用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔interview 的情況
樓主: WWS
go

男拔interview 的情況 [複製鏈接]

回復 203# lcflks 的帖子

他很乖,希望你仔仔入到,有2nd interview通知聲,我最喜歡生性和懂事的孩子,加油!

回覆 202# applemama 的文章

都in完,仲有用咩?

回復 204# jackal 的帖子

哈!都幾啱。

回復 220# moonychan 的帖子

Totally Agreed.

回復 118# JAL 的帖子

加油吧!相信我,你這陣子的辛苦是值得的,DB School Fete真的值得參加,可以打破家長的好多迷思和誤傳,例如甚麼階級觀念等。然後好好準備2nd interview家長環節

回復 178# moonychan 的帖子

Totally Agreed.  These are the reasons why I choose not to join Government arranged Mark Six.  Very unfair.

回復 175# 戀仔狂 的帖子

真係啱都極,如果有2nd interview,真要考慮下,因為要interview埋家長,到時又勞氣就無謂啦。有趣小資料 : 2,600多申請,只有300人有2nd interview,都唔係咁大機會啫。
又好奇怪,我地interview兩年,每年都有朋友interview,自己無呢啲投訴之餘,朋友都無,只會話'好似好深喎!'等等。

回復 126# edea 的帖子

夠中肯!

回復 151# szechu2004 的帖子

唔肯定,只係肯定你夠冷靜和一切以孩子益處為前題,預祝成功

回復 220# moonychan 的帖子

謝謝補充
我都覺得係學校玩各類運動真係好抵

原帖由 OK_Mother 於 11-10-13 02:50 發表
加油吧!相信我,你這陣子的辛苦是值得的,DB School Fete真的值得參加,可以打破家長的好多迷思和誤傳,例如甚麼階級觀念等。然後好好準備2nd interview家長環節 ...

我可以代買lunch ticket,有興趣就pm我啦

當中有d家長嘅回應好正面呀,你地囝囝應該入左DBSPD喇,正如我講,上次同P1家長開會佢地真係好感恩的

醒目開學勳章

原帖由 didima 於 11-10-13 09:24 發表

我可以代買lunch ticket,有興趣就pm我啦

請問係咪一定要買lunch ticket架?
因為我只係買左coupon咋.......

回復 1# 戀仔狂 的帖子

No, you don't need to go there for lunch at all.  You can buy the tickets for 'games' only if you like.  You can get the tickets at the garden fete yourself.

其實學校一d都唔怪,怪就怪在有咁多所謂通情達理,有見識,有高尚品格,有耐性,有包容的家長,做每樣事情都要斤斤計較,做乜要排隊,做乜落雨要濕身,做乜有太陽要曬住,做乜要等咁耐,做乜上學校條路係斜路,同埋有咁多樓梯級,做乜要我地d仔忍屎忍尿,做乜校長、老師和校工唔大排長龍出來迎接我地,做乜佢地見到我地唔四萬咁嘅口………….。

其實唔知學校大鼻定你地大鼻,唔知學校玩你地定係你地玩學校,有d所謂身教嘅家長,就係凡事都唔可以忍,凡事都唔好自我準備,最緊要係唔好蝕底,執輸行頭,慘過敗家。

有冇second in 的資料,可以準備的事?

醒目開學勳章

[quote]原帖由 Edsie 於 11-10-13 13:59 發表
No, you don't need to go there for lunch at all.  You can buy the tickets for 'games' only if you like.  You can get the tickets at the garden fete yourself. [/quote

thank you!!

大人辛苦d真喺無所謂,但喺要一個僅僅只有5歲的人仔排長龍要忍住唔去得厠所,相信每個真心錫自己仔女的家長都會唔忍心,難道要入心儀的學校就要不理孩童的生理需要,我哋真喺要教識小朋友厠所的用途,若然你的小朋友忍唔住拉咗尿,還會影響面試添,大家都知道當小朋友去到陌生環境時真喺可能有需要的,將心比己相信你和你的小朋友都試過急掛?

回復 4# Homade 的帖子

totally agreed!  That's why they can easily kick away 2000+ applicants leaving 300 for second interview!

不准小朋友上洗手間?如果是真的,到底小朋友是已上到山在校園內或還是在山腳排隊?若是前者,校方就有點那個,但若是後者便去鳳城較合理.
‹ 上一主題|下一主題