用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 成績勁既地區名校 VS 傳統名校, 你會點揀? ...
樓主: snoopy333
go

DSE 成績勁既地區名校 VS 傳統名校, 你會點揀?   [複製鏈接]

DD仔 發表於 23-2-8 11:31
【 一文睇晒!《給十九歲的我》拍攝及爭議時序 】

_

主角冇機會睇final cut就已經被通知會公映。「反對無效」- 學校攞住中一時家長簽嘅同意書為基礎,去「大」阿聆。
基本上,呢間學校咁樣做法就係「卑鄙」。
如果只用嚟籌款,就乜事都冇。但依家有票房,有奬攞,心雄咗,就出事。

DD仔 發表於 23-2-8 11:41
主角冇機會睇final cut就已經被通知會公映。「反對無效」- 學校攞住中一時家長簽嘅同意書為基礎,去「大」 ...
還有學校領導層(校長)的回應.似乎個個回應(特別是1968年畢業的師姐,即張大盜)越講越錯.

medicine 發表於 23-2-8 14:03
還有學校領導層(校長)的回應.似乎個個回應(特別是1968年畢業的師姐,即張大盜)越講越錯.

...

因為由一開始佢哋都冇顧及過嗰幾個學生嘅感受,放乜嘢落去套戲,係導演話事,公映定籌款,學校話事。
其實利用學生嘅嘢去賺錢,本身就係極度踩綱線嘅行為,一個唔小心,就會粉身碎骨。

medicine 發表於 23-2-8 14:03

...
張大盜無「犯法」你又吹佢唔漲,佢都唔似會驚受良情指責嘅人
反而校方呢,就算「程序無錯」恐怕有唔少手尾跟
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-2-8 15:01
反而校方呢,就算「程序無錯」恐怕有唔少手尾 ...
諗諗吓,張大盜又未必冇犯法喎!
可能已觸犯不誠實使用電腦罪名。
(有睇毒舌可能知點解咁講)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-2-8 15:05
諗諗吓,張大盜又未必冇犯法喎!
可能已觸犯不誠實使用電腦罪名。
(有睇毒舌可能知點解咁講)

係Wor,毒舌有講

睇戲學法律

套戲trailer和裡面都有女生游水堂,個個着泳衣企係池邊,我好奇全班幾十人的家長都簽左所謂"consent"畀人拍泳衣片段,公開放嗎?

回覆樓主:

有youtuber 分享外國拍這類紀錄片經驗,全程和被拍對象保持溝通处,會比佢地睇会如何present, 如有內容被拍者唔安心會再商討,唔得會剪去。明顯今次嚴重溝通不足,final cut 前當事人無睇過。

又或者有人改變了目標,由拍紀錄片變了拍電影,全程佢話事

關於學校籌款,我發現有些學校有頁面介紹 donation
一些內容比較簡單,也有一些比較仔細
不知道籌款額是否和學校學術成績成正比呢?

LeeCC 發表於 23-2-8 15:08
係Wor,毒舌有講

睇戲學法律
等緊律政司出手伸張正義

LeeCC    發表於 23-2-8 16:24

Azzurro 發表於 23-2-7 08:25
呢個信嘅雙方係小朋友嘅父母和校方
內容應該係校方提出,雙方討論過後修改過後才得出的
呢個係五年嘅工作 ...

DVD製作團隊

https://www.ywgs.edu.hk/achievement/%E9%A6%AC%E7%87%95%E8%8C%B9%E4%BA%9E%E9%8C%A6%E8%B3%BD%E5%A5%AA%E4%BD%B3%E7%B8%BE-%E6%94%9D%E8%A3%BD%E9%9A%8A%E8%B5%B4%E6%97%A5%E6%8E%A1%E8%A8%AA%E6%94%AF%E6%8C%81

2 September 2016

馬燕茹亞錦賽奪佳績 攝製隊赴日採訪支持

二零一六年一月,馬燕茹同學(五乙班)參加在日本舉行的「亞洲單車錦標賽」。參賽者包括日本、哈薩克、韓國、台灣等地區的勁旅,賽事緊張刺激。張婉婷校友率領DVD製作團隊赴日拍攝,零距離採訪精彩片段,見證成功背後的重要時刻。採訪期間,香港單車總會的幹事得悉攝製隊是唯一來自香港的團隊,即時全力協調,更批准進入傳媒區拍攝,方便攝製隊捕捉燕茹及其隊友參賽的珍貴鏡頭。 在場地賽項目,教練落力支持:每圈衝線,都在賽道為燕茹報分、打氣、提示,場面令人鼓舞。燕茹亦不負眾望,在個人賽奪得兩面銀牌,團體賽奪得一面銅牌,表現出色,令人刮目相看。

影片
https://youtu.be/FKreE58nSCQ

回覆 hkpapa852 的帖子

視乎使用的是否自己的電腦。

終審庭於2019年鄭嘉儀及其他人案 [2019] HKCFA 9,裁定使用自己電腦,而不涉及取用其他人電腦,則不屬干犯 "不誠實取用電腦"罪。

《毒舌大狀》劇情設定為2002年,林涼水指示偷拍係2年後 (2004),當時未有呢個case,所以先可以鎖佢48小時。

hkpapa852 發表於 23-2-8 15:01
反而校方呢,就算「程序無錯」恐怕有唔少手尾 ...
退一萬步講,即使無犯法,校方已經形象插水:爲了利益,罔顧學生權益,甚至使用卑劣手段(臺面所見已有以通告威逼,臺底尼?)威逼學生就範.

