用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 成績勁既地區名校 VS 傳統名校, 你會點揀? ...
樓主: snoopy333
go

DSE 成績勁既地區名校 VS 傳統名校, 你會點揀?   [複製鏈接]

回覆樓主:

https://hd.stheadline.com/amp/news/realtime/spt/2403856/

Szetimmy0225 發表於 23-2-8 21:17
https://hd.stheadline.com/amp/news/realtime/spt/2403856/

甘到底邊個係度講大話呢?

poonseelai 發表於 23-2-8 20:13
學校講到人地即場安排訪問咁,又同監製今日話一早講明唔同喎

李慧詩 第36屆亞洲單車錦標賽
馬同學 第23屆亞洲青年單車錦標賽
兩者有無分別?

https://www.hksi.org.hk/tc/publication/sporting-achievements/jan-2016/

不如睇下教育紀錄片

[2015 BBC 纪录片]我们的孩子足够坚强吗?中式学校[中英字幕][三集全]
https://www.acfun.cn/v/ac11781709

Chinese School - Episode 02 - BBC Documentary 2008
https://www.youtube.com/watch?v= ... Ky-k4DU&index=1

一來香港好似冇咩教育紀錄片,二來學校漠財籌款要出盡法寶
可惜因為處理演員關係演變成呢個局面

立法會十四題:學校校舍的重置或重建
https://www.info.gov.hk/gia/general/202106/09/P2021060900332.htm

有冇讀名校又不用家長催谷都讀到?如果子女可以不靠父母都讀到,我贊成讀名校

Szetimmy0225 發表於 23-2-8 21:17
甘到底邊個係度講大話呢?
最先是有人講"名譽董事".於是單車總會回應:並無"名譽董事'.
最後姓黃的話是"前名譽秘書長".而該"前名譽秘書長"陳先生已經是仙游.

至於誰是誰非,似乎幾明顯下.

yaumuimui 發表於 23-2-9 08:29
有冇讀名校又不用家長催谷都讀到?如果子女可以不靠父母都讀到,我贊成讀名校
...

地區名校可以
全港性的名校如果家長唔谷,好大機會跟唔上教學進度

10090 發表於 23-2-9 08:51
地區名校可以
有無咁誇丫.

PS:我自己從未補習過,到了小朋友,一樣.

地區名校可以

教育真的應該如此嗎?家長唔谷唔得?

medicine 發表於 23-2-9 08:48
最先是有人講"名譽董事".於是單車總會回應:並無"名譽董事'.
最後姓黃的話是"前名譽秘書長".而該"前名譽秘書 ...

越多版本, 可信性越低

地區名校可以
其實你有冇小朋友讀緊/讀過中學?
有的話無理由唔知, 中學係靠學生自己, 家長想谷都無用
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

初中可以谷的,高中有咗自己嘅諗法,當然唔睬你啦
超多補習社寫明專補xx書院,明顯係家長谷吧,唔會係小朋友自己想去
當然有啲神人不用補習,但目測超過一半都要補的

10090 發表於 23-2-9 09:33

我目測係九成都要補…

回覆 yaumuimui 的帖子

從小學開始已做到. 但我係唔支持幼稚園以至小學分階級學校,贊成這階段的學校統一制度.

回覆 10090 的帖子

唔覺得,這衹在於家長將小朋友小學是什麼觀念去學習,起碼到現在高中小朋友還是好悠然自得去享受學習. 不過真係如部份家長所講,見到大部份都係依靠谷和補習去應對,係可能會有成效,衹是對孩子身心發展同成長歷程失去了應有的享受.

poonseelai 發表於 23-2-9 09:03
越多版本, 可信性越低

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2726493041032488&set=a.1430303620651443

越說越說, 越說只有越遠....正字!!!!!

小鹿揀學校 發表於 23-2-9 09:43
10090 發表於 23-2-9 09:33

且仲因為九成都係補,以致比人覺得呢啲學校老師更唔會認真去教學(因為有補習老師攪掂),便多做了其他關於學校門面既野,這單英華事件我稔都係其中一樣. 所以我才講現今階級教育為名為利做成分數為主教育,孔子在世唔激死才怪.

其實,無分名不名校,也只是幾十分鐘一堂課,考試大多也是跟上課内容。只要學生認真聽講,吸收,家長不用操心,也操不了那麽多心。

天外之人    發表於 23-2-9 10:08

200904 發表於 23-2-9 10:06

其實,無分名不名校,也只是幾十分鐘一堂課,考試大多也是跟上課内容。只要學生認真聽 ...
講得十分正確.

200904    發表於 23-2-9 10:11

地區學校都一樣有補習社打明專補XXX WO有學校有學生就自然有家長,就自然有客仔
BAND 3學校可能就相對少
‹ 上一主題|下一主題