用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 ...
樓主: Minniechung
go

用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 [複製鏈接]

我當初好似你的擔心/疑惑 : 別人的小朋友由bb開始閱讀 , 我的小朋友大了才開始算不算太遲呢 .

我都係在職媽媽 , 很少時間和小朋友相處 . 惟有同自己講教得幾多就幾多 . 別人bb2歲識睇書 , 我bb未遲 d 囉 , 人生咁長 , 有排睇 .  

我bb由2歲先睇 "yr bb can read" 教材 ,  2 歲半才開始用杜曼理論 , 獨字教 , 每晚睡前睇書 , 現快3歲了, 佢好鍾意睇書 , 每晚會提你要睇書 . 睇完5本話未夠 , 但我已好累 .

過來人心得 , 由今晚開始教bb  .  努力 .  

註 : 我都睇過web site 建議 , 只適用全職媽媽 , 在職媽媽使用時比較困難 . 只作參考 , 可以不跟足 , 最緊要有時間陪小朋友閱讀 .

原帖由 陳皮爸媽 於 08-12-17 13:12 發表
我係在職媽媽,我好buy杜曼這套理論
但奈何我要返工
我又唔想放棄...我好想我bb喜歡閱讀
請問我可以點做???

多謝你的鼓勵 motherlam
我bb而家6個月,
想問下:
1) yr bb can read..係比bb睇定mama睇?
2) 你用杜曼理論 , 獨字教..咁你要返工,點教杜曼理論?? d咭要一日睇15次喎

賜教賜教

大家分享.
因為日頭沒有時間教bb , 又唔想佢睇卡通片 , 每日播 "yr ..." 教材 , 教材教bb認字 , 好過睇卡通啦 .  
你bb重係6個月 , 未遲 .
首先你要準備教材 , 每晚用字咭教bb認 , 可以每半小時睇一次 , 睇一星期 , 夠15次啦 .   

原帖由 陳皮爸媽 於 08-12-17 14:09 發表
多謝你的鼓勵 motherlam
我bb而家6個月,
想問下:
1) yr bb can read..係比bb睇定mama睇?
2) 你用杜曼理論 , 獨字教..咁你要返工,點教杜曼理論?? d咭要一日睇15次喎

賜教賜教 ...

原帖由 Motherlam 於 08-12-17 14:28 發表
大家分享.
因為日頭沒有時間教bb , 又唔想佢睇卡通片 , 每日播 "yr ..." 教材 , 教材教bb認字 , 好過睇卡通啦 .  
你bb重係6個月 , 未遲 .
首先你要準備教材 , 每晚用字咭教bb認 , 可以每半小時睇一次 , 睇一星期 ,  ...

咁你放工先比bb睇?
一晚即係睇幾次?
sorry, 我仲係好模糊..唔係好明

其實杜曼理論只是其中一個方法 , 最重要是每日陪小朋友睇書 , 任何書睇多次 , 重複又重複 , 你讀得開心 , 小朋友會鐘意 . 唔好比理論困擾自己 .
有時間show咭 , 同佢玩 , 比bb睇 .   

原帖由 陳皮爸媽 於 08-12-18 13:04 發表

咁你放工先比bb睇?
一晚即係睇幾次?
sorry, 我仲係好模糊..唔係好明

咁你套教材係邊度買??

最初我都以為是一次過給bb看25個字, 其實是不能的, 因為太多了, 自己閃咭給bb睇都閃到手軟.
其實應該是每次閃5個詞語, 最少隔半小時再閃另一組5個詞語.... . 如果一天內想教bb 15個詞語(即是每天3組詞語), 當天教3次的話, 即是要總共閃9次(每次一組5個詞語).
我仔仔2歲多, 要等他放學黃昏後才可以閃佢. 而且每天只可以教15個詞語. 否則唔夠時間.

有時都未必能準時閃給他看. 因為有時去街/ 他玩其他東西...總之他未必能每隔半小時坐定定比我閃他...今日閃唔到明天再閃過...

總之每次閃完記底閃過多少次. 夠15 次就是了.

原帖由 陳皮爸媽 於 08-12-17 13:12 發表
我係在職媽媽,我好buy杜曼這套理論
但奈何我要返工
我又唔想放棄...我好想我bb喜歡閱讀
請問我可以點做???

我有睇過happy family 個web site, 不過唔係好明:
咁5日之後就每日睇25個詞語嗎?
一次過睇25個??
一日睇3 ...
珍惜眼前人

Dear Kwanty,

I see the list of songs in your ECE note, could you tell me where I can collect these songs.  Thanks

原帖由 janet818 於 08-12-24 15:40 發表
最初我都以為是一次過給bb看25個字, 其實是不能的, 因為太多了, 自己閃咭給bb睇都閃到手軟.
其實應該是每次閃5個詞語, 最少隔半小時再閃另一組5個詞語.... . 如果一天內想教bb 15個詞語(即是每天3組詞語), 當天教3 ...

HI Janet818,
我開始明dd啦
你話:
1>每天只可以教15個詞語. 否則唔夠時間.-->共3組詞語, 閃9次嗎??
2>咁每組詞語閃9次就教完啦??第二日要唔要又再閃過?
3>你套教材係邊度買?
4>教中文定英文詞語??
5>你個仔幾大開始閃??
thanks a lot

點解無人回應

原帖由 陳皮爸媽 於 09-1-6 13:11 發表
點解無人回應

我都係想知~睇開心家庭個網,我播裏面d powerpoint 比個女睇(代flash card)
唔知有冇效呢~

事實上係望字卡, 好過望電腦

原帖由 queenmiffy 於 09-2-6 00:58 發表

我都係想知~睇開心家庭個網,我播裏面d powerpoint 比個女睇(代flash card)
唔知有冇效呢~

Can anyone tell any successful case by using flash card? I mean those grown-up adult using this methodology when they're young.

My son didn't use flash card but he still like to read very much. He can even listen to CD and turn to the book according to CD instruction and read and practice himself. (He's only 2.5 yrs old)

So, I found flash-card is not the only path. But its execution skills/burden is quite heavy for many parents.

無人話只有才有效, 請0吾好諗埋一边, 杜曼D家長0吾係傻, 0吾會只係用一種方法教自己D仔女.

我囝囝一出世番屋企用到現在四歲仲睇緊, 都0吾會只係用一種方法教佢.   何況每日睇字不用三分鐘, 好多時間做其他野.

不過對父母就真係會傷神, 尤其係自制書階段.

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

我囝囝都有過這段時間, 都用過以下方法:
1. 暫停一至兩星期.
2. 同老公玩, 0吾同佢玩, 這招最勁.
3. 同佢D玩具玩,0吾同佢玩.
4. 勁減卡數, 五張都無所謂.

原帖由 wootaitai 於 09-4-11 00:56 發表
anybody successful in using pps?
my BB recently has no interest in the cards at all. She likes to watch TV,,

I plan to make some DVDs and play it to her  (using imovies software) you think it will w ...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

我對flash card非常有興趣, 想買好耐了, 但經濟問題不能afford買全新的。
想問下各位媽媽, 有冇邊位己經唔再用flash card 打算賣掉flash card呢? 可否平d賣比我呢
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

神奇的「杜曼」閃咭教學法

神奇的「杜曼」閃咭教學法
http://blog.growth.hk/?p=52
‹ 上一主題|下一主題