用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂2008小一家長請進!!
樓主: andrewmama
go

一呂2008小一家長請進!! [複製鏈接]

原帖由 KelvinMaMa 於 08-9-23 14:28 發表
你個女好叻喎! 我還以為是星期五最後個堂上!  亞仔唱緊香港兒童合唱團, 都係星期一放學上, 都好倦架 !

Hi KelvinMaMa

Not really. She likes singing but never joins a choir. Hope she will enjoy and have fun. How long has your son been singing? I know it is very difficult to be admitted to 香港兒童合唱團 so your son must have a good voice.

BTW I also thought there will be other 課外活動 to join which will take place on Friday after school. Does anyone know when these activities will start? How to choose?

想問吓1A班功課,中文功課:課外1-5係咪溫習嚟架,好似冇嘢做,唔知我有冇搞錯呢? Thanks!
另外,英文: 帶食物,係咪唔係個個要帶架,如果要帶,係帶咩食物,我個仔都話唔知要帶乜!唉,仲係傻傻吓,佢話佢有舉手想問清楚,但老師唔得閒理佢喎!請大家幫吓手!

原帖由 sheepmom 於 08-9-27 14:35 發表
想問吓1A班功課,中文功課:課外1-5係咪溫習嚟架,好似冇嘢做,唔知我有冇搞錯呢? Thanks!
另外,英文: 帶食物,係咪唔係個個要帶架,如果要帶,係帶咩食物,我個仔都話唔知要帶乜!唉,仲係傻傻吓,佢話佢有舉手想問清楚,但老師唔得閒理佢喎!請 ...

問左女女,唔知佢講的岩唔岩。

中文生本閱讀係睇1-5課書。

英文堂帶食物:女女話拎食物返去整三文冶,唔係個個小朋友都有份帶,係要舉手,老師點左名的先有份拎食物。佢話會係學校同老師一齊整三文冶食。
佢話佢都有舉手,無比老師選中。我估你仔仔係咪想問但老師誤會佢想帶呀?

tam,

謝謝你,你個女真係叻,我個仔仲係傻傻吓!

belle_ng,

亞仔唱了香兒年半多, 每年有一次公開表現 (其實是家長看的), 其他時間除另一次非公開表現外, 都沒什麼特別, 自上小一前, 本想轉班往星期六, 但是沒有空缺, 心想若入了學校的歌詠班就會退團, 現在唯有繼續留在香兒, 始終"一體一藝"!

原帖由 belle_ng 於 08-9-24 13:41 發表

Hi KelvinMaMa

Not really. She likes singing but never joins a choir. Hope she will enjoy and have fun. How long has your son been singing? I know it is very difficult to be admitted to 香港兒童合 ...

原帖由 sheepmom 於 08-9-27 18:15 發表
tam,

謝謝你,你個女真係叻,我個仔仲係傻傻吓!mouth:" />

其實我個女都係傻傻下,只係我左問右問得出黎的答案,半信半疑既。

見你地講開一體一藝,想問下你地"體"係報緊咩呀?

女女學緊的野全部都係"藝"呢方面,如果下學期先去學游水,計唔計呢個學年度有"一體一藝"呢?

tam,

我個仔由k3開始學緊游水,到而家繼續keep 住。
由下學期開始學計唔計?你可以問吓老師!咁會清楚啲。

另外,我响阿仔書包搵到本"課外閱讀",所以中文功課之一,會唔會係讀呢本書1-5呀?

原帖由 tam 於 08-9-28 11:05 發表
見你地講開一體一藝,想問下你地"體"係報緊咩呀?

女女學緊的野全部都係"藝"呢方面,如果下學期先去學游水,計唔計呢個學年度有"一體一藝"呢?

原帖由 sheepmom 於 08-9-28 12:52 發表

我個仔由k3開始學緊游水,到而家繼續keep 住。
由下學期開始學計唔計?你可以問吓老師!咁會清楚啲。

...

等我聽日打去學校問下先。

原帖由 sheepmom 於 08-9-28 12:52 發表
另外,我响阿仔書包搵到本"課外閱讀",所以中文功課之一,會唔會係讀呢本書1-5呀?
...

