉利,電視以畫質計都是日韓分天下
‹ 上一主題|下一主題