用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 正確認識「谷」
樓主: Face3366
go

正確認識「谷」   [複製鏈接]

fatman69 發表於 21-10-23 15:56
二三萬冇乜所謂,樓價亦平番,20多萬鎊就買到間3房半獨立屋,平揾平使!
當然做開嘅,除非香港屋企有特別 ...
認同~除非又係想走捷徑返香港讀醫,預算得2/3年budget,否則真係邊到搵邊到用好!另一方面,而家既父母仲有「養兒防老」既打算就真係太天真喇!佢哋搞得掂自己就夠哂,千祈唔好煩到我哋兩老,兩老任務完成,只想過二人世界

mcl203 發表於 21-10-23 16:03

UK樓價,老師買嘅會貴啲?~~~

好多老師都六七萬㗎!若兩公婆都教書,都算小富之家!   

PTL_L 發表於 21-10-23 16:03
認同~除非又係想走捷徑返香港讀醫,預算得2/3年budget,否則真係邊到搵邊到用好!另一方面,而家既父母仲 ...

做父母仍需有「養兒防老」的打算。
只不過意義上有新解讀!
養好仔女,有自力更身之能,以防在年老時仍要養佢!
總之吾好望仔女養你,望佢問你攞少D都偷笑啦!

fatman69 發表於 21-10-23 17:19
只不過意義上有新解讀!  
養好仔女,有自力更身之能,以防在 ...

仔女第日肯得閒帶埋孫仔孫女嚟探下我已老懷安慰!

fatman69 發表於 21-10-23 17:19
只不過意義上有新解讀!  
養好仔女,有自力更身之能,以防在 ...
現新定義為「養兒防啃老」或「養兒防他老」

PTL_L 發表於 21-10-23 17:45
現新定義為「養兒防啃老」或「養兒防他老」

不如叫「養兒防擄」!
防仔女擄走埋D生果金!  

fatman69 發表於 21-10-23 18:09
不如叫「養兒防擄」!
防仔女擄走埋D生果金!
唉!做咩我哋要咁灰呀?

PTL_L 發表於 21-10-23 18:52
唉!做咩我哋要咁灰呀?
講開又講,睇你點睇啦⋯⋯我見D阿婆七八十歲推車仔撿紙皮,又日日飲早茶吹下水不知幾寫意。人老咗之後,仔女出哂身,好似又返到孩童時代無憂無慮。鐘鳴鼎食未必一定福氣㗎(都係果句,睇你怎睇)

bobbob 發表於 21-10-23 14:03
有啲好奇台灣醫生搵幾多,政府又要包晒醫療費?
原來hk同uk 初級醫生爭咁遠。。。
台灣醫生數量多,所以搵得唔太多,當然比普通人高啲,但係付出既時間又多啲。香港係特別例子,其他地方無咁高既薪金。

mcl203 發表於 21-10-23 14:00
錢係其次,係覺得佢哋流流地,搵食格~~~
做身體檢查之類,我會去台灣做。如果係免費醫療,香港係世界最好既,不過要排隊,等好耐。

王家爸爸 發表於 21-10-24 11:20
台灣醫生數量多,所以搵得唔太多,當然比普通人高啲,但係付出既時間又多啲。香港係特別例子,其他地方無咁 ...

金額差不多一樣,一個新台幣,一個港幣。

我之前問個一個急症室主管,約港幣四萬左右,當時香港高四倍左右。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Face3366 發表於 21-10-23 23:29
講開又講,睇你點睇啦⋯⋯我見D阿婆七八十歲推車仔撿紙皮,又日日飲早茶吹下水不知幾寫意。人老咗之後,仔 ...
其實呢個「灰」唔係話人老左就灰,而係時代唔同,現今既父母好多已經唔會再有「養兒防老」呢個想法,我既「灰」係呢個意思。

原來谷細路就係盡父母責任…呢d 咩歪理呀?香港人放鬆d啦⋯⋯

ANChan59 發表於 21-10-24 12:17
金額差不多一樣,一個新台幣,一個港幣。

我之前問個一個急症室主管,約港幣四萬左右,當時香港高四倍左 ...
如果睇返臺北榮總既醫師薪資表,駐院醫生既基本薪金(佢哋叫本俸)係台幣62,000元,獎金、值班費等等加埋最多都係台幣20,000元,現在打疫苗可能多啲啲,招聘廣告話最高可以有84,000(元/月)。

王家爸爸 發表於 21-10-24 22:45
如果睇返臺北榮總既醫師薪資表,駐院醫生既基本薪金(佢哋叫本俸)係台幣62,000元,獎金、值班費等等加埋最 ...

我講漏咗幾年前,翻查資料,我記錯咗4萬左右是住院醫師底薪才對。現在差異收窄咗。

crm1chm 發表於 21-10-24 19:22
原來谷細路就係盡父母責任…呢d 咩歪理呀?香港人放鬆d啦⋯⋯
我諗真係咁諗既人唔多。其實香港人無韓國人同大陸大城市既人咁緊張細路仔。韓國人係因為競爭真係好大,大陸係因為之前既一孩政策,嗰細路係六大長老既唯一希望。

Face3366 發表於 21-7-11 08:37
好多家長害怕谷小朋友,覺得小朋友若有壓力會不開心丶心智不健康。于是釆取放羊策略,任由小朋友發展。但結 ...

純粹個人睇法,"谷",不在乎個字個型式個力度,大家都係在乎谷字背後可以帶來幾大嘅"成功與收獲",個人認為,既然重點响後面,咁我哋大人嘅就應該考慮下怎樣去"操作"個谷字,即可以想想辦法作適度的調較,咩時候作大調地谷、咩時候作中調地谷、微調地谷,甚至乎發覺孩子不受谷就"放棄用谷",其實,要苦了孩子,做個谷谷司令官好容易,與其看不穿孩子點解谷極都無乜氣色,倒不如自己學做個受一人敬仰的"好教官",可能小孩子受教到不得了,不知不覺"被谷咗"都唔知呢!

‹ 上一主題|下一主題