係呢本呀,女女有幾隻字唔識,教左佢讀到就算。

各位家長,網上手冊只會維持到今個星期,我真係擔心之後阿仔抄漏功課,直到目前為止,佢個大矇豬仲係會抄漏功課!唉!

原帖由 sheepmom 於 08-9-29 16:32 發表
各位家長,網上手冊只會維持到今個星期,我真係擔心之後阿仔抄漏功課,直到目前為止,佢個大矇豬仲係會抄漏功課!唉!

呢個星期女女無抄小功課喇,可能係我每日都提佢導修堂時要檢查一次手冊,希望日日的催眠會有效啦。

不過今日數學功課有『公仔紙』,但我搵極都唔見有,你地有無收到呀?

tam,

數學功課嘅公仔紙係黃色嘅正方形紙。可能我太遲話比你聽!sorry!

我諗住下星期開始,放工後我會盡快將阿仔手冊上抄嘅功課寫上來,希望各位媽媽有時間幫我對吓阿仔有冇抄漏!thanks!

原帖由 tam 於 08-10-2 22:11 發表

呢個星期女女無抄小功課喇,可能係我每日都提佢導修堂時要檢查一次手冊,希望日日的催眠會有效啦。

不過今日數學功課有『公仔紙』,但我搵極都唔見有,你地有無收到呀? ...

原帖由 sheepmom 於 08-10-3 10:03 發表
tam,

數學功課嘅公仔紙係黃色嘅正方形紙。可能我太遲話比你聽!sorry!

我諗住下星期開始,放工後我會盡快將阿仔手冊上抄嘅功課寫上來,希望各位媽媽有時間幫我對吓阿仔有冇抄漏!thanks!

...

thanks,尋晚檢查功課時找不到,但今早在車上抄體溫時又看見那張公仔紙…
可能係女女尋晚聽到我話搵自己放番入去掛,差d就欠交功課。

先謝謝你,但我要好夜先返到屋企對功課,希望大家的小朋友都可以乖乖咁抄齊唔好欠野啦。

tam,

你咁夜同囡囡對功課都得,你阿女真係乖,可以自己先搞掂哂啲功課。

原帖由 tam 於 08-10-3 14:05 發表

thanks,尋晚檢查功課時找不到,但今早在車上抄體溫時又看見那張公仔紙…
可能係女女尋晚聽到我話搵自己放番入去掛,差d就欠交功課。

先謝謝你,但我要好夜先返到屋企對功課,希望大家的小朋友都可以乖乖咁抄齊唔 ...

我女女欠交功課3次,好彩不用記缺點.

原帖由 sheepmom 於 08-10-3 14:51 發表
tam,

你咁夜同囡囡對功課都得,你阿女真係乖,可以自己先搞掂哂啲功課。

只係我放工時間夜無辦法o者。
功課佢都好大意同做得唔靚,成日都要因為寫的字唔靚要擦…辛苦的係我屋企人。

ixx,

所有小朋友都係剛上小學,我哋唯有比多啲時間佢哋適應,我個仔都成日抄漏手冊!

原帖由 ixx 於 08-10-3 19:56 發表
我女女欠交功課3次,好彩不用記缺點.

tam,

冇辨法啦,我都係working mom,有時我都會夜返,你都好有屋企人幫你,我只可靠老公,但他好多時都不在香港!

原帖由 tam 於 08-10-3 20:09 發表

只係我放工時間夜無辦法o者。
功課佢都好大意同做得唔靚,成日都要因為寫的字唔靚要擦…辛苦的係我屋企人。

Hi all

My mum will help for lunch every friday in 1A class.

Please tell me if you need any updates.

leshita,

好多謝你呀,我個仔係1A班,我想知佢食飯情況,因為佢都係訂飯,我聽你話啲小朋友食得唔係幾好,我都有啲擔心!

原帖由 *leshita* 於 08-10-6 11:19 發表
Hi all

My mum will help for lunch every friday in 1A class.

Please tell me if you need any updates.
‹ 上一主題|下一主題