用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂2008小一家長請進!!
樓主: andrewmama
go

一呂2008小一家長請進!! [複製鏈接]

你地有無報到星期六的CAMBRIDGE ENGLISH?

冇呀!我幫佢報咗星期六嘅電腦班。

原帖由 tam 於 08-9-22 10:19 發表
你地有無報到星期六的CAMBRIDGE ENGLISH?

請問大家會唔會訂學校派嗰張通告話嘅補充練習,因為唔知有冇幫助,又驚阿仔冇時間做,請大家比啲意見我呢位新手阿媽!

我唔訂, 都唔知係什麼exercise, 張通告講得好含糊, 始終不是學校指明要訂, 親子閱讀+網上閱讀都無時間做啦!

原帖由 sheepmom 於 08-9-22 11:47 發表
請問大家會唔會訂學校派嗰張通告話嘅補充練習,因為唔知有冇幫助,又驚阿仔冇時間做,請大家比啲意見我呢位新手阿媽!

原帖由 KelvinMaMa 於 08-9-22 12:50 發表
我唔訂, 都唔知係什麼exercise, 張通告講得好含糊, 始終不是學校指明要訂, 親子閱讀+網上閱讀都無時間做啦!

我誤會左係學校一定要報讀的,本身都認為唔夠時間再上網做多份習作。
今日交左表報左名添...
唔知聽日寫手冊通知老師取消得唔得呢。

原帖由 tam 於 08-9-22 12:55 發表

我誤會左係學校一定要報讀的,本身都認為唔夠時間再上網做多份習作。
今日交左表報左名添...
唔知聽日寫手冊通知老師取消得唔得呢。

tam,

你手册照寫, 為穩陣啲, 今日下午最好打電話俾老師講一聲. 我不知費用係咪係户口扣定是俾支票, 如是前者, 親自講好啲. 因驚老師睇漏手册.

原帖由 candytl 於 08-9-22 13:27 發表

tam,

你手册照寫, 為穩陣啲, 今日下午最好打電話俾老師講一聲. 我不知費用係咪係户口扣定是俾支票, 如是前者, 親自講好啲. 因驚老師睇漏手册.

係交票的,應該無咁快轉交左去果間公司o掛。

另外想問埋岩岩派的英文默書,其實係咪好似今次咁只默生字,唔係一句咁默。
>>我所記得只係默上面的4個字同下面underlined的字, please correct me if I am wrong

原帖由 tam 於 08-9-18 22:50 發表

我都想知係咪剩係溫生字。

另外想問埋岩岩派的英文默書,其實係咪好似今次咁只默生字,唔係一句咁默。(即係4個生字)

我同你諗嘅都一樣,除咗嗰四個字,我諗溫埋underline咗嘅字,穩陣啲。

謝謝大家嘅意見,如大家所說,我都唔諗住訂啲補充練習,因為真係冇時間做,好浪費。

原帖由 claudiaho 於 08-9-22 14:12 發表
另外想問埋岩岩派的英文默書,其實係咪好似今次咁只默生字,唔係一句咁默。
>>我所記得只係默上面的4個字同下面underlined的字, please correct me if I am wrong

...

claudiaho,

最後我都係全部溫哂,反正都係要幫佢預默。

經內聯網通知了班主任,再加寫手冊應該都無問題o掛。

剛打電話去問{校園教育出版}有關甚麼是(//數補充課程),他們的態度十分差.
原來$336是上網站做exercise 的費用, 若成績有80%以上,才可申請退回8成費用. 是那公司退的, 不是政府資助的.

可能我理解能力低,不過大家要小心考慮!

1A網上手冊,但今日無上聖經同普通話,你地小朋友有手冊上有無寫到要做呀?寫左 (聖:作二 & 普:讀(2)3次) 但今日無上聖經同普通話,你地小朋友有手冊上有無寫到要做呀?

我個仔本手冊冇寫到要做聖經和普通話,你阿女有冇寫到呀?

原帖由 tam 於 08-9-22 16:58 發表
1A網上手冊,但今日無上聖經同普通話,你地小朋友有手冊上有無寫到要做呀?寫左 (聖:作二 & 普:讀(2)3次) 但今日無上聖經同普通話,你地小朋友有手冊上有無寫到要做呀?

...

原帖由 sheepmom 於 08-9-22 19:00 發表
我個仔本手冊冇寫到要做聖經和普通話,你阿女有冇寫到呀?

本手冊都無寫到要做聖經,女女話上星期已經交左本作業返學校,唔駛做喎。

如果大家都無就唔駛擔心啦。

哈哈哈,好彩女女今日唔記得交張票比老師,第一次佢無記性我會咁開心

朗文的學好普通話光碟, 你地買唔買?

原帖由 KelvinMaMa 於 08-9-23 08:54 發表
朗文的學好普通話光碟, 你地買唔買?

內容其實係咪同課本的一樣?
如果係的話我一定會買,因為我的國語係有限公司。

真好彩!

原帖由 tam 於 08-9-22 22:31 發表

本手冊都無寫到要做聖經,女女話上星期已經交左本作業返學校,唔駛做喎。

如果大家都無就唔駛擔心啦。

哈哈哈,好彩女女今日唔記得交張票比老師,第一次佢無記性我會咁開心 ...

Have your kids been asked to join the school's 歌詠班? I got a notice last Friday. The choir has to practice every Monday after school. I am worried that my daughter will not have enough time to finish homework etc.

你個女好叻喎! 我還以為是星期五最後個堂上!  亞仔唱緊香港兒童合唱團, 都係星期一放學上, 都好倦架 !

原帖由 belle_ng 於 08-9-23 14:03 發表
Have your kids been asked to join the school's 歌詠班? I got a notice last Friday. The choir has to practice every Monday after school. I am worried that my daughter will not have enough time to finis ...
‹ 上一主題|下一主題