PS:前面有大律師意見.難度在於財力.

medicine 發表於 23-2-8 18:30
退一萬步講,即使無犯法,校方已經形象插水:爲了利益,罔顧學生權益,甚至使用卑劣手段(臺面所見已有以通告威逼 ...
個啲之前在EK講,話該校長如何用"愛"點點點的會員,唔知宜家有乜表情或者述話可講?
PS:見校長回應,簡直災難.又話開拍個陣點點點,又話~~~(不轉載)

medicine 發表於 23-2-8 18:35
個啲之前在EK講,話該校長如何用"愛"點點點的會員,唔知宜家有乜表情或者述話可講?
PS:見校長回應,簡直災難. ...
所以講,呢部係電影,吾係紀錄片,銀幕上滲晒d愛出黎,銀幕後只係呃呃tum tum 班細路女,利用佢哋賺錢建校

ckcleung 發表於 23-2-8 19:12
所以講,呢部係電影,吾係紀錄片,銀幕上滲晒d愛出黎,銀幕後只係呃呃tum tum 班細路女,利用佢哋賺錢建校 ...
相信初心係真心為學校,但慢慢先變成走火入魔,畢竟教育工作者都只係平凡人一個。

PTL_L 發表於 23-2-8 19:33
相信初心係真心為學校,但慢慢先變成走火入魔,畢竟教育工作者都只係平凡人一個。 ...
個project 俾壞過婉婷拍拍下失左控,變左個人作品

PTL_L 發表於 23-2-8 19:33
相信初心係真心為學校,但慢慢先變成走火入魔,畢竟教育工作者都只係平凡人一個。 ...

同意。
一開始滿腔熱誠,後期見影片走向"專業化",利慾薰心,蒙蔽了初衷。

Poyau 發表於 23-2-8 16:53
DVD製作團隊

https://www.ywgs.edu.hk/achievement/%E9%A6%AC%E7%87%95%E8%8C%B9%E4%BA%9E%E9%8C%A6%E8%B ...

學校講到人地即場安排訪問咁,又同監製今日話一早講明唔同喎

poonseelai 發表於 23-2-8 20:13
學校講到人地即場安排訪問咁,又同監製今日話一早講明唔同喎

學校 DVD製作團隊 包括什麼人?
信中《給19歲的我》攝影隊 有什麼人?
兩者有無分別?

https://www.am730.com.hk/%E6%9C%AC%E5%9C%B0/%E7%B5%A6%E5%8D%81%E4%B9%9D%E6%AD%B2%E7%9A%84%E6%88%91-%E5%85%AC%E9%96%8B%E8%A8%AA%E5%95%8F%E6%9D%8E%E6%85%A7%E8%A9%A9-%E9%97%9C%E9%8D%B5%E4%B8%AD%E9%96%93%E4%BA%BA-%E8%BA%AB%E4%BB%BD-%E7%9B%A3%E8%A3%BD%E9%BB%83%E6%85%A7-%E6%94%9D%E5%BD%B1%E9%9A%8A%E7%8D%B2%E8%A8%B1%E5%8F%AF%E6%9C%89%E8%A1%A8%E6%98%8E%E8%BA%AB%E4%BB%BD-%E9%99%84%E5%85%AC%E9%96%8B%E4%BF%A1%E5%85%A8%E6%96%87-/360300

致香港體育記者協會:

《給 19 歲的我》攝影隊,於 2016 年到日本伊豆拍攝片中主角之一馬燕茹參加青年單車錦標賽的過程,經由校方事前直接向日本主辦當局申請並獲得許可人場攝錄,到埗後更獲大會發出 Press Pass 和特許背心以能進人 Press Area 和 Infield 拍攝。

據攝影隊透露,當日採訪李慧詩小姐,是透過當時香港隊領隊,香港單車聯會(現改名為香港單車總會)前名譽秘書長陳仲雨先生,邀請李小姐接受訪問。當時攝影隊向陳先生清楚指出,我們是英華女校紀錄片的攝製隊,當日是要拍攝青年隊員馬燕茹的比賽片段,亦希望採訪李慧詩小姐,讓她談談自己參加青少年錦標寶的經驗,特別是在學業及運動之間如何取得平衡,藉此鼓勵及啟發馬燕茹等。李小姐的訪問,是在陳先生的安排下,在她比賽完畢後進行。

希望此信可以釋除貴會的疑慮

黃慧

《給 19 歲的我》監製黃慧上

https://d5ttlem47o98b.cloudfront.net/s3fs-public/styles/article_image/public/2023-02/03_1.jpg
‹ 上一主題|下一主題