用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校預留學位/優先取錄特異功能人士,是本末倒置。 ...
樓主: jiljill
go

學校預留學位/優先取錄特異功能人士,是本末倒置。   [複製鏈接]

akys 發表於 24-5-14 13:34
回歸後,老董和眾官員要改革教育,原因係一眾中外商界認為香港傳統學校畢業生完敗俾國際學校學生;溝通,演 ...

西方教育思想未必係唔好,但要吸納那些教學模式,就算SPCC都未必係可以完全吸納到,一樣又係為了名譽要攪到好多學子在外面不停補補補補, 更何況現今國民教育意識咁差,尊師重道呢D好多都已經得淡笑,為了入所謂好學校攪到孩子基礎都唔穩定又讀得唔開心,這些好多都沒有在幼稚園及小學建立好,加上政府庫房越來越緊,情願直接修改教育機制,直資及國際學校呢D咁鐘意多元IB學校可以不用資助,這些教育機構咁有心一定有辦法攪好金錢上問題,自然吸納到喜歡這類既家長支持及付出金錢去學習,留翻啲資源放在真正傳統儒家教育既津貼學校,孩子第一次既DSE考試費用更維持不變不用家長操心.

世間事好奇怪,遠至上世紀七八十年代,男女拔,喇沙,St Jo,協恩,華仁,GH,St Stephen, Maryknoll 等一眾教會學,校已經著重音樂,體育等課外活動,買人呀搶人呀等行為已經存在。直到今日,大部份仍然受歡迎,成績勁又唔同意呢啲教育理念嘅應該杯葛佢哋,反正還有好多超勁,老師好,多功課嘅學校如曾肇添,鄧顯,保一,荃官,迦密,張祝珊等等。 會唔會其實喜歡啲學生(output)特質?

回覆 akys 的帖子

呢啲咪係"口中在說不 身體很誠實"囉
不斷話啲所謂名校唔公平, 但又死都要考入去讀書, 究竟係思覺失調定係人格分裂?

作為家長除咗要顧及孩子既性格同埋特質去選擇一間適合既中學之外, 學校既教學理念同埋文化係咪同家長既教育觀念吻合或者有協同效果都好重要㗎

我唔明呢個post點解要討論到過百頁 - 有啲人講極唔聽, 唔信, 唔理, 淨係不斷無限loop自己認為係道理既謬論, 講來講去其實咪又係嗰幾個B3生入咗名校  俗啲講句, 吹得間學校脹咩?! 佢地係要咁樣收生又如何?! 咪一樣大把人奉到間學校天咁高, 打崩頭去考?! 咁清高咪唔好去考呢啲所謂名校囉

你講得無錯呀, 好多名校/百年老店一向都係咁樣收生㗎啦, 好出奇咩?! 係某些人見識少啫

回覆樓主:

你又屈我啦,我幾時講過名校收生不公平?

唔知邊個講特異功能嘅就該去咩林大輝,去D跟唔上聽唔明的學校。條數想撇甩?

PuffyBobby    發表於 24-5-17 10:05

回覆樓主:

同公唔公平有咩關係?

回覆樓主:

EK 靠晒你了,頂住啲人氣,唔係北上晒就有啲煩惱~

mcl233 發表於 24-5-14 18:18
EK 靠晒你了,頂住啲人氣,唔係北上晒就有啲煩惱~

ek真係冷清咗好多

呢啲特異功能名校一定預留有限學額,並且取祿一定係快過單靠學業成績的學生,你覺得本末倒置?學校覺得無問題,你覺得有問題可以唔選擇的。

jiljill 發表於 24-5-14 18:23
ek真係冷清咗好多

大家對你幾好,遷就晒你去討論~

之前係話強校生既體藝生必定學術強勁,為左你又改為非必然,只有體藝都已經難能可貴,果啲跟唔上為乜 既說法,近乎絕跡咁滯,要感恩啦~

Rpp 發表於 24-5-14 18:33
呢啲特異功能名校一定預留有限學額,並且取祿一定係快過單靠學業成績的學生,你覺得本末倒置?學校覺得無問 ...

揀,點解唔揀?我最鍾意名校,尤其是成績好嘅名校。

mcl233 發表於 24-5-14 18:40
大家對你幾好,遷就晒你去討論~

之前係話強校生既體藝生必定學術強勁,為左你又改為非必然,只有體藝都 ...

真理越辯越明呀嘛

孖釘 發表於 24-5-14 19:20
樓主應該到阿女讀大學都仲講緊,因為連大學對體藝生都有一定需求

從來冇聽過體藝生可以入醫學院

嗰啲靠運動入大學嘅,入到自己都自卑啦,好多都唔敢同人講自己係大學畢業,怕畀人問讀邊科同埋GPA幾多分。

孖釘 發表於 24-5-14 21:53
呢個世界行業唔只得醫學架嘛?唔會有其他專業嘅行業?

你有見過體藝生入法學院?

jiljill 發表於 24-5-14 21:39
揀,點解唔揀?我最鍾意名校,尤其是成績好嘅名校。

搵啲超1A又唔收特異功能嘅會適合你女啲。你個女資質非凡,無人能及,非一般嘅人物,有其母必有其女。

Rpp 發表於 24-5-14 22:42
搵啲超1A又唔收特異功能嘅會適合你女啲。你個女資質非凡,無人能及,非一般嘅人物,有其母必有其女。
...

超 B1A 就夠喇,佢收咩人唔到我理,只要唔好同啲運動員篇埋一班就要還神。

天外之人 發表於 24-5-14 14:35
西方教育思想未必係唔好,但要吸納那些教學模式,就算SPCC都未必係可以完全吸納到,一樣又係為了名譽要攪到好 ...
冇錯,其實真正要教識小朋友係尊重每一個身邊嘅人.  今時今日父母或者師長,朋友,老板,客人等等,等等,其實都係人一個,所以要學識尊重每一個人.

jiljill 發表於 24-5-14 23:35
超 B1A 就夠喇,佢收咩人唔到我理,只要唔好同啲運動員篇埋一班就要還神。
...

話唔夠人拗手瓜先會擔心,自大狂。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