用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果孩子視藝同體育好一般, 派中學好大危機? ...
樓主: mypineapple
go

如果孩子視藝同體育好一般, 派中學好大危機?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-5-31 09:39
無話影響升中既,因為音視都係需要既技能,因為你當佢係術科,所以覺得被佢影響咗,但我當佢係主科咁認真 ...
游水踏单車煮飯我觉得係需要技能音視我唔觉~

Yanamami 發表於 19-5-31 09:50
游水踏单車煮飯我觉得係需要技能音視我唔觉~

所以無所謂,大家有唔同觀點而已,總之盡力而為就好。

IloveJJ 發表於 19-5-31 09:55
贊成呀!
我讀書時好憎音樂但視藝好高分,之後要用仲學埋鋼琴。但我今日完全唔會想起音樂或視藝既野囉!亦 ...
Give me 5! 好彩我早幾十年出世,要我考樂器要我老命好过……我都係prefer繪畫課

mianyang_99    發表於 19-5-31 11:04

IloveJJ 發表於 19-5-31 09:51
我咪話我唔係認為唔需要呢樣技能囉!體育夠無呈分,我個個星期要做幾樣,我仔打3日乒乓球添!我係認為唔贊 ...

所以咪唔會錯配囉,你都證明主科好,英皇一樣收。音中個例子亦是,表示學校唔會錯配。錯配只有家長搏高一線,例如你講既B2頭拉到B1尾,跟手大抽獎入咗B1A/B果D。

其實最錯配唔係音視拉高果D,係家長谷入B1果D。尋晚又聽咗一晚音波功,拍晒檯。所以日日俾我好好既警惕。

回覆樓主:

Deleted message

講講下都明明地點解SPBB吸盡全港男女精英又最多資源成績都只係好DG DD 啦

whitepurin 發表於 19-5-31 07:51
但運用也要一對巧手,有人確實對手無咁巧,耳朵無咁靈,聲線無咁好。呢d能力可以練習改進,但練習了也未必 ...

引用:練習了也未必做得好。
其實呈分試中,所考的視音項目內容,對一個「高智能型」的學生來說真的難嗎?如生於香港你我都吹過牧童笛、陶雕、 畫畫、 模型、唱歌,……硬要說困難,抱歉了!我也算是一個手腳不巧的人,我所有都做得到 average.
「古有賣油翁、今有yolky PE」例子中的意義重點是「練習」「練習」「練習」但如果家長偏離重點,而改放在「先天不足」那麼小孩子就永遠都先天不足了。

全年練幾首歌無意思? 唔知呢度有冇家庭 同我一樣全家一齊 (輪住)用牧童笛 吹奏「友誼萬歲」呢?然後父母各自吹出 記憶猶新的歌俾自己子女聽呢?學呢幾首歌,足矣。
至於其他視音中所學的廣泛應用,不用多說。

我十分同意yolky和其他家長所說→ 學校的師資 、學校的理念,十分重要。我也慶幸自己的小學、 阿仔小學都有執行教署指引。 視藝 9個呈分作品中其一 : 老師 用幾堂課 先講解梵高嘅背景, 作品欣賞、 然後教畫「星夜」一起畫、 再要同學在家中 透過搜習資料 與學到的 做一個project( 功課唔計呈分、 但唔交就要扣分。)→ 考試當日題目: 用梵高的 筆跡手法 畫xxx。
但如果「真」的有學校用一堂去教、再用一堂去考上年的題目。那麼整個呈分學期四個月的視藝課堂究竟做啲乜? 學咗啲乜?
選擇一間相同理念的學校吧! 然後再上教育署 看一看課程指引→ 如果家長 覺得學校(老師) 嚴重 偏離教署指引,請你去教育署投訴。

你認為最好pass or fail →哪麼 average以上 咪就係pass囉!
fail的原因→ 先天不足? 練習不足?老師專業不足?

建議: 專家的報告不要只看概覽, 上網看一看完正 足本版。

IloveJJ 發表於 19-5-31 10:20
就係呀!
我都贊成要學音視,要有認識,但不應該用來影響升中。
音樂視藝絕不是勤力就得。

学生有先天巧手,但中英數常差,可以band one咩?
如果學生不用練習也有一對巧手, 加上中英數常 學術超班: 呢D咪 band oneA囉。

你尋日問我嘅 我都上教署網頁找出答案, screencap初步俾你了。
如果你堅信自己的信念是對的→ 校長、學者、專家有錯,仍不滿呈分制度。 最簡單方法 ,找個有份寫指引/報告的校長傾訴下,反映你的家長見解,互相交流學術。 校長一定係學校嘅, 實搵到佢㗎喎。

回覆 小乖豬 的帖子

其實我有見過有小學出類似咁的工作紙同測驗卷
係問田徑野
仲有著名運動員的資料
有趣味同娛樂性
我覺得都可以接受
但如果要考試就會傷感情,有反效果
我是護書簿

回覆 Yanamami 的帖子

審美眼光其實係職場技能
尤其是如果工作涉及宣傳推廣或面向客戶
我是護書簿

losoco 發表於 19-5-31 11:04

審美眼光其實係職場技能

如果……吖嘛~十隻手指有長短,無審美眼光或有其他長处,又何必捨長取短,咪去發展自己擅長既方向~

IloveJJ 發表於 19-5-31 11:07

我一早已講過家長谷細路上B1係錯配!你無去BK啫,有兩個呢度 ...

其實我真係唔覺得家長谷細路上B1係錯配WOW....都係個句, 要個細路有天資先可以谷到BAND 1 嫁....而家間間補習社都咁多人去, 証明個個家長DEEP DOWN都想個小朋友入BAND 1 啦, 但結果呢???咪又係只有叻個D先入到......

你講個例子....我唔覺係錯配.....我只係覺得係個小朋友問題 (亦係好多港孩問題) ----->好逸惡勞, 入到間好學校唔識珍惜, 只係呻呢呻路我係佢呀媽先覺得慘

如果大冢樂大怪活執曬粒,我先需要識煮飯
如果我跌左落海先至要識游水

我是護書簿
‹ 上一主題|下一主